Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Bővülő ifjúsági programok a Tomcsa Sándor Színháznál

Kovács Eszter 2020. január 27., 12:10 utolsó módosítás: 2020. január 27., 13:04
HIRDETÉS

Folytatódik a székelyudvarhelyi színház nevelési programja, de saját színházi nevelési előadással is előrukkolnak tavasszal.

Bővülő ifjúsági programok a Tomcsa Sándor Színháznál
galéria
Fotó: Veres Nándor

Az Udvarhely Bábműhely partnerségre lépett a kolozsvári Váróterem Projekttel – újságolta Lukács Emőke, a bábtársulat vezetője. Az együttműködés révén előadáscserére kerül sor idén: a héten öt székelyudvarhelyi iskolában 680 diák láthatja a kolozsvári független társulat Bánk bán? Jelen! című osztálytermi előadását.

A Váróterem Projekt 2012 áprilisában mutatta be az előadást. A produkció a diákok érdeklődésébe illeszkedve tálalja Katona József 19. században megírt 13. századi történetét. A független színházi társulat azóta is rendszeresen játssza a darabot középiskolákban, illetve nyilvános előadásokat is szervez. A kölcsönösség jegyében pedig február 23. és 27. között az Udvarhely Bábműhely a Váróterem Projekt vendégeként a Béka-királykisasszony ifjúsági előadását és a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata kalandjai vásári bábjátékát fogja játszani Kolozsvárott, tudtuk meg Lukács Emőkétől.

Februárban ugyanakkor újraindul a szinT, azaz a Tomcsa Sándor Színház színházi nevelési programja is: ez alkalommal a Béka-királykisasszony című ifjúsági előadás kapcsán ösztönzik a diákokat az önálló értelmezések létrehozására a produkció által felvetett témák körüljárásával. A beszélgetéseket, akárcsak korábban Fincziski Andrea és Bekő Fóri Zenkő színművésznők, valamint a szinT program vendége, Varga Andrea pszichológus vezetik.  A következő feldolgozandó előadás a Fagyi lesz, árulta el továbbá Fincziski Andrea, illetve a továbbiakban az évad összes olyan produkciója sorra kerül, mely fiatalokkal feldolgozható.

HIRDETÉS

Mint arról már beszámoltunk, a két színművész tavaly szakmai együttműködés szándékával kereste meg a budapesti színházi neveléssel foglalkozó módszertani műhelyt, a Nyitott Kört: az anyaországi társulat tavaly Székelyudvarhelyen tartott diákfoglalkozásokat. A hosszú távú, határon átívelő együttműködés második állomásaként februárban műhelymunka keretében avatják be a Tomcsa Sándor Színház szinT programjában részt vevő színművészeket a tantermi előadás készítésének műhelytitkaiba, osztotta meg Fincziski Andrea. A háromszakaszos workshop végeredménye a székelyudvarhelyi színház saját színházi nevelési előadásának létrehozása lesz, melyet várhatóan májusban mutat be társulat. Az előadásnak egyelőre nincsen címe, tudtuk meg, a témája viszont a tömegpszichózis hatása a fiatalokra. A szinT tagjai pedig a továbbiakban pedig nemcsak Székelyudvarhelyen, hanem Budapest középiskoláiban is bemutatják a produkciót.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS