Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elkezdődött a vidéki kisiskolások úszásoktatási programja

Kömény Kamilla 2017. március 13., 23:22
HIRDETÉS

Közel négyszáz vidéki kisiskolás vesz részt a Csíki Csobbanóban hétfőn kezdődött úszásoktatási programban. A gyermekek 20–30 fős csoportokban sajátíthatják el az úszás alapjait.

Csobbanás előtt a tanulók. Van, aki hétfőn járt először uszodában Fotó: Gecse Noémi

A terveknek megfelelően hétfőn elindult a vidéki kisiskolások úszásprogramja a Csíki Csobbanóban. Trandafir Norbert oktató és három kollégája tanítja az alcsíki és felcsíki harmadik, negyedik osztályosokat úszni. A hétvégéig számszerűsítik, hogy pontosan hány gyermek vesz részt a programba, de várhatóan 350–400 kisiskolás csatlakozik. Ők tizenhat 20–30 fős csoportban sajátíthatják el az úszás alapjait. Vannak települések, ahonnan egy, máshonnan viszont két osztálynyi gyermek jelentkezett – osztotta meg velünk Trandafir Norbert.

Ebben a félévben egy csoport heti egy alkalommal vesz részt az úszásprogramban, így 10 edzés áll a tanárok, gyermekek rendelkezésére.

HIRDETÉS

Ez arra lesz elegendő, hogy „vízbiztossá” tegyék a gyermekek 90 százalékát

– részletezte a program megszervezésének felelőse.

Trandafir Norbert Fotó: Gecse Noémi

Megjegyezte, a tanítás folyamata annak megfelelően alakul, hogy a csoportban milyen arányban vannak úszni tudó és úszni nem tudó diákok. Az egyik hétfői csoportban például voltak tapasztaltabb iskolások, de olyanok is, akik annyira féltek a víztől, hogy nem akartak bemenni a medencébe. Utóbbiak esetében a tíz alkalom is csak arra lesz elegendő, hogy megbarátkozzanak a vízzel.

Érdeklődésünkre azt is kifejtette Trandafir Norbert, hogy elég nagy az uszoda ahhoz, hogy ne zavarják egymást a vidéki és városi úszásprogramban részt vevő gyermekek. A szervezéskor inkább az öltözők száma jelentette a nehézséget, ezt viszont úgy oldották meg, hogy egy negyedórával későbbre érkeznek a vidéki csoportok – a beutazás hozzávetőleg ennyi időt vesz fel –, mint a városiak.

Korcsolyaoktatás később

Habár a tervek szerint a héten kezdték volna az alcsíki kisdiákok korcsolyaoktatási programját is, egyelőre nem indult el – számolt be érdeklődésünkre Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor. A program kezdeményezője kifejtette, mivel mindössze április végéig tudják fenntartani a jeget a sátortetős műjégpályán, ezért a Székelyföldi Jégkorong Akadémia hétfőn úgy döntött, hogy a hátralevő rövid időszakra felvállalja a korcsolyaoktatási programmal járó költségeket, mentesítve ez alól az önkormányzatokat. A héten összegzik a jelentkező csoportokat, és leszögezik a részleteket, így rövidesen elindulhat az a program is. Ősztől viszont már csak az oktatókat biztosítja az akadémia, a szállítást az önkormányzatoknak kell majd fizetniük, és várhatóan lesz egy minimális belépőjegy is a jég használatáért – tisztázta.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS