Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Büntethetik a stopposokat?

Pinti Attila 2012. november 08., 17:42 utolsó módosítás: 2012. november 08., 18:18

Noha nincs olyan hatályban lévő jogszabály, ami alapján az alkalmi fuvart igénybe vevőket büntetni lehetne, több stoppost is pénzbírsággal sújtottak az utóbbi időben Csíkszeredában.

Négy kiskorút igazoltattak és bírságoltak fejenként száznegyven lejre múlt vasárnap Csíkszereda nyugati kijáratánál. A problémával szerkesztőségünkhöz forduló szülő nem érti, hogy minként fordulhatott ilyen elő, hiszen tudomása szerint a fiatalok nem követtek el semmilyen törvénybe ütközőt.

„A gyerekeim Felcsíkról vonattal utaztak Csíkszeredába, onnan busszal szerettek volna eljutni Székelyudvarhelyre, ahol iskolába járnak, de a vonat késése miatt nem értek időben a buszállomásra – ezért úgy döntöttek, hogy a Rompetrol-benzinkút szomszédságában stoppolni fognak. Rövid időn belül egy rendőrautó tűnt fel, először két, közelben álló lányt bírságoltak meg, majd a két fiú következett” – mesélte a történteket az asszony, hangsúlyozva azt is, hogy a kiállított jegyzőkönyveket teljesen olvashatatlanul írták meg, ám ennek ellenére a megrémült fiatalok aláírták őket. „Korábban is volt rá példa, hogy az utazásnak ezt a módját voltak kénytelenek választani, de soha nem adódtak ilyen gondok. Lassan már a rendőröktől is féltenem kell a fiaim” – méltatlankodott a panaszos.

Nem javasolják az alkalmi fuvarokat

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy nem tiltott a stoppolás, ám ettől függetlenül senkinek, még a sofőröknek sem javasolják azt, hogy ismeretlenekkel utazzanak együtt. „Ez elsősorban közlekedésbiztonsági kérdés. Gyakran hallani olyan esetekről, amikor az utas vagy a gépjárművezető agresszívvé, támadóvá válik. Könnyen balesetveszélyes helyzetek alakulhatnak ki, amit mindenkinek el kellene kerülnie” – közölte a szóvivő. „A szóban forgó esetekben az történhetett, hogy a fiatalok nem a járdán, hanem az úttest szélén stoppoltak, zavarva vagy akadályozva a forgalmat – ez pedig tilos és büntetendő” – egészítette ki.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
59 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb