Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hatalmas káposzta termett Csíkborzsovában

Pinti Attila 2012. szeptember 26., 18:01 utolsó módosítás: 2012. szeptember 26., 20:20

Egyre-másra jelentkeznek szerkesztőségünknél az idei szárazság ellenére is óriásra nőtt zöldségeikkel a gazdák. Ezúttal egy hatalmas, becslések szerint hat kilogrammos káposzta termett a borzsovai Kovács család veteményesében.

Hatalmas káposzta termett Csíkborzsovában
galéria
Fotó: Pinti Attila

Több mint húsz éve, hogy Kovács Károly, a falu kultúrigazgatója és neje, Teréz minden évben szorgalmasan megművelik a házuk mögötti két árnyi veteményest, amely idén is rendkívül bőséges terméssel hálálta meg az öntözéseket és a gondoskodást.

„Minden második-harmadik évben tehéntrágyával megszórjuk a földet, de vegyszert még soha nem használtunk. Jó minőségű a talaj, az udvaron található kútból pedig kivezettünk egy kerti csapot, arról locsoltuk a földet, mi is nagyon meglepődtünk az eredményen” – mutatott a gyönyörű káposzták mellett a gyalogpaszulyra, paradicsomokra, karfiolokra és uborkákra a gazda.

Látogatásunk alanya levelekbe burkolózva rejtőzködött a földön, Kovácsné szerint különös, hogy növekedés közben nem hasadt ki – mint ahogyan történni szokott az átlagosnál nagyobb fejekkel. A több mint negyven centiméter átmérőjű káposztát száz társával együtt csak később, Gál napján (október 16.) gyűjtik be.

„Az alig nyolc négyzetméternyi területre ültetett uborkából eddig huszonnégy literrel tettem el, nagy mennyiséget pedig elajándékoztam. A paradicsom még érik, volt már egykilós darab is, ám azt sajnos a fiam megette, mielőtt eljuttathattam volna az újsághoz” – mesélte nevetve a gazda felesége. „A veteményes melletti krumpliföldön is busás volt a termés, gyakorlatilag ezen a kis területen mindent megtudunk magunknak termelni, üzletbe szinte csak kenyérért járunk” – egészítette ki Kovács Károly.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS