HIRDETÉS

„Egy vicc az egész program”

Molnár Rajmond 2017. január 11., 17:14 utolsó módosítás: 2017. január 11., 18:03

Még mindig gondot jelent egyes csíki tanintézeteknek a Prahova megyéből szállított kifli minősége. A péktermékkel kapcsolatban több panaszt is eljuttattak az illetékesekhez az iskolák vezetői. Mindhiába. 

Fotó: Veres Nándor

A Hidegségi Általános Iskolában fagyott volt a kedden leszállított kifli – panaszolta Rácz Árpád igazgató. Elmondta, a hétfői kifliadagot csak kedden kapják meg, így a hét első napján nem jut tízórai a gyerekeknek.

Az igazgató a megyei önkormányzathoz, illetve a fogyasztóvédelmi hatósághoz is tett le már panaszt a Prahova megyéből szállított péktermékek ügyében. „Az a gondom az egész tej-kifli programmal, hogy amikor Gyimes völgyében két pékség is állít elő kiflit, akkor miért kell majdnem háromszáz kilométerről hozni? Egy vicc az egész program” – fakadt ki az intézményvezető.

A program visszásságairól

A tej-kifli program nagy rejtélye, hogy miként nyerhetett a közbeszerzési eljáráson a helyi cégekkel szemben egy Hargita megyétől több mint kétszáz kilométerre bejegyzett vállalkozás. A tej- és péktermékeket gyártó Hargita megyei cégeknél érdeklődve egy egészen bizarr kép áll össze. A jogszabály ugyanis a nem helyi vállalkozások számára lehetőséget ad a ritkábban történő szállításra. Minél távolabbi egy cég, annál ritkábban kell szállítania, ötven kilométernél messzebbről már csak hetente. Így viszont annyira lefaraghatja a szállítási költségeket, hogy a távolság ellenére is csak nehezen tudnak versenyre kelni ajánlatával a helyi vállalkozások. Noha rövid szavatossági idejük miatt kifliket csak két napra lehet szállítani, ezt is ki lehet játszani többletfuvarok beiktatása nélkül: a heti adagban két napra elegendő kiflit szállít a cég, a maradék napokra pedig kekszet.

A csíkszentkirályi Vitos Mózes Általános Iskolába is a távoli megyéből szállított kiflit kapják a gyerekek, akik már többször is kifogásolták annak minőségét – közölte Szabó Mező László igazgató. Elmondta, eddig nem tettek panaszt, mivel kifogással csak abban az esetben lehet élni, ha  nem megfelelő a péktermék összetevője.

„Nem szívesen fogyasztják a gyerekek ezt a kiflit, hogy finoman fogalmazzak” – jegyezte meg érdeklődésünkre Dávid Zoltán, a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola igazgatója. Mint mondta, frissen még valamennyire ehető a péktermék, egy-két naposan viszont szinte fogyaszthatatlan. Nemrég a megyei közegészségügyi igazgatósághoz tettek le panaszt a kifli minőségének kivizsgálására – számolt be.

A csíkszeredai József Attila Általános Iskola tanulóinak sem ízlik a Prahova megyei kifli. Ferencz S. Alpár intézményvezetőtől megtudtuk, a gyerekek nem szívesen fogyasztják, és a szülők is több alkalommal illették rossz megjegyzésekkel a péktermékeket. Eddig még nem tettek le panaszt hivatalos szervhez. 

Az imént felsorolt iskolákon kívül más csíki tanintézeteknél is érdeklődtünk: többek között Csíkmadarason, Csíkszenttamáson, Csíkrákoson, Csíkkozmáson és Kászonaltízen. Ezek esetében vagy a csíkszeredai Harmopan Rt.-től vagy a Bocskor Pékségtől szállítják a péktermékeket a tanintézetekhez, az igazgatók pedig semmiféle minőségi problémát nem tapasztaltak eddig a két csíki sütőipari egység termékeire.

A kifogásolt kifli

Mint ismeretes, a Hargita megyében több mint egy hónapot késő ingyentízórai programban a tordai székhelyű Logistic Media Pop Art Kft. nyerte a közbeszerzést a megye legtöbb iskolájára vonatkozóan. A tordai cég pedig a Prahova megyei Lido Gîrbea nevű vállalat péktermékeit szállítja a tanintézetekhez.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS