HIRDETÉS

Beszerzési gondok a megyei kórházban

R. Kiss Edit 2012. július 18., 17:33 utolsó módosítás: 2012. július 18., 18:20

Gondok voltak és vannak a csíkszeredai kórházban a segéd- és védőeszközökkel való ellátás szempontjából, az osztályokon kevés például a gumikesztyű, papírtörlő és hasonlók. Dr. Demeter Ferenc, a kórház menedzsere szerint a közbeszerzési folyamatokat ellenőrző hatóság késlekedése okozta a gondok egy részét, de a kórház közbeszerzéssel foglalkozó egysége sem állt a helyzet magaslatán.

Fotó: Kristó Róbert

Akadozott a kórházban a gyógyszerellátás, és kevés volt a gumikesztyű, a kötszer, az osztályvezető asszisztensek néha közelharcot kellett vívjanak a segédeszközökkel való ellátásért – hallottuk nemrég egy csíkszeredai beszélgetésen. A segéd- és védőeszközökkel, kiegészítőkkel való ellátás akadozását elismerte dr. Demeter Ferenc, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, azonban szerinte nem alakultak ki nagy problémák emiatt. Elmondta, nagyon elhúzódtak az utóbbi időben a kórház különböző közbeszerzési procedúrái, emiatt voltak ugyan nehézségek, de igazán nagy gondok nem adódtak az intézmény különböző eszközökkel, például gumikesztyűkkel, egyes élelmiszerfajtákkal, papírtörlővel, gyógyszerrel való ellátásában.

A menedzser kifejtette, a közbeszerzési eljárásaikat a Közbeszerzéseket Felvigyázó és Szabályzó Országos Hatóság (ANRMAP) ellenőrzi, amely jelzi, ha az elektronikusan zajló eljárások során valami nincs rendben. Van, amikor lényegi, de gyakran lényegtelen formai hibák miatt is leáll és elhúzódik a folyamat – fejtette ki a menedzser. Úgy vélte, az ANRMAP idén nagyon nehézkesen dolgozott, későn válaszolt a beadványaikra, hivatalos indoklást pedig, bár kértek, nem kaptak a késésekre vonatkozóan. Előfordult például, hogy három hónap késéssel kaptak választ egy munkálatra vonatkozó közbeszerzési eljárás során felmerült probléma orvoslásával kapcsolatosan. A beszerzési folyamatok elhúzódása miatt a védő- és segédeszközök, gyógyszer- és egyéb téren kialakult hiányt jóindulattal, takarékossággal és közvetlen vásárlással tudták áthidalni – mondta a menedzser. Közölte, sürgős esetben közbeszerzés nélkül, közvetlenül vásároltak például gyógyszereket is.

Jelenleg javulni látszik a helyzet, felgyorsultak a közbeszerzési folyamatok. A menedzser szerint ez annak is köszönhető, hogy a rég húzódó és sürgősen megoldásra váró közbeszerzési folyamatok – eszközvásárlás és munkálatok kivitelezése – beindítására egy külső céget alkalmaztak, így például ez vette át az egyes gyógyszerek, gumikesztyűk, varróanyagok beszerzésére vonatkozó eljárásokat. Közben ellenőrzik a kórház saját közbeszerzési egységét is. „Feltételezzük, hogy a saját alkalmazottaink sem álltak a helyzet magaslatán, ezért ellenőrzést indítottunk, és igyekszünk megelőzni a továbbiakban a hasonló helyzetek kialakulását” – jelentette ki dr. Demeter Ferenc. A jelenlegi helyzetet úgy összegezte, hogy a gyógyászati segédeszközökkel való ellátásban már nem igazán vannak gondok, még egy hússzállító céggel zajlanak egyeztetések az ellátásról.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS