HIRDETÉS

Ahol bevált a kártyás beléptető rendszer

Molnár Rajmond 2017. február 17., 11:58 utolsó módosítás: 2017. február 17., 12:36

Több mint egy év távlatából nézve alkalmasnak és hasznosnak bizonyult a csíkszeredai Joannes Kajoni Szakközépiskolában felszerelt mágneses kártyákkal működő beléptetőrendszer. A tanulók biztonsága, illetve az ott megforduló idegen személyek ellenőrzése céljából kiépített belső hálózat főképp azért előnyös, mert a több szakközépiskolát magába foglaló csíktaplocai udvar bejáratán bárki ellenőrzés nélkül jöhet-mehet a tanítási időben.

Fotó: Gecse Noémi

A csíkszeredai tanintézetek közül másodikként a Joannes Kajoni Szakközépiskolában vezették be a 2015/2016-os tanév elején az elektronikus beléptetőrendszert az iskola bejárataira (évekkel ezelőtt az Octavian Goga Főgimnázium elsőként tette ezt meg). A tanintézet vezetőségének indoklása szerint az iskola diákjainak a biztonsága volt az elsődleges szempont, illetve az idegen személyek mozgásának ellenőrzése. A beléptetőrendszer mágneses kártyákkal működik – amellyel a diákok, a tanárok és a személyzet egyaránt rendelkezik –, az iskola mindkét épületének főbejáratnál, a diákbejárónál, a multimédia teremnél, valamint a tanári szoba ajtajánál – utóbbiban a naplók és okiratok védelme érdekében. Ha bármilyen okból mégis egy tanulónak el kell hagynia az iskola területét a tanítási órák alatt, azt mindenképpen tudatnia kell egy felnőttel, legyen az az osztályfőnöke, vagy a tanára. A beléptetőrendszert egyrészt az iskola saját jövedelméből, másrészt a város költségvetéséből valósították meg. Más csíki iskolákban még nem alakítottak ki efféle szerkezetet.

Sükösd Annamária igazgatótól arról érdeklődtünk, hogy több mint egy év távlatából mennyire vállt be a kártyás beléptetőrendszer. „Százszázalékosan. A szülők rendkívül meg vannak elégedve. Egyrészt azért, mert tudjuk követni a diákok tanítási időben történő jelenlétét, másrészt pedig bárki idegen személy érkezik, azt ellenőrizni lehet” – fogalmazott Sükösd Annamária. Mint mondta, nyilván nem lehet a gyerekeket bezárni az iskolába, de a beléptetőrendszerrel egy bizonyos rendszerességre nevelik őket.

„A gyerek tudja, hogy mikor kell jönni, mikor mehet, illetve mi a teendő, ha el szeretne kérezni. Persze voltak elégedetlenségek, de a diákok már megszokták” – magyarázta az igazgató.  Hozzátette, elsősorban azért tartották fontosnak a rendszer bevezetését, mivel nincsenek megelégedve a szakközépiskolákat és más oktatási intézményeket magába foglaló csíktaplocai udvar bejáratának ellenőrzésével. Ugyanis, mint köztudott, bárki különösebb ellenőrzés nélkül ki-be járhat az udvaron tanítási időben – mutatott rá az igazgató. Azt is megjegyezte, hogy az utóbbi időben sikerült a tanintézeten kívüli és belüli kamerarendszert is bővíteni, amely szintén fontos eleme a biztonságnak.

„Távlatilag mi is tervezzük, hogy kártyás beléptetőrendszerre pályázzunk pénzt a polgármesteri hivatalnál. Ez most már nagyon megfogalmazódott bennem” – vetített előre Bálint Gabriella, a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola igazgatója. A Joannes Kajoni Szakközépiskolával egyazon udvaron lévő tanintézet vezetője rámutatott, csak a szolgálatos diákok és tanárok ellenőrzik a bejáratokat náluk, mivel kapusszolgálat csupán a csíktaplocai iskolaudvar bejáratánál van. Ott pedig tanítási időben bárki jöhet-mehet, mivel nem igazoltatnak senkit a portások.

„A beléptetőrendszer fontos lenne, hogy tudjuk, kik járnak az iskolába, továbbá a gyerekek és az intézmény biztonságáért. Három iskolát is magába foglal ez az udvar, és a tanintézetek diákjai szeretik látogatni egymást. Hol jó, hol kevésbé jó szándékkal” – fejtette ki az igazgató. Hozzáfűzte, csak a Venczel József Szakközépiskola bejáratához van kamera szerelve, de pályáztak ez ügyben, és reméli, hamarosan elnyerik a szükséges finanszírozást a hálózat bővítésére.

A csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola épületei esetében egyelőre még nincs kamerarendszer kialakítva, őrzés-védés tekintetében csak riasztóberendezéssel rendelkezik a tanintézet – tudtuk meg Kajtár Csaba iskolaigazgatótól. „Tavaly már kértem Csíkdánfalva Polgármesteri Hivatalát, hogy finanszírozzák a kamerarendszer kialakítását, de ez még nem valósult meg. Viszont hamarosan közeledik az ez évi önkormányzati költségvetés elfogadása, akkor pedig újra kérni fogom. Fontos lenne az iskolának, nemcsak az őrzés-védési előírások miatt, hanem mert vizsgák alkalmával is szükséges a kialakított kamerahálózat” – emelte ki Kajtár Csaba. Továbbá elmondta, szolgálatos tanulók és tanárok ellenőrzik az iskola bejáratait, kártyás beléptetőrendszert viszont nem terveznek kialakítani.

Az iskolák biztonsági előírásai
Minden iskolának kötelessége, hogy betartsa az őrzés, a védelem és az ellenőrzésre vonatkozó törvényes előírásokat. Az iskola vezetőségének az önkormányzat támogatásával kell ezeket a dolgokat megoldania. A tanintézet vezetősége pedig saját felelősségére kell módot találjon ennek lebonyolítására – húzta alá Görbe Péter, Hargita megye főtanfelügyelője. A beléptetőrendszerrel kapcsolatban elmondta, nem kötelességük az iskoláknak, hogy felszereljék, a lényeg, hogy egy átlátható, követhető őrzés-védésre vonatkozó nyilvántartással rendelkezzenek a tanintézetek. Megjegyezte, jó dolognak tartja a kártyás beléptetőrendszert, a legtöbb nagyváros iskoláiban már használják.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS