HIRDETÉS

Kaláka a csíkdelnei iskoláért

Barabás Hajnal 2013. október 19., 20:54 utolsó módosítás: 2013. október 19., 21:22

Csákányt, ásót, lapátot ragadtak kezükbe a Hargita megyei önkormányzati képviselők szombaton, Csíkdelnén. A kihelyezett októberi ülést követően ugyanis, kalákában fogtak neki a helyi iskola vizesblokkjának kiépítéséhez. Elsőként tehát a Márton Ferenc Általános Iskolában készül el, közösségi összefogással, a tanintézmény mosdója, Hargita Megye Tanácsának kaláka gyermekeinkért! programja révén.

„Ebben a térségben eddig is működött a kalákában elvégzett közös munka. Úgy gondolom a közösen elvégzett munkának van öröme, ugyanakkor a közös munkát jobban becsüljük” – vélte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Kezdetben a szennyvízelvezető csövek számára ástak mély gödröt hosszan az iskola épülete mellett. Úgy tervezték, hogy az iskola egykori szertárában alakítják ki a mosdót a tanintézetben tanulók számára.

„Jó ötletnek találtuk a megyei önkormányzatnak a felhívását, kértük a segítségüket és így alakíthatjuk ki a vizesblokkot az iskolában. Az ugyanebben az épületben működő napközi illemhelyiségét korábban szintén kalákában, a szülök segítségével hoztuk létre” – magyarázta Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere.

Az épületben a napközisek mellett előkészítő, valamint 1-4 osztályos tanulók számára is biztosítottak oktatást. „Eddig csak kinti illemhellyel rendelkeztünk, így a benti mosdó kialakításával várhatóan megkapjuk a közegészségügyi igazgatóságtól is a működési engedélyt” – mondta Pál Katalin, a Márton Ferenc Általános Iskola igazgatónője. Hozzátette, más szempontokból rendben van az iskola, négy éve kormánypénzből újították fel a nyílászárókat, bútorzatot is biztosított a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, a mosdót leszámítva jó körülményeket tudtak nyújtani a tanulóknak.

A néhány szülő és a megyei önkormányzati képviselők mellett Korodi Attila, parlamenti képviselő is részt vett a kalákában. És hogy olajozottabban menjen a munka, mindenkit megkínáltak egy kis „olajozóval”, azaz egy pohár pálinkával, illetve munka után bográcsban készült ebéddel.

A faanyagot leszámítva a munkálatokhoz szükséges anyagokat a megyei önkormányzat költségvetéséből finanszírozták. Erről Hargita Megye Tanácsának októberi ülésén döntöttek, így a csíkdelnei iskola mellett további 22 tanintézetnél oldják meg a sürgős munkákat kalákában, a megyei tanács hozzájárulásával, ugyanakkor kérnek mindenkit, aki teheti, munkával, építkezési anyaggal, kedvezménnyel, jó akarattal segítsen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
12 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS