Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Borboly eredményt vár

Kozán István 2013. április 23., 17:46 utolsó módosítás: 2013. április 23., 18:32

Olyan programokra, beruházásokra lenne szükség, amelyek végre idevonzzák a turistákat – szorgalmazta Hargita Megye Tanácsának elnöke a hargitai LEADER-kistérségek keddi munkamegbeszélésén.

Éles kritikát fogalmazott meg Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke a Hargita megyében működő turisztikai beruházásokkal kapcsolatosan, nem kímélve a megyei tanács által pénzelt megvalósításokat sem. Annak apropóján mondott véleményt Borboly, hogy a megyében működő négy LEADER-kistérség (Csík LEADER, G10, Sóvidék–Hegyalja, Homoród–Rika–Küküllő) vezetői Csíkszeredában egy informális megbeszélést tartottak, amelyre az elnököt is meghívták.

A kiindulópont

„A négy kistérség létrehozhatna egy közös internetes weboldalt, olyan információkkal, amelyek szükségesek lehetnek egy idelátogató turista számára. Például tartalmazhatná a különböző településeken tevékenykedő idegenvezetők elérhetőségeit” – hangzott el a beszélgetésen, amelyre reagálva Borboly elmondta, a megyében már van legalább ezer internetes oldal, ezért „ne egy 1001. honlapot hozzanak létre, hanem olyan beruházásban gondolkodjanak, amivel turistákat lehet idevonzani”.

Példaként említette, hogy a megyei önkormányzathoz tartozó alintézményeknek és szervezeteknek összesen 130 honlapjuk van, a megyei tanács most azon dolgozik, hogy megpróbálja ezeket valamilyen módon összekapcsolni. Az elnök továbbá rámutatott, csak a megyei önkormányzat gondozásában több száz kilométer erdei ösvény van, az viszont kérdéses, hogy hány külföldi turista szokott túrázni azokon.

Önkormányzati beruházások hozadéka

„A polgármesteri hivatalok is nagyon sok pénzt elköltöttek turizmusfejlesztésre. Számos hivatalnak van saját panziója, vendégháza, sok hivatal saját épületében alakított ki vendégszobákat, mégsem tudok arról, hogy jelentősen növekedett volna a megyében eltöltött vendégéjszakák száma. Sok olyan beruházásról tudok, amelyek elkészültek ugyan, de apróságok miatt nem lehet működtetni azokat: van, amelyikben nem tudják bevezetni a villanyáramot, másokban rossz terv miatt nincs megfelelő szennyvízelvezető rendszer” – sorolta Borboly, majd arra kérte a LEADER helyi vezetőit, ne saját, helyi fejlesztésekben gondolkodjanak, hanem olyanokban, amelyekkel össze tudják kötni a különböző kistérségek erőforrásait. „Hozzanak már végre hasznot a Hargita megyei turisztikai beruházások. Én olyan dolgokban hiszek, amelyek mérhetők, például egy vendégházban megszálló turisták számának változása.” Az elnök egyúttal megígérte, az életképes LEADER-pályázatokat megpróbálja a megyei tanács is támogatni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
14 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS