Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Célkeresztben a jótékonyság: rászoruló családért fogtak össze a vadászok

Fülöp-Székely Botond 2018. december 24., 16:30 utolsó módosítás: 2018. december 24., 16:37

Egy nehéz körülmények között élő homoródremetei családnak vásárolhat új házat a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület, amely jótékonysági hajtóvadászatot rendezett hétvégén a céljukhoz szükséges anyagiak összegyűjtéséért. A vártnál is több vadász támogatta akciójukat.

Segítettek a vadászok. Volt, aki pénzzel, mások berendezési tárgyakkal járultak hozzá az egyesület céljához Fotó: Fülöp-Székely Botond

„Sokszor egyszerű gyilkosokként vagyunk elkönyvelve a társadalom szemében, amin folyamatosan igyekszünk csiszolni a vadászok valós bemutatásával. A vadászok igenis jó emberek, akik védik a természetet, és megmozdulnak a jó célokért, tesznek a közösségért” – szólt az akció részvevőihez Jakab Attila, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület elnöke. Mint mondta,

a megmozdulásuk célja, hogy egy új fából vagy pléhből készült, úgynevezett konténerházat vásároljanak a homoródremetei Istvánkának és édesapjának, akik jelenleg egy istálló elkerített részében élnek.

HIRDETÉS

Emlékeztetett, hogy noha Istvánkát akkor ismerhette meg jobban a közösség, amikor tavasszal rátámadt egy medve, kettejük barátsága azonban régebbre nyúlik vissza.

Ő ugyanis tavaly ősszel tudta meg, hogy van egy kisfiú, aki gyalog jár át egy másik településre iskolába, ekkor döntött úgy, hogy felkarolja, és ő maga fogja vinni a tanintézetbe, illetve onnan haza.

Azóta romlott a kéttagú család helyzete, ugyanis el kellett költözzenek lakhelyükről, a már említett istállóba. Ekkor először arra gondoltunk, hogy bérelünk nekik egy házat, de mivel ennyi jó ember összegyűlt, már mertünk nagyobbat álmodni

– fogalmazott Jakab a vadászokhoz fordulva.

Fotó: Fülöp-Székely Botond

Összesen négy területre osztották szét a vadászokat, amelyek mindegyikén két-három hajtást tartottak különböző erdőrészeken. A vadászok helyét a szerencse döntötte el, ugyanis sorsot húzva derült ki, hogy ki hol várakozhat a vadakra. Mi a Homoródszentmártonhoz közeli Bükkfalva feletti részre lettünk beosztva. Amikor mindenki elhelyezkedett, akkor indultak el a hajtók.

„Hej-hó! Há! Brr-á” – hallatszott egyre közeledő hangjuk. Közben Mărmureanu-Bíró Leonárd, a vadásztársulat igazgatója a fülembe súgta, hogy általában a szarvasok és az őzek jönnek ki elsőként az erdőből a tisztáson rejtőző puskacsövek elé, azokat követik a rókák, a medvék, majd a vaddisznók. Ez így is történt, leszámítva a vaddisznókat, azok ugyanis nem jöttek, bár mindenki azt szeretett volna lőni.

Fotó: Fülöp-Székely Botond

Ami meglepő volt, hogy nem csak a hajtók, de én magam is láttam medvét kifutni az erdőből – meglepően közel ment az egyik vadászhoz. Az igazgató elmondta,

enyhe volt eddig a tél, ezért is nem „alszanak” a medvék.

Hideg sincs, nagy hó sem, így az idei bő makktermésnek is köszönhetően könnyen élelemhez jutnak a nagyvadak. Arra is kitért, hogy idéntől a környékbeli községekben megtiltották a kései legeltetést, így a juhok sem eszik fel a táplálékot.

Nem a lövöldözés a cél

A vadászok többször is hangsúlyozták, hogy nem a jól kifejlett egészséges példányokat igyekeznek kilőni, hanem a inkább a sérülteket, a gyengéket. Ezzel érik el, hogy minél egészségesebb legyen az állomány. Erről magam is meggyőződtem, hiszen egy szép szarvas ment az egyik vadász közelébe, ám az nem húzta meg a ravaszt, mondván, ilyen példányokra van szükség a természetben.

Noha rengeteg nyomot láttunk,  a mi csoportunk – több mással együtt – nem igazán volt szerencsés a vadászat terén. Ettől függetlenül volt, ahol három vaddisznót is lőttek.

Fotó: Fülöp-Székely Botond

A trófeáknak a hagyományok és az etikett szerint adták meg a végtisztességet a vadászok. Ez azt jelentette, hogy egymás mellé fektették a vaddisznókat, amelyeket fenyőágakkal kerítettek körbe, majd két kisebb tüzet is gyújtottak a tiszteletükre. Itt aztán kedvükre fotózkodhattak a vadászat részvevői. Ezután vacsora és cigányzene várta a vadászokat egy recsenyédi étteremben.

Fotó: Fülöp-Székely Botond

Nagy támogatottság

Mărmureanu-Bíró Leonárd, az akció ötletgazdája rámutatott, összesen harminchat székelyföldi vadász jött el vadászatra, valamennyien 400 lejjel járultak hozzá a nemes célhoz. Többen voltak olyanok is, akik csak az említett összeget küldték el, ők maguk nem jelentek meg. Ezenkívül

sokan nem pénzt, hanem az új ház berendezéséhez szükséges bútorokat, kandallókat és egyéb fontos tárgyakat ajánlottak fel.

Az igazgató rámutatott, az összegyűlt összeget kipótolja az egyesület, hogy mielőbb megvehessék a házat. A jól sikerült akción felbuzdulva kijelentette, jövőre ismét megszervezik a Romániában egyedinek számító akciót, hogy másokon is segíthessenek. A cél, hogy hagyományt teremtsenek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS