Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Főgimnázium lesz a Márton Áron

R. Kiss Edit 2015. július 01., 19:15 utolsó módosítás: 2015. július 01., 19:22

Következő tanévtől főgimnáziumként működhet a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium (MÁG). Az iskola igazgatója szerint ez a tanintézetben zajlott eddigi munka elismerését is jelenti.

Fotó: Veres Nándor

A vártnál hamarabb megkapta a választ a főgimnáziumi besorolás érdekében letett pályázatára a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium. Néhány héttel az igénylési ügycsomó benyújtása után, kedden délután Görbe Péter főtanfelügyelő arról tájékoztatta, hogy az oktatási tárca elfogadta az iskola pályázatát, és a 2015-2016-os iskolai évtől a Márton Áron Gimnázium megkapja a főgimnáziumi besorolást – osztotta meg a hírt szerdán Varga László, a gimnázium igazgatója. Elmondta, a főgimnáziumi státus az iskola számára az eddigi munka elismerését és presztízsnövekedést jelent, emellett nagyobb költségvetést is feltételez.

Az iskola múltja, felszereltsége, tanárainak felkészültsége, diákjainak eredménye és továbbtanulási aránya alapján megadott rangos főgimnáziumi besorolással Hargita megyében egyetlen magyar középiskola sem rendelkezik, csak két román tanintézet, a csíkszeredai Octavian Goga és a maroshévízi Mihai Eminescu középiskolák. A szomszédos megyék magyar tanintézetei közül is csak a brassói Áprily Lajos Főgimnázium van ebben a státusban, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium pedig pályázik a besorolás elnyerésére.

Kérdéseinkre válaszolva Varga László elmondta, remélik, hogy a főgimnáziumi besorolás a beiskolázás terén is nagyobb mozgásteret biztosít majd a tanintézetnek. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy tanintézetük ezen elismerése után az igazgatóhelyettesi tisztség megszüntetése jelentette fájó problémát is sikerül rendezni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS