Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ifjúsági kalákatábor Szépvízen

Péter Beáta 2016. augusztus 12., 11:49

Az Erdélyi Magyarörmények Szövetsége és a Magyar-Erdélyi Magyarörmény  Egyesület (Budapest) ifjúsági kalákatábort szervez augusztus 17-24. között Szépvízen.

Ifjúsági kalákatábor Szépvízen
galéria

Az elmúlt két évben hasonló táborok keretében a részt vevő fiatalok a templom felújításában segítettek. A műemlék együttes feljavításának  következő állomása a templom körüli XVII. századi és az új temető sírköveinek dokumentálása, állagmegőrzésük, a rajtuk található adatok digitális feldolgozása és közzététele, majd egy digitális térkép elkészítése.

A kalákatáborban tizennyolc, 17-23 év közötti örmény származású magyar fiatal lesz jelen. Délelőttönként a temetőben szakirányítás alatt feltérképezik, digitalizálják a sírokon található adatokat, elkészítik a temetők digitális térképét, kitisztítják a temetőkertet és  feljavítják a sírfeliratokat. Délutánonként helytörténeti, magyarörmény identitáserősítő és ifjúsági foglalkozásokon vesznek részt.

Az adatok közzététele segíti a helytörténeti kutatásokat és a helyi turizmust. A projekt kiemelkedő fontosságú, mert a Kárpát-medencében egyedül csak Szépvízen található kaukázusi örmény temetkezési és sírkőállítási forma. A tábor fővédnöke  Turgyán Tamás, örmény nemzetiségi szószóló, az Országgyűlés tagja.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS