HIRDETÉS

Folytatják a Sapientia felújítását

Molnár Rajmond 2015. december 09., 11:07

Az idei esztendő a felújításokról szólt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületén, ám a renoválásokt nem sikerült befejezni. Jövőben további munkálatokat terveznek.

Fotó: Veres Nándor

A magyar kormánytól kapott kétmillió eurós támogatásnak köszönhetően 2015-ben többek között befejezték a létesítmény hőszigetelését, elkészült a majdani planetáriumnak helyet adó helyiség, továbbá számos belső felújítást is végrehajtottak.

„Jövőben szeretnénk a bentlakás szintjén lévő kis konyhákat, illetve az egyetemi étkezde konyháját is felújíttatni, emellett 2016 nyarán rakatnánk rendbe a földszinti részt és az első emeletet, feltéve, ha megkapjuk a remélt támogatást” – közölte megkeresésünkre Makó Zoltán, az egyetem dékánja.

Makó Zoltántól megtudtuk, hogy a planetárium szerkezetileg elkészült, viszont az űrszínház beüzemeléséhez egyes kellékek még hiányoznak. „A kupolát, a háromdimenziós technológiájú kivetítőgépet és egyéb berendezést még be kell szereznünk. Mivel az ilyen típusú kupolákat nanotechnológiával készítik el, a kialakíttatásához 200 ezer euróra lenne szükségünk, ezért azt pályázati úton szeretnénk megszerezni. Olyan pályázatra várunk, ahol a tudománynépszerűsítés a fő cél. Remélem, hogy ez már jövőben megvalósulhat” – fejtette ki Makó.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
7 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS