Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Idén elkezdődhet az új csíkszeredai piac építése

Kovács Attila 2017. március 13., 11:25 utolsó módosítás: 2017. március 13., 11:27
HIRDETÉS

Miután a kiviteli tervek véglegesítése és elfogadása megtörténik, az új csíkszeredai zöldség- és gyümölcspiac kivitelezésére is kiírják a közbeszerzési eljárást. Ha ez időben befejeződik, idén a munkálatokat is megkezdik a Nagyrét utcai területen.

A jelenlegi csíkszeredai piac rendkívül zsúfolt, költözéséről már több éve döntöttek Fotó: Mihály László

Miután tavaly a helyi önkormányzati képviselő-testület elfogadta az új piac megvalósíthatósági tanulmányát, jelenleg – mielőtt átvennék – a kiviteli tervek véglegesítése és ezek ellenőrzése van folyamatban – tájékoztatott Szőke Domokos. Csíkszereda alpolgármestere szerint miután ez megtörténik, a kivitelezéshez szükséges közbeszerzési eljárás kiírása következik.

Szőke hozzátette, idén azt szeretnék, hogy a kiírásra jelentkezők közül a nyertes ajánlatot benyújtó céggel írják alá a kivitelezési szerződést, és amennyiben lesz rá idő, a munka is kezdődjön el. A tavaly elkészült megvalósíthatósági tanulmány áfával együtt 11,2 millió lejben jelölte meg a beruházás értékét, a kiírás is ennek megfelelően készül majd el. A beruházásra ebben az évben a piac saját jövedelméből az évek során felgyűlt összeget, közel 3,4 millió lejt irányoztak elő – ez az összeg nem is költhető el más célokra, csak fejlesztésre.

HIRDETÉS

Az új, bővíthető piac a Nagyrét utcában kapna helyet Fotó: Veres Nándor

Több megtorpanás történt azóta, hogy 2013-ban az új zöldség- és gyümölcspiacról szóló tanulmányok elkészítésére kiírt versenypályázat zsűrije Tövissi Zsolt csíkszeredai műépítész és társai munkáját nyilvánította nyertesnek. A város vezetősége a beruházás várható költségeit először túl nagynak ítélte, költségcsökkentést kértek. Így a korábbi tervezői elképzeléseket módosították, csarnok helyett egy nagy, közművesített tér kialakítását irányozták elő, amelyet részben zárható bódékkal építenének be, a téren sátrak, ponyvák alá standokat helyeznének el.

A megvalósíthatósági tanulmány szerint a piac ovális alakú kialakítást kap, a födött építményrendszer közrezárná a szabadtéri asztalokat. Konténerszerű üzletekből és szolgáltatói helyiségekből áll majd az épületegyüttes, az egész létesítmény szükség szerint bővíthető és átrendezhető lesz. Emellett parkolókat és zöldövezeteket is kialakítanak A piacot jelenlegi, meglehetősen szűk, tömbházak által közrezárt helyéről a Nagyrét utcába, a város tulajdonában levő 15 ezer négyzetméteres telekre költöztetik.
HIRDETÉS
8 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS