HIRDETÉS

Az alkohol fontosabb a melegnél?

Barabás Hajnal 2017. január 09., 19:35 utolsó módosítás: 2017. január 09., 19:40

Nem ijednek meg a hidegtől, inkább Csíkszereda utcáin töltik az éjszakát a hajléktalanok, semmint az önkormányzat által működtetett hajléktalanszállón. Többnyire azért, mert az intézmény szabályai szerint nem fogyaszthatnak alkoholt.

Fotó: Veres Nándor

A korábbi évektől eltérően az elmúlt napok hideg éjjelein kevesebben vették igénybe a polgármesteri hivatal által működtetett szállót. Antal Teréztől, a szociális központ referensétől megtudtuk, hogy mindössze egy utcán tengődő kért bebocsátást estére hozzájuk, ráadásul a szálló állandó lakói közül is néhányan inkább kint a városban töltötték az éjszakát.

Értesítsék a hatóságokat

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere felhívja a lakosság figyelmét, mivel országosan narancssárga fagyriasztás lépett érvénybe, ezért ha látnak hajléktalanokat, fagyhalál veszélyének kitett személyeket, akkor értesítsék a rendőrséget, illetve hívják a 0735-209 466-os vagy a 0735-209 467-es telefonszámokat. Mint mondta, a szálló felkészült a fogadásukra, meleg teát is biztosítanak számukra.

Azért maradnak távol, mert a szállóban nem lehet alkoholt fogyasztani, sem ittas állapotban belépni. A távolmaradásukat azzal is indokolták a szálló munkatársai, hogy a hajléktalanok egy része új helyet talált magának egy Szentlélek utcai ingatlanban. „Tavaly télen, amikor még az új helyük nem volt meg, este bejöttek és reggel elmentek” – mondták. Indokolt esetben, a nagyon hideg időjárás alkalmával, ittasan is beengedik őket, a sürgős esetekre fenntartott terembe állandó felügyelettel, de egyébként a hajléktalanszálló működtetői ragaszkodnak a szigorú – alkoholmentes – szabályhoz.

A Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség szóvivője, Gheorghe Suciu érdeklődésünkre elmondta, nem voltak problémák a Csíkszereda utcáin tengődő hajléktalanokkal, általában az elhagyott épületekben húzódnak meg. Vasárnap éjszaka a csendőrség járőrszolgálata megkereste őket, és meleg teát osztott számukra. „Azt tudni kell, hogy nem erőltethetjük, hogy a hajléktalanszállóba menjenek, ha ők nem akarnak menni, joguk van ehhez” – magyarázta a szóvivő.

A csíkszeredai vasúti rendőrség munkatársa érdeklődésünkre elmondta, hogy tudomásuk van az állomáson tartózkodó pár hajléktalanról, de nem szoktak problémát okozni. „Feladatunk, hogy a hajléktalanszállóba irányítsuk őket, de nem kényszeríthetjük” – hangsúlyozta. Azt azonban a vasúti rendőrségi alkalmazott is megerősítette, hogy általában azért nem töltik az éjszakákat a hajléktalanszállón, hogy tudjanak alkoholt fogyasztani.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
20 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS