Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A kritikus három perc – újraélesztésre tanítják a gyerekeket

Péter Beáta 2016. október 11., 19:34

Hargita megyei iskolákban oktat elsősegélynyújtást október 16–23. között a magyarországi Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal együttműködve.

Fotó: Barabás Ákos

Az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány munkatársai – az elsosegely.hu támogatásával és az Alternatív Közgazdasági Gimnázium önkénteseivel – első alkalommal érkeznek Erdélybe oktatni, ezúttal elsősorban újraélesztést tanítanak. A diákok, pedagógusok, iskolai dolgozók és szülők az újraélesztési ismeretek mellett megismerkedhetnek a légúti idegentest eltávolításával, továbbá baleset-szimulációs bemutató keretében a leggyakoribb sérüléstípusokkal és azok ellátásával.

A programba bevont iskolák

Gyergyószentmiklós:
Fogarasy Mihály Általános Iskola

Kós Károly Iskola
Gyergyóditró:

Puskás Tivadar Szakközépiskola
Székelyudvarhely:

MÜTF Oktatási Központ
Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium
Tompa László Általános Iskola
Zetelaka:

Dr. Boros Fortunát Gimnázium
Csíkrákos:

Cserei Mihály Általános Iskola
Csíkszereda:

Sapientia EMTE - Csíkszeredai Hallgatói Önkormányzat
József Attila Általános Iskola

Romániában és Magyarországon is a lakosság 54 százaléka szív- és érrendszeri betegségekben hal meg – mutatott rá Marsi Zoltán, az alapítvány elnöke. „Ezek közül jól ismert az infarktus és az agyvérzés, és van egy kevésbé ismert, ez a hirtelen szívhalál. A szívbetegek közel felét szívhalálban veszítjük el. A hirtelen szívhalál esetében az első három percben nagy az esély arra, hogy sikerül újraéleszteni a beteget. Ez egy átmeneti szívritmuszavar. Ha van ilyenkor valaki a beteg mellett, aki három percen belül elkezdi az újraélesztést, akkor nagy arányban ezeknek a betegeknek az állapota rendezhető, vagy legalábbis, amíg a mentő megérkezik, addig az oxigén biztosítható a szervezet számára, és nyilván a mentőben pedig defibrillátorral tudják rendezni a problémát.”

Az alapítvány elnöke hozzátette, sajnos az ilyen irányú ismeretekkel nagyon kevesen rendelkeznek. Mint mondta, ezeknek a tanítását gyerekkorban érdemes elkezdeni.

Az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány az elsősegély oktatásának népszerűsítését tűzte ki célul. Ennek kapcsán az alapítvány munkatársai iskolákban oktatnak – nem csak újraélesztést, hanem teljes elsősegélynyújtást. A következő években rendszeresen tartanának képzéseket Erdélyben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS