HIRDETÉS

Játékosan gyűjtenek ismereteket a diákok

R. Kiss Edit 2015. április 08., 19:14 utolsó módosítás: 2015. április 08., 19:31

Gyermekcsoportok lepték el Csíkszereda utcáit, és sok autóbusz szállít kiránduló diákokat ezekben a napokban. Az alternatív oktatási tevékenységeknek helyet adó héten nemcsak a tanulók látogatnak el intézményekbe, az iskolákban is sok a vendég.

A húsvéthétfői és keddi szabadnapok után a magyar tannyelvű diákok többsége számára szerdán kezdődtek el az alternatív oktatási hét rendezvényei.

Számos intézmény fogad gyermekcsoportokat a héten. Be lehet járni például a megyei önkormányzat épületét, a Csíki Játékszínben is körbevezetik az érdeklődő diákokat. A különböző fegyveres testületek rendszerint nagy népszerűségnek örvendenek a gyermekek körében, a hivatásos és az önkéntes tűzoltók, illetve a hadsereg is sok csoport számára tartott, tart a héten bemutatókat. A Hargita Megyei Mentőszolgálatnál is fogadnak gyermekeket, az intézmény csíkszeredai székhelyén például szerdán ismerkedhettek a sürgősségi betegellátással a diákok.

Több intézmény programokat szervez az iskolásoknak ebben az időszakban. A megyei agrárkamara például idén is lovaglási lehetőséget egyeztetett az érdeklődőknek. A Kájoni János Megyei Könyvtárban keddtől péntekig várják a csoportokat, amelyek számára bábelőadást és korosztályonként több olyan tevékenységet szerveztek, amelyek játékos módon nyújtanak lehetőséget az információszerzésre és tájékozódásra. A Csíki Székely Múzeumban is külön készültek erre a hétre, a gyermekcsoportokat múzeumpedagógiai foglalkozásokra várják. A Gyulafehérvári Caritas szintén készült ebben az évben is, a csíkszeredai Szent Imre Ifjúsági Központban péntekig olyan tevékenységekre várják a fiatalokat, amelyek által fontos szociális témákra, így a szenvedélybetegségekre, a közösségépítésre, önkéntességre vagy a fogyatékkal elő emberekre irányítják a figyelmet. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai karain is várják péntekig a látogatócsoportokat, a nyílt napokon az érettségi előtt álló diákok betekintést nyerhetnek a képzési kínálatba, a diákéletbe.

A kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola egyik fő célja ezen a héten az volt, hogy mozduljanak ki a gyermekek, ezért sok kirándulást szerveztek – mondta András Ignác igazgató. Emellett szerepel a programban kreatív nap, amikor kézműveskedni és főzni lehet és gyógynövényismereti vetélkedőt is szerveztek, amely a megismert növényekből főzött tea felszolgálásával zárult.

A gyimesközéploki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskolában szerdán a matematikával barátkoztak játékos feladatok révén a tanulók. Ciobotaru Mária Edit igazgató felsorolta, voltak már kirándulni a Békási-szorosban, az intézményükhöz tartozó elemi iskolákban és óvodákban pedig külön programot szerveztek, például hagyományápoló tevékenységet, látogatást a katonaságnál és közlekedési napot.

Csíkkarcfalván nagyon érdekesen alakult idén a program – értékelte Gábor János, a helyi Mártonffy György Általános Iskola igazgatója, aki kiemelte Kelemen Erzsébet igazgatóhelyettes szervező munkáját. A számos helyi program mellett a karcfalvi és jenőfalvi iskolások idén egy érdekes tudományos programon is részt vehettek, szerdán az iskolában lehetett megtekinteni és kipróbálni a Herman Ottó Vándortanösvényt. Amint a helyi származású Macalik Kunigunda biológus, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tanára elmondta, ez egy interaktív polihisztor játszóház, amely keretében az iskolások játékos megfigyelések, kísérletek alapján gyűjtenek ismereteket azon területekről, amelyeken Herman Ottó tevékenykedett, így a természettudományok, néprajz, hagyományőrzés, fizika, ősrégészet terén.

A Magyarországon tavaly zajlott Herman Ottó Emlékév keretében bemutatott tanösvényt szerdán és csütörtökön Csíkszeredában láthatják a diákok a Gyermekek Házában – ismertette az egyetemi tanár. Szintén az egyik szervező helyi származása által került Csíkkarcfalvára a szerdán zajlott fogászati prevenciós tevékenység. Az elemista gyermekeknek a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hét fogászati szakos hallgatója tartott játékos foglalkozást a helyes fogápolásról és táplálkozásról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
7 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS