HIRDETÉS

 

Családias falunapok Csicsóban

Péter Beáta 2017. június 18., 16:33
HIRDETÉS

Minden korosztálynak kínáltak programokat a hétvégén Csíkcsicsóban a Szent Antal búcsú köré szervezett falunapokon. A rendezvénysorozat jó alkalom volt arra, hogy a falustársak találkozzanak, az elszármazottak pedig hazalátogassanak az ünnepre.

HIRDETÉS

Fotó: Gecse Noémi

Már készültek a finomabbnál finomabb ételek az üstökben szombat délelőtt, amikor kilátogattunk a csicsói labdarúgópálya és sportcsarnok melletti térre. A főzőversenyre nyolc csapat nevezett be, mind helyi intézmények munkaközösségei és baráti társaságok. A gyerekeknek különböző foglalkozásokat tartottak, a csapatok épp az utcák közötti focibajnokságra neveztek be, a hangszóróból pedig az esti koncertre hangolódva Napoleon Boulevard dalok szóltak.

A tavaly a választások miatt elmaradtak a falunapok. Most arra gondoltunk, hogy a helyi lakóknak és az innen elszármazottaknak szervezzük meg. Nem hívtuk meg a testvértelepüléseinket sem. Ősszel, a Gál-napi káposztafesztiválkor nyitunk majd kifele is, ez most a csíkcsicsóiak falunapja és búcsúja, ők állnak az eseménysorozat központjába

– mutatott rá Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere. A kinti standoknál a helyi szerzők könyveit lehetett megtekinteni, a közbirtokosság sátránál pedig

a gyerekek kipróbálhatták a kürtőskalácssütést.

Fotó: Gecse Noémi

A sportteremben a régi csűrök, házak átalakítását bemutató, Épített örökségünk címmel nyílt kiállítás.

Alternatívát kívánunk mutatni a csicsóiaknak, hogy ha már nem gazdálkodnak, hogyan lehet átalakítani a csűröket, úgy, hogy azokat a turizmus szolgálatába lehessen állítani.

Sajnos nálunk is egyre kevesebb a hagyományos családi gazdálkodási forma. És ha még nem is alakítottunk át csűröket, ez be fog következni egy-két év múlva. Ezt próbáljuk ösztönözni ezzel a kiállítással” – hangsúlyozta a polgármester.

Van igény rá

Saját készítésű fenyőszirupot, orgonaszirupot, fejfájásra ajánlott ibolyaecetet, enyhén csípős paprikakrémet, pitypangmézet, rebarbaralekvárt, citromos sárgarépalekvárt, pászkát, különböző fűszereket, mézes uborkát, horgolt kosárkákat, növényi olajból készült szappant kínált eladásra Kelemen Julianna. A második alkalommal megtartott

helyi termékek vásárán noha nem volt sok helyi termelő, érdeklődés volt a termékek iránt.

Fotó: Gecse Noémi

„A Szent Klára Egyesület húsvétkor meghívott egy termékvásárra, hogy nézzem meg, mi van a kamrában és vigyem el. Utána kedvet kaptam készíteni. Ezeket most már az idén készítettem. A folyóiratokban szoktam olvasni a recepteket, a szörpök készítését pedig a szüleimtől tanultam. Nagyon fontos lenne, hogy ilyeneket fogyasszunk, mert nincs bennük tartósítószer. Ezek mind az udvarról, a természetből vannak, minden megtalálható körülöttünk. Például az ibolyaecetről sokan nem hallottak, de van olyan is, aki mondta, hogy már a nagymamája is csinált ilyent annak idején. Nem mostani eredetű, csak elfelejtettük.

A mostani fiatalság mindent elfelejt, de hátha felidéződik a régi tudást

– fogalmazott Kelemen Imréné. Egy másik helyi termelő, Bartha András húsfeldolgozót működtet. Úgy véli, van igény a helyi termékekre, mert finomak. „Egészségesebb és egymást is segítjük ezáltal” – húzta alá.

Fotó: Pinti Attila

Együtt énekeltek

Az eső miatt a Napoleon Boulevard a kultúrotthonban koncertezett. Az 1986-ban a Solaris zenekarból létrejött, majd 1990-ben megszűnt csapat 2010-ben újra összeállt. Azóta folyamatosan koncerteznek, igaz, új felállásban. A csicsói koncerten új dalokat is hallhatott a közönség, de

az idősebb generációhoz tartozók és a fiatalabbak is együtt énekelték a Júlia nem akar a földön járni, vagy a Legyetek jók, ha tudtok... dalokat.

„Az eredeti felállásban is mi, szerzők – Erdész Róbert, Cziglán István – nagyon jól együtt tudtunk működni. Ez egy nagyon jó energiájú csapat. Most rockosabb a hangszerelés, de megvannak a crossover dalok, a balladisztikus sanzonok is, és behoztunk egy kis blues-os világot is. Közben meg körbefonja mindezt a régi dalok szépsége és balladisztikussága és szövegvilága, ami még most is aktuális. Mert azok a gondolatok folyamatosan visszatérők. Jó volt látni, hogy három-négy generáció volt itt együtt, és hogy ilyen szeretettel fogadtak. Ezért is koncertezünk, ezért nem lehet abbahagyni. Mert a személyes találkozásnál jobb nincs, összehozza az embereket a dalok világa. Nekünk is élmény volt itt lenni” – összegzett lapunknak a koncert végén az Emerton-díjas Vincze Lilla, a zenekar énekesnője, frontembere.

Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS