Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Közös gondolkodású alkotók Csíkszeredában

Péter Beáta 2015. november 06., 12:33

A CentriFuga Kortárs Zenei Műhely új műveit lehet meghallgatni november 9-én 19 órától a csíkszeredai Sapientia EMTE nagy aulájában.

A műhely 2013 végén alakult. Létrejöttét számos közös projekt előzte meg, míg végül 2014. február 16-án a fiatalokból álló kortárs zenei társulás nagy sikerrel debütált a budapesti Fuga Kortárs Építészeti Központban.

A műhely alapító tagjai Balogh Máté, Tornyai Péter és a csíkszeredai Kedves Csanád. Céljaik között az új magyar zenei élet gondozása, valamint a közös gondolkodású fiatal alkotók, előadók összevonása szerepel, melyet egy-egy produkció keretében műhelymunkák során, a társművészetek képviselőinek bekapcsolódásával valósítanak meg.

„Mindig is voltak művészeti együttműködések, kapcsolódások, melyekből akár konkrét műfajok is kinőttek, például az opera. A gondolkodásmód hasonló, ám annyiban mégis különbözik, hogy a CentriFuga esetében maguk a zeneszerzők emelik be az egyes művészeteket a műbe, a zenedarab szerves részeként működtetve azt” - osztotta meg Kedves Csanád portálunkkal. A fiatal csíki zeneszerző elmondta, ahogyan a filmművészet beemeli a zenét önnön erősítésére, pont olyan emelkedetten, tisztelettel próbálják ők is a kompozícióhoz kapcsolni az egyes művészeti ágakat. Ez nem azt jelenti, hogy mindig ezt teszik, hisz a koncertjeik zöme hagyományos koncert.

„Ám olykor, ha kijelölünk egy-egy társítási koncepciót, akkor annak fonalán indítják útnak gondolataikat a felkért szerzők, és a végeredmény, a műveket bemutató esemény pedig véleményem szerint igencsak figyelemre méltó. Elsősorban színházat avagy filmvilágot szoktuk beemelni, de volt, hogy képzőművészekkel együttműködve készült videóanyag, avagy valamilyen performansz, és előfordult olyan is, hogy épületek szerkezetére készültek zenedarabok. Sokan azt gondolnák, hogy ez valamifajta kísérlet, mely amúgy sem újkeletű, de az eredmény itt sosem egy kísérleti állapotot mutat, hanem sokkal inkább konkrét, kiforrott alkotásokat.”

A csapat a múlt évad alkotásainak egy keresztmetszetét mutatja most be több erdélyi városban, köztük Csíkszeredában. A tervezett műsorban az alkalomra összeállított együttes számára írt ősbemutatók, valamint a közönség számára is ritkán hallható új magyar zeneművek szerepelnek, a szóló daraboktól a duókon át a teljes csapatot érintő darabokig minden megtalálható, néhol az újkor egyik jelentős hangszere, elektronika is társul az aktuális műhöz.

„Mint ahogy a világban, úgy a kortárs magyar komolyzenében is elég erősen elkülönül két, sőt inkább három irány is. A harmadikról talán nem is érdemes beszélni, mert az maga az igénytelen zeneszerzés, a második viszont egy nagyon jó zenészséggel megfogalmazott 19. század utóérzéseként működő konzervatív vonal, míg az általunk is előnyben részesített gondolkodásmód, az a létező összes ismert elemmel való új utak kereséséről szól.” Kedves hozzáfűzte, a hétköznapi életünk tele van különféle hangokkal, azokat ők sosem kezelik alacsonyrendű hangként. Úgy vélik, azok is létező hangok, melyek bármikor szerepet kaphatnak egy hangzó művészeti megfogalmazásban.

Előadók: Tornyai Péter (hegedű, brácsa), Jámbor Janka (cselló), Tornyainé Dóri Zsuzsa (cselló), Szalai András (cimbalom), Balogh Máté (zongora, ütő, melodika), Kedves Csanád (elektronika). Vezényel: Kedves Csanád, Balogh Máté.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS