Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon

Harmadik kiadásához közeledik az irodalmi fesztivál

Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Némileg szellősebb programmal, de számos újdonsággal várják az érdeklődőket idén a SepsiBook irodalmi fesztiválra és könyvvásárra május 23–26. között a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénába. Az idei rendezvény újdonságairól, programpontjairól és díszvendégeiről a szervezők számoltak be pénteki sajtótájékoztatójukon.

Farkas Orsolya

2024. március 22., 16:482024. március 22., 16:48

Az első kiadás óta egyre nagyobb népszerűségre tett szert a Sepsiszentgyörgyön megrendezett fesztivál, amely teret nyújt az irodalomkedvelő felnőtteknek és a kíváncsi gyerekseregnek egyaránt. A rendezvény harmadik kiadását beharangozó sajtótájékoztatón Vargha Fruzsina, a város alpolgármestere elmondta:

az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a háromszéki közönség nyitottsággal fordul az irodalmi rendezvények felé,

a SepsiBookkal pedig sikerült választ adni erre a kulturális igényre, hiszen tavaly is mintegy 7500 személy érdeklődött iránta.

A közönség is a csapat része

Szonda Szabolcs, a megyei könyvtár vezetője szerint az idei SepsiBook újabb kihívás, mert igyekeznek szellősebb, de ugyanolyan tartalmas programot összeállítani.

Idézet
Ez nem azt jelenti, hogy elengedjük a közönség kezét, sőt, továbbra is szervezőcsapatunk meghatározó tagjai, mert csak velük és értük érdemes úgy dolgozni, hogy kiteljesedjen a rendezvény

– fogalmazott a SepsiBook programigazgatója, hozzáfűzve, hogy próbálnak újat is nyújtani oly módon, hogy a fesztivál két alapvető komponense, az irodalmi fesztivál és a könyvvásár egymást erősítse.

A szépirodalmat illetően két díszvendégre számíthatnak az érdeklődők: a magyarországi Nádas Péterre és a hazai Gabriela Adameșteanu-ra.

Előbbi szerző esetében az igazgató kiemelte, hogy sokszor hívták már Sepsiszentgyörgyre, és hosszú folyamat eredménye az, hogy idén megtiszteli Háromszéket a jelenlétével. A megnyitón mindkét díszvendég részt vesz, de pódiumbeszélgetésre is sor kerül majd. Kiemelt meghívottak a fesztiválon továbbá Tompa Andrea, Kiss Judit Ágnes, Karády Anna, valamint Romsics Ignác, Balázs Géza és Király László. A fiatal erdélyi költők közül Sánta Miriámmal, Sárkány Tímeával és Nagy Zalánnal találkozhat a közönség, a fiatalok kedvére tesznek ugyanakkor egy slam poetry-esttel, amelyen André Ferenc, Horváth Benji és Kemény Zsófia fognak előadni.

Galéria

A fesztiválszervezők szerint rövidesen véglegesítik a programot

Fotó: Tuchiluș Alex

Ez azonban még nem a teljes lista, számos más magyar és román nyelvű szerző érkezik az eseményre, amelyen többek között a Bod Péter Megyei Könyvtár 50. születésnapját is ünneplik. Ennek keretében félnapos, nyílt műhelykonferenciát szerveznek az olvasás fejlesztéséről és hasznáról, erdélyi és magyarországi könyvtárosok részvételével.

Bővül a kínálat

A SepsiBookot ezúttal is a nagy befogadóképességű Sepsi Arénában szervezik, amely idén 34 standnak ad helyet, 40 kiadóval. Gombos Zoltán, a fesztivál programkoordinátora kiemelte, két kiállítással készülnek, ugyanakkor a könyvtáras konferencia mellett a természet és a vadászat kedvelőinek is szerveznek találkozót. Mint mondta, bővítettek a standokon és a kínálaton, több kategóriában találhatnak majd kedvükre való olvasmányt az érdeklődők, többek között a főzés és a vadászat témájában, de lesz olyan stand is, ahol oktatási kiegészítő kiadványokat vásárolhatnak majd a pedagógusok és a szülők.

Zenei programmal is készülnek: fellép a helyi Improvíziók, az erdővidéki Kelekótya, illetve a Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar.

A Fitness Tribe Egyesület idén is közösségi futást szervez a városközponttól az arénáig, ennek során érdekes könyveket lehet majd nyerni a kiadók jóvoltából. Továbbá a fesztivált megelőzi egy hét, amely során a Művész Moziban a SepsiBookra hangolódó filmvetítéseket szerveznek, valamint rövidesen elindul a BookFace nevű kihívás, amely során bárki megoszthatja kedvenc könyveit úgy, hogy a fotón ő maga is szerepel az olvasmányokkal. Áprilisban ugyanakkor kvízjátékot is hirdetnek a szervezők.

A leghálásabb közönségnek is áldoznak

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is központi szerepet töltenek be a gyerekek és a számukra kínált programok. Ennek megfelelően ebben az évben is megszervezik a Könyvkelengyét a Bod Péter Megyei Könyvtár és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat együttműködésében, ennek során a magyar anyanyelvű első osztályosokat Végvári Imre Jövőmenők című kötetével, a román kisiskolásokat Alina Rosetti egyik meséskönyvével ajándékozzák meg.

Galéria

A legkisebbektől a kamaszokig minden fiatalnak kedveznek a fesztiválon

Fotó: Tuchiluș Alex

A fesztivál családi programjainak kiemelendő meghívottja Dániel András, aki főként a kicsik körében ismert A kufli-sorozat írójaként, vele szombaton délelőtt találkozhatnak az érdeklődők. Hollanda Andrea, a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasószolgálatának vezetője kiemelte, az említett szerző a nagyobbaknak is kedvez, például a kamaszoknak íródott, A nyúlformájú kutya című művében, utóbbi kötetbemutatójára osztályok jelentkezését várják. A SepsiBook vendége lesz ugyanakkor a kolozsvári Alex Moldovan, valamint két helyi szerző, Szőcs Imre és Szabó Enikő könyvei is bemutatásra kerülnek.

Mindezek mellett hétköznaponként műhelyfoglalkozásokat szerveznek diákoknak és pedagógusoknak, többek között a Silent Book (Csendes Könyv) című kiállítás keretében is. A tevékenységek részleteit a későbbiekben hirdetik meg, Hollanda Andrea szerint arra törekednek, hogy minden korosztály találhasson magának értelmes és értékes elfoglaltságot.

A SepsiBook idei kiadása május 23-26. között zajlik majd, a belépés mindenki számára ingyenes.

Az eseményhez a városháza 500 ezer, a Kovászna megyei önkormányzat 130 ezer lejjel járul hozzá, míg a Román Kulturális Alap 132 ezer lejes támogatást nyújt. A szervezésben részt vesz a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Háromszéki Mikes Kelemen Egyesület és a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
2024. május 24., péntek

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni

Újra életre hívja közönségszavazását Az Utazó magazin, amelynek során a 2023-as év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet voksolni, köztük erdélyiekre is.

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni
2024. május 24., péntek

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban

Több háztartásban is áramszünet várható Csíkszentmihályon és Bögözben május utolsó két napján.

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!