HIRDETÉS

Betiltották az Igazi Csíki Sört

Iszlai Katalin 2017. január 27., 16:08

Meg kell semmisíteni mindent, ami az Igazi Csíki Sör márkanévhez kapcsolódik, a termékek gyártását és forgalmazását pedig meg kell szüntetni – döntette el pénteken a Marosvásárhelyi Táblabíróság. A jogerős ítéletet a dokumentumok kiközlésétől számított 30 napon belül kell végrehajtani.

Fotó: Veres Nándor

Döntő pert vesztett a Csíki Sör Manufaktúrát működtető cég és tulajdonosa, Lénárd András a Heineken Romániával szemben, miután a Marosvásárhelyi Táblabíróság helyt adott utóbbi keresetének. A végleges döntés értelmében a kiközléstől számított 30 napon belül meg kell semmisíteni mindent, ami az Igazi Csíki Sör márkanévhez kapcsolódik, a termékek gyártását és forgalmazását pedig meg kell szüntetni.

Az Igazi Csíki Sör Facebook-oldalán péntek délben jelent meg az a bejegyzés, amely szerint „a román táblabíróság” betiltotta a termék gyártását. Hajdú Gábor jogász, aki a cég jogi tevékenységét koordinálja, érdeklődésünkre elmondta, hogy még 2014-ben kérte a Heineken az Igazi Csíki Sör gyártásának és forgalmazásának leállítását.

„Ez a per ért véget most végleges táblabírósági döntéssel Marosvásárhelyen, miközben ez idő alatt az Európai Unió bíróságai kétszer is igazat adtak az Igazi Csíki Sörnek a márkahasználatot illetően: kétszer is megállapították, hogy alapfokon és felsőfokon jogosult a cég a márkanév használatára. Mindezen döntéseket, amelyeket az EU-ban tiszteletben kellene tartani, kétszer is felülírta a romániai igazságszolgáltatás” – magyarázta a jogi képviselő, utalva a Hargita megyei törvényszék és a marosvásárhelyi táblabíróság döntésére.

A döntés kapcsán a jogász hangsúlyozta, egy egész vállalkozás és sok ember munkahelye forog kockán. „Keressük a megoldást, próbáljuk értelmezni, hogy mit jelent ez a döntés, amely egyébként végleges. Még nem kaptuk meg, kiközlés után lép érvénybe, és azt kérte a Heineken, hogy 30 napon belül mindent, ami az Igazi Csíki Sör márkanévhez kapcsolódik, meg kell semmisíteni” – fogalmazott Hajdú, hozzátéve, „az utolsó percig azt tartották fenn a táblabíróságon, hogy az Igazi Csíki Sör megtéveszti a fogyasztókat, és össze lehet téveszteni a Heineken termékével”. A jogi képviselő szerint annak ellenére állították ezt, hogy „az elmúlt két évben egyetlen fogyasztói panasz sem érkezett arra vonatkozóan, hogy valaki összetévesztette volna a két terméket”.

Mint Hajdútól megtudtuk, az ítélet bármikor megérkezhet, ez a bírók szorgalmától függ, hogy mikor indokolják meg a döntést és közlik ki. Az Igazi Csíki Sörnél arra számítanak, hogy egy-két hét múlva kapják meg a döntést. Ezután a Heineken kérheti a végrehajtót, hogy lépjen fel és állítsa le a termék forgalmazását.

„Fellebbezésre most nincs esély, de a márkanevet illető per az Európai Unió bíróságánál fog folytatódni, és lehet, hogy több év múlva majd nekünk adnak igazat” – beszélt a folytatásról a jogász, aki szerint lehet, hogy addigra túl késő lesz.

Mi lesz a gyárral, a munkásokkal?

„Lénárd Andrást olyan embernek ismerem, aki a végsőkig kitart. Az emberek, a vállalkozás és a munkahelyek nagyon fontosak, ezért próbálunk megoldást keresni. A gyár és a gyártás Székelyföld szívében van, ezt megfogni és elköltöztetni, nem egy könnyű dolog” – magyarázta Hajdú, aki úgy tudja, az ítéletet még egyelőre nem lehet megtalálni az igazságszolgáltatás internetes felületén, ám valószínűleg néhány órán belül egy rövid bejegyzést feltesznek a táblabíróság honlapjára. Ez pedig arról fog szólni, hogy „elutasítják a fellebbezésünket” – véli a jogi képviselő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
214 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS