HIRDETÉS

Forradalmi hangulat a Sportklubért tartott figyelemfelkeltő megmozduláson

Székelyhon 2017. január 27., 19:54 utolsó módosítás: 2017. január 28., 22:39

Több száz szurkoló és hokiszerető csíkszeredai vett részt a Csíkszeredai Sportklub jövőjéért tartott péntek esti figyelemkeltő megmozduláson a Vákár Lajos Műjégpálya előtt.

Fotó: Gecse Noémi

A Csíkszeredai Sportklub törzsszurkolói nevében és a szurkolói egyesület együttműködésével az első csíkszeredai jégkorongcsapat megalakulásának 88. évfordulója alkalmából megemlékezéssel egybekötött figyelemfelkeltő megmozdulást tartottak péntek este.

Az egybegyűltek előtt felszólalt Boda Jenő tanár, majd tolmácsolták Tófalvi Éva sílövő és Vaclav Novák gondolatait a klub helyzetével kapcsolatosan – utóbbiét György Tibor (Zsiráf) olvasta fel. Boda Jenő röviden ismertette a Csíkszeredai Sportklub történetét egészen a megalakulástól, kiemelve a klub életében lezajlott fontosabb eseményeket. A tanár beszédében körvonalazódott az, hogy milyen jelentőséggel bírt a jégkorong a város lakóinak életében az eltelt évtizedek alatt, s hogy ez máig fennmaradt.

„Hosszú, gazdag történelmük során a csapatok bármilyen nevet is viseltek, vagy bármilyen színeket vallottak magukénak, mindig érezték a szurkolók közelségét, bátorítását. A szurkoló az az aktív sporttárs, aki ünnepel, buzdít, támogat, és néha elkeseredik, kiábrándul. A vereség, a kudarc neki fáj a legjobban, de ő az, aki sikerre buzdítja a csapatot. A csíki nézőt nem lehet becsapni. Ismeri ő minden fortélyát ennek az igen régi és közkedvelt téli sportnak” – foglalta össze beszéde végén. Azt is kiemelte, hogy amíg ilyen szurkolótábor áll a csapat mellett, addig „vétek lenne lazsálni”.

Tófalvi Éva üzenetében úgy fogalmazott, hogy a karrierje legnehezebb időszakában nem állt ki mellette a klub. A sportolónő levelében leírta, hogy doppingbotránya miatt a klubelnök az év márciusában megvonta a havi bérét, és semmilyen segítséget nem nyújtott neki. A biatlonista visszaemlékezése szerint miután kiderült, hogy nem volt vétkes, az év szeptemberében szeretett volna visszatérni a Sportklubhoz, de a klubelnök nem csak őt, hanem edzőjét, Márton Simont is megalázta. A sportolóhoz nem méltó bánásmód utolsó cseppje Tófalvi számára az volt, amikor az elnök méltatlanul alacsony, 700 lejes fizetést ígért a maradásáért. Írása végén hangsúlyozta, hogy „a Sportklub nem csak egy munkahely kell legyen, hanem egy hivatás, egy életérzés. Sportklubosnak lenni büszkeség, és ezt mindig szem előtt kell tartani” – üzente.

A Csíkszeredai Sportklubnál négy szezont (2010–2014) lejátszó Vaclav Novák sajnálatát fejezte ki a jelenlegi helyzet miatt. A sportoló üzenetében visszaemlékezett arra, hogy a klubhoz való érkezésekor stabil volt az anyagi helyzet, biztosítva volt, hogy „minden rendben legyen ezen a téren, aztán ez megváltozott. Ahogyan Hodos László lett az igazgató, a csapat elindult lefelé” – fogalmazott. Beszámolója szerint az ezután következő időszakban egyre jobban megromlott a hangulat a csapaton belül.

„Amikor vereségek jöttek, mindig a légiósokat hibáztatták, de a hazai játékosok szenvedtek, mert következtek a 20-25 százalékos fizetéscsökkentések, amelyek  elsősorban őket sújtották, akik lényegesen kevesebbet kerestek, mint mi légiósok” – summázta. A jégkorongozó levelében több ponton is kiemelte, szerinte melyek a vezetőség kifogásolható megoldásai. Szerinte sem a csapatépítés, sem a játékosok felé tanúsított bánásmód nem megfelelő, a csapat eredménytelenségéért elsősorban a vezetőség okolható. 

Tánczos Barna szenátor, aki korábban a Román Jégkorong Szövetség elnöki funkcióját is betöltötte, azt mondta, hogy támogatja a szurkolókat és úgy véli, hogy változásra van szükség a klub menedzsmentjében, hogy a jégkorongcsapat tagjai ismét a gyerekek és a fiatalok példaképeivé váljanak. Szerinte a Sportklub fejlődésére a jövőben egy négyes fogat, Csíkszereda önkormányzata, Magyarország kormánya, a román állam, valamint a szponzorok támogatása szükséges. A szenátor elmondta, hogy támogatja a szurkolókat és úgy véli, ha a megfelelő működéshez személycserék szükségesek a klub menedzsmentjében, akkor ez is meg fog történni. Szerinte a Sportklub élére is olyan személy kell, akinek a klub egy hivatás, életcél, mint a játékosoknak, edzőknek.

Szót kapott ugyanakkor Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere is. Ráduly beszédében elmondta, hogy akkor is ott voltak a Sportklub mellett, amikor húsz év után újra bajnok lett a csapat Galacon, s mindig ott lesznek a csíkszeredai hoki mellett, ha szükség van rá. A városvezető kiemelte, hogy nem lesz egyszerű az újjáépítés, „kemény munka, nagy hit és bizalom kell” – fejtette ki.

A szurkolók véleménye szerint a csapat gyenge szerepléséért a klub vezetősége a felelős.

„Zsinórban hét bajnoki címet nyertünk a román bajnokságban, a MOL Ligában pedig, ha nem is nyertük mindig, de legalább döntősök voltunk, ám amióta Hodos László vezeti a klubot csak lefele megyünk, az utóbbi években az 5., 8., 9. helyen végeztünk, most pedig a 11. helyen állunk. A legnagyobb gond az, hogy nem látszik, volna valamiféle stratégiájuk a helyzet változtatására” – nyilatkozták a szurkolók vezetői.

A megmozdulást követően a résztvevők emelkedett, mondhatni forradalmi hangulatban vonultak be a Vákár Lajos Műjégpályára, a Csíkszeredai Sportklub és a Belgrádi HK MOL-Liga összecsapásra, hogy a csapatot buzdítsák.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
57 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS