HIRDETÉS

Átvilágítják a Hargita megyei gazdaságokat

Veres Réka 2017. január 08., 19:51 utolsó módosítás: 2017. január 08., 19:53

Mintegy hatszáz Hargita megyei gazdaságot ellenőriz hétfőtől az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság. Az állatjóléti feltételek meglétét is vizsgálják.

Fotó: Barabás Ákos

A hatóságok elsősorban a gazdaságok állatállományának számítógépes nyilvántartását ellenőrzik, illetve vizsgálják azt is, hogy az előírásoknak megfelelően egyedesítették-e a szarvasmarhákat, juhokat és sertéseket – magyarázta Püsök László. A Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szóvivője elmondta, utánanéznek, hogy a gazda jelentette-e változásokat az állatorvosnál, például az állatállomány mozgatását, számbeli változását, a születéseket, illetve a pusztulásokat.

Azt is megnézik, hogy vágtak-e harminc hónapnál idősebb szarvasmarhát, és ha igen, jelentették-e azt az állatorvosnál, illetve vittek-e mintát ellenőrzésre. Ugyanígy járnak el a 18 hónapnál idősebb juhok esetében is. Püsök elmondta, az állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság szakemberei ugyanakkor ellenőrzik azt is, hogy a hatszáz gazdaságnál biztosítják-e az állatjóléti feltételeket. A farmok átvilágítását legkésőbb március elsejéig kell befejezni.

Az ellenőrzések eredményei szoros összefüggésben vannak a gazdák által igényelhető támogatásokkal, ugyanis ha a hatóság emberei rendellenességet észlelnek, a kihágás súlyosságának függvényében akár támogatás-megvonásra is számíthat az érintett – magyarázta a Hargita Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság szóvivője.

Hozzátette, ha nagyon súlyos a rendellenesség, az a gazda hanyagságára utal, ilyen esetben pedig a korábbi ellenőrzések eredményeit is átnézik, s ha akkor is ugyanazokat a hiányosságokat és mulasztásokat tapasztalták, még nagyobb büntetést róhatnak ki az illetőre, csökkenthetik az állatokra és a földekre adott támogatások mértékét is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS