HIRDETÉS

Aláírásgyűjtés a tipegőkért

R. Kiss Edit 2012. március 26., 16:05 utolsó módosítás: 2012. március 26., 16:13

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Csíki Anyák Egyesülete tipegő csoportok létrehozása érdekében. A megmaradt helyek függvényében jelenleg is lehetőség van három év alatti gyerekek óvodai felvételére, a napközi előtti oktatás módszertana azonban még nem jelent meg.

Fotó: Kristó Róbert

Beszámoltunk korábban arról, hogy bizonytalan a tipegő csoportok indulásának a lehetősége. A csíkszeredai önkormányzat egy nyertes pályázat keretében idén bővíti a bölcsődei helyek számát, sok két és három év közötti kisgyerek szülője azonban megfelelőbbnek tartaná gyermeke számára a tipegő csoportot, amely az óvodáknál működött eddig, óvodai rendszer és foglalkozás szerint.

A Csíki Anyák Egyesülete most aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy Csíkszeredában ősztől is indulhasson a tipegő csoport. Az aláírásokkal támogatott beadványukban azt kérik a csíkszeredai önkormányzattól, hogy találjanak megoldást a két és három év közötti kisgyermekek nappali foglalkoztatására, a tipegő csoport további működtetésére. „Értesülésünk szerint az új tanügyi törvény ősztől megtiltja az úgynevezett tipegő csoport működését, ahova eddig azon szülők gyermekei jártak, akik a gyereknevelési szabadság letelte után visszamentek dolgozni. Bár a legutolsó információink szerint lesz lehetőség intézménybe vinni a két éven felülieket is, a tipegő csoport szükségességét több szempontból is jobbnak gondoljuk, mint a kicsik klasszikus kiscsoportba való besorolását (pl. szobatisztaság szükségessége az óvodai elvárások szerint), kérjük önöket, hogy hozzanak elfogadható határozatot a fenti helyzet megoldása érdekében, maradjon meg a tipegő csoport a legkisebbeknek, és a kiscsoport a 3 éven felülieknek” – szerepel a beadványban, amely támogatására a Csíki Anyák Egyesülete várja az aláírásokat. Az egyesületi tagok a levelezőlistáról értesültek már arról, hogy hogyan lehet aláírni az íveket, a nem egyesületi tagok pedig a 0756–781951-es telefonszámon érdeklődve, illetve az egyesület honlapján tudhatnak meg többet az aláírási lehetőségről.

Amint Ferencz S. Alpár főtanfelügyelőtől megtudtuk, nincsenek fejlemények a napközi előtti oktatás ügyében. A főtanfelügyelő közölte, csak annyit tudni, hogy dolgozik az oktatási tárca a napközi előtti oktatás, tehát a három év alatti gyerekeket érintő oktatás módszertanán, konkrétumok azonban nem ismertek az elképzelésekről. A szülők aláírásgyűjtésével kapcsolatosan a főtanfelügyelő azt mondta, értékeli, hogy civil kezdeményezés indult ez ügyben, és igazuk van a szülőknek, hogy a törvény tényleg nem ad választ erre a problémára. Ferencz S. Alpár még elmondta, jelen pillanatban is be lehet íratni az óvodákba azokat a gyerekeket, akik szeptemberig nem töltik be a harmadik életévüket, azonban csak az üresen maradt helyekre, és nem a másfél-kétéveseket, hanem azokat, akik minél közelebb állnak a harmadik életévük betöltéséhez.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS