HIRDETÉS

Készül az első műtétre Gyenge Hunor

R. Kiss Edit 2013. május 22., 17:48 utolsó módosítás: 2013. május 22., 18:51

Több mint egymillió forintnyi adomány gyűlt össze a csíkdánfalvi, a csontokat érintő fejlődési rendellenességgel született tíz hónapos Gyenge Hunor javára. A kisfiút jövő héten viszik szülei Pécsre, ahol megtörténhet az első műtét.

Fotó: Veres Nándor

Nagymértékű összefogás bontakozott ki a csíkdánfalvi Gyenge Hunor javára, sokan vittek be adományokat a család csíkdánfalvi házához, utaltak pénzt a számlájukra vagy éppen szerveztek gyűjtést számukra. A tíz hónapos kisfiúra több műtét vár ahhoz, hogy lábra állhasson és később is teljesebb életet élhessen. Egy fejlődési rendellenesség miatt alkarjaiból hiányzik az orsócsont, deformációt észleltek a jobb csípőfejben, és a bokacsontjai is rossz helyen vannak. Elsőként a csípőjét kell megműteni, ezt a műtétet és várhatóan a nyár folyamán a lábait helyreállító beavatkozást Pécsen végzik el. A kisfiú karjait később Budapesten műtenék meg, ez a műtét vagy műtétek azért szükségesek, hogy minél jobban használhassa kezeit. Az első műtétek esetében a korábbi becslések szerint mintegy kétmillió forintra lesz szükség, így a család a nyilvánossághoz fordult segítségért.

És nagyon sokan segítettek, május eleje óta szerdáig összesen 15 971 lej gyűlt össze. Kisebb-nagyobb összegeket vittek be a segíteni akarók a Csíki Hírlap szerkesztőségébe, így kedden 715 lejt vettek át ott Hunor szülei. Szintén kedden vették át azt a kétezer lejt, amelyet a kászonaltízi Kazun Egyesület gyűjtött össze. Az egyesület saját kezdeményezéséből, a gyerekek és fiatalok bevonásával megszervezte Kászonban a gyűjtést és beküldték a pénzt a Csíki Hírlap szerkesztőségébe. A Csíki Anyák Egyesülete is sokat segített, több mint 350 lejt gyűjtöttek össze, a csíksomlyói pünkösdi búcsún pedig a kismamák számára felállított sátruknál kihelyeztek egy gyűjtődobozt, amelybe további 556 lej gyűlt össze. Sokan keresték fel adományokkal a családot Csíkdánfalván, és a helyi közbirtokosságtól is jelentősebb összeget kaptak. Hunor édesanyja, Gyenge Noémi azt mondta, örültek, ha hozzájuk vitték be az adományt, mert így személyesen meg tudták köszönni azt. A családnál nyolcezer lej, 200 euró és 70 ezer forint gyűlt össze, a számlájukra pedig további 2450 lejt utaltak a segíteni akarók.

Közben kiderült, hogy jövő héten utazhatnak Pécsre, az első beavatkozásra. Gyenge Noémi közölte, kedden arról tájékoztatták őket, hogy 670 ezer forintba fog kerülni a csípőműtét, ehhez hozzájönnek majd még az ő bent tartózkodásának a költségei. A kisfiúnak a jobb csípőjét műtik meg, amelynél nagyobb a csípőfej a kelleténél. Édesanyja elmondta, eddig nem nagyon látszott, hogy probléma lenne a csípőjével, most azonban, ahogy próbál lábra állni a kisfiú, ők is látják, hogy valami gond van ott. A műtét alkalmával megbeszélik a következő, a lábait érintő beavatkozás részleteit is. Gyenge Hunor szülei nagyon hálásak az adományokért, miközben a számukra szokatlan nyilvánossággal és a műtétek előtti aggodalommal is küszködnek, nem feledkeztek el a köszönet szavairól sem. Gyenge Noémi többször leszögezte, köszönik mindenkinek a segítséget. A fiatalasszony azt mondta, fél egy kicsit a műtéttől, de örül, hogy sor kerülhet erre, és ilyen rövid idő alatt ilyen sok pénz gyűlt össze.

Gyenge Hunor javára, a további műtétekre folytatódik a gyűjtés. A támogatásokat be lehet vinni a család csíkdánfalvi otthonába, a 664-es szám alá, vagy pedig a Csíki Hírlap szerkesztőségébe. Banki átutalással is lehet adakozni, a Román Fejlesztési Bank csíkszeredai kirendeltségénél Gyenge Noémi nevére nyitott számlára fogadják az adományokat. Számlaszám: RO98BRDE210SV35249312100. Swift kód: BRDEROBUXXX. A Csíki Anyák Egyesülete is folytatja a gyűjtést, nyilvános rendezvényeiken a nyár folyamán is ki fogják helyezni Hunor javára a gyűjtődobozt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS