„Legyen hangunk és erőnk Erdélyben” – kampányindító rendezvényt tartott az RMDSZ

„Legyen hangunk és erőnk Erdélyben” – kampányindító rendezvényt tartott az RMDSZ

Fotó: László Ildikó

Székelyudvarhelyen tartotta az országos kampányindító rendezvényét az RMDSZ csütörtökön este. Az esemény idejére zsúfolásig megtelt a városi sportcsarnok, a felszólaló politikusok a közelgő választások „sorsdöntő fontosságát” hangsúlyozták.

Bencze Emese

2024. május 09., 22:462024. május 09., 22:46

2024. május 09., 23:382024. május 09., 23:38

A kampánynyitó házigazdája Bíró Barna Botond, az RMDSZ Udvarhelyszéki Szervezetének elnöke volt, aki egyúttal Hargita Megye Tanácsának elnökjelöltje is. Köszöntőjében kiemelte, a jövő építése iránti elkötelezettsége gyűjtötte össze a közösséget Székelyudvarhelyen.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Rámutatott, a tét most az, hogy közösség alakítója lesz saját jövőjének, vagy elszenvedője: az erdélyi magyarság érdekei szerint is változik Európa, vagy alkalmazkodnunk kell a változásokhoz?

Idézet
Mi pályán kell legyünk ahhoz, hogy a lehetőségek eredménnyé alakuljanak, a célunk pedig világos és egyértelmű: a minket érintő kérdésekben mi döntsünk, hiszen csak így tudunk megmaradni és építkezni itt a szülőföldön

– mondta. A tét és a cél meghatározása után az a siker felé vezető útról beszélt, melyet a csapatmunkában lát. „Együtt, csapatban megállíthatatlanok leszünk” – zárta gondolatait.

A magyarokat gyűlölők ellen magyar szavazatra van szükség

Az udvarhelyszéki elöljárót követően Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester szólalt fel. Az európai parlamenti választásokra kitérve elmondta, a megmérettetésre készülve két problémával szembesültek: az egyik, hogy az erdélyi magyarok távolinak érzik Európát, az uniós intézményeket és és a brüsszeli vezetést. A másik, hogy az unió vezetői is távol érzik maguktól az embereket – és ez a két fél közötti szakadék pedig egyre inkább nő. Ezért változás kell, „az Európai Uniónak azért kell változnia, hogy megmaradjon, és megerősödjön. Nekünk pedig azt kell eldöntenünk, hogy alakítói vagy elszenvedői leszünk ennek a változásnak.”

Galéria

Fotó: László Ildikó

Ezután arról beszélt, hogy mivel Erdélyben élünk és magyarok vagyunk, olyan veszélyeket is látunk, amit más nem, vagy amivel másnak nem kell számolnia – utalva ezzel a a szélsőséges, magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) térhódítására a politikában.

Idézet
Magyargyűlölők ellen magyar szavazatra van szükség. Hogy mi történik a világban, az sok mindenen múlik, de hogy milyen irányt vesz az Európai Unió, az rajtunk is múlik. Legyenek hosszú sorok a választókerületekben június 9-én, akarjunk építeni, fejlődni és haladni, akarjunk győzni

– fogalmazott.

Bátor vezetést az Európai Unió élére

A Kovászna megyei elöljárót Péter Ferenc, Maros Megyei Tanácsának elnöke követte, aki rámutatott, sorsdöntő időszak következik, hiszen nem csupán leendő tanácselnökökről, polgármesterekről és tanácsokról döntenek az emberek, hanem arról is, hogy Európában milyen irányban megyünk tovább. Kiemelte, életünk során a sorsdöntő pillanatokat általában utólag ismerjük fel, a közelgő választások viszont nem ilyenek, hiszen erre készülnek.

Galéria

Fotó: László Ildikó

„Ez az a pillanat: bátor vezetést akarunk az unió élére, amely képes felvenni a harcot etnikai kisebbségek ellenségeivel is. Június 9-e az, amikor mindenkinek ott kell lenni és a jövőjére szavazni, az otthonunk fejlődésére és az érdekeinkre, és valahol legbelül az igazságunkra is” – zárta gondolatait a Maros megyei politikus.

Lehetőségeket teremteni

Péter Ferencet követően Szakács-Paál István, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje vette át a szót. Mint mondta,

Udvarhelynek vannak erősségei, ezért képes lehet olyan várossá válni, ahol jó élni,

amennyiben egy megfelelően felkészült csapat megkapja azt a támogatást, ami nélkül egyetlen település sem képes előre haladni.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Kifejtette, a júniusi választások két fontos dologról fognak szólni: egyrészt, hogy olyan városvezetést válasszanak a lakók, amely felkészült, és erős, ugyanakkor arról is, hogy megteremtsék a lehetőségeket Brüsszelben arra, hogy kaphasson a város uniós forrásokat.

A szavazók adhatnak esélyt a változásra

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke felszólalásában ugyancsak a választások sorsdöntő fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte, felelősséget vállalnak minden magyar emberért, mert továbbra is első helyen van a magyar kultúra és identitás. Mint mondta, sok változás érhet, de a hagyomány, a nyelv, a kultúra nem változik. Ez az iránytű, a világítótorony.

Idézet
Azért vagyunk itt ennyien, mert állandó törekvésünk közösséget építeni, ahol az egyéni célok és érdekek megférnek a közösségi célokkal

– hangsúlyozta, majd hozzátette, ez a közösség megtart, de nem bénít le, nem köt le, hanem szárnyakat ad.

Galéria

Fotó: László Ildikó

Elmondta azt is, az RMDSZ sikerének titka a közösség, majd kitért rá, hogy Székelyudvarhely nagy tanítómesterük a politikában, ezért is kéri a szavazókat, hogy adjanak esélyt a változásra.

Az EP-választások a közösség hangját viszik el Brüsszelbe

Ezt követően az elöljáró rámutatott, június 9-én többről lesz szó, mint csupán a helyi közösségek problémájáról, ezért fontos tudatosítani az emberekben az európai parlamenti választások tétjét.

Idézet
Az önkormányzati választások itthon adnak erőt, az EP-választások pedig a közösség hangját viszik el Brüsszelbe

– fogalmazott, kiemelve, hogy mindenkinek felelősséget kell vállalnia, és együtt kell erőt felmutatniuk az embereknek. „Volt és van befolyásunk. Mióta ott vannak a mi képviselőink az Európai Parlamentben, azóta beszélnek az erdélyi magyarokról”. Nyomatékosította, ahhoz, hogy legyen hangja az erdélyi magyarságnak Európában kell 500 ezer szavazat, mert senki más nem fog minket képviselni. „A magyar ügy csak nekünk fontos.”

Az RMDSZ elnöke azzal zárta gondolatait, hogy ők vállalták a felelősséget a közösségért, a közösség tagjait pedig arra kérik, ők is vállalják a felelősséget a jövőért.

A szavazás az Unió jó irányba fejlődését határozza meg

Az eseményen Winkler Gyula, Szilágyi Dóra és Vincze Lóránt EP-képviselőjelöltek villámkérdésekre válaszolva fejtették ki, hogy miért szerethető Európa és mit csinál rosszul Brüsszel, ugyanakkor azt is, hogy egyszerű-e pénzt lehívni a romániai magyar gazdáknak, vagy mit tud kezdeni a fiatalok elvándorlásával az Európai Unió?

Galéria

Fotó: László Ildikó

Ezután a EP-képviselő jelöltek is nyomatékosították, hogy a június 9-i szavazás az unió jó irányba fejlődését határozza meg, a magyarok hangját kell megerősíteni általa, elérni, hogy azoknak a változásoknak a részesei lehessünk, amelyek a romániai magyar érdekeinknek megfelelővé változtathatják az Európai Uniót.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 10., hétfő

Ketten megsérültek egy Maros megyei közúti balesetben

Ketten megsérültek, miután két személygépjármű összeütközött a Maros megyei Oláhkocsárd településen, hétfő reggel – tájékoztat a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Ketten megsérültek egy Maros megyei közúti balesetben
2024. június 10., hétfő

Péter Ferenc újrázik Maros Megye Tanácsa élén

A részleges eredmények alapján Péter Ferenc, Maros megye jelenlegi tanácselnöke kapott a legtöbb voksot a megyei tanácselnöki tisztségre – derül ki a részleges szavazatfeldolgozási adatokból.

Péter Ferenc újrázik Maros Megye Tanácsa élén
2024. június 10., hétfő

Nagy fölénnyel nyert Nagy Zoltán Gyergyószentmiklóson

Nagy Zoltán négy év után visszatér Gyergyószentmiklós polgármesteri székébe. A függetlenként induló polgármesterjelölt a szavazatok 59,76 százalékát szerezte meg.

Nagy fölénnyel nyert Nagy Zoltán Gyergyószentmiklóson
2024. június 10., hétfő

Az eddiginél több polgármestere lesz az RMDSZ-nek Háromszéken, nem rúgott labdába az EMSZ és az MPE

Már az előzetes eredmények alapján is tudható, hogy azokon a településeken, ahol az RMDSZ polgármesterjelöltjének ellenfele volt, merre dől a mérleg nyelve. Legalábbis ezeket mutatják az éjszakai részeredmények.

Az eddiginél több polgármestere lesz az RMDSZ-nek Háromszéken, nem rúgott labdába az EMSZ és az MPE
2024. június 10., hétfő

Soós Zoltán marad Marosvásárhely polgármestere

Ismét győzni tudtunk – nyilatkozta hétfő hajnalban Marosvásárhely újrázó polgármestere, Soós Zoltán.

Soós Zoltán marad Marosvásárhely polgármestere
2024. június 10., hétfő

Vezet Soós Zoltán, de még nagyon sok szavazatot kell összeszámolni

Csigalassúsággal halad a szavazatok megszámlálása Marosvásárhelyen: a 85 körzetből 26-ból jelentették le az adatokat. Jelenleg a regnáló polgármesterre 8500 szavazat érkezett, szemben a második helyezett Dorin Floreával, aki eddig 5300 voksot szerzett.

Vezet Soós Zoltán, de még nagyon sok szavazatot kell összeszámolni
2024. június 10., hétfő

Gálfi Árpád gratulált Szakács-Paál Istvánnak

A 22-ből két székelyudvarhelyi szavazókörzetben ugyan még nincs eredmény, de részleges adatokat elfogadva Gálfi Árpád, a Székelyudvarhelyért Párt polgármesterjelöltje gratulált RMDSZ-es ellenfelének, Szakács-Paál Istvánnak a győzelemhez.

Gálfi Árpád gratulált Szakács-Paál Istvánnak
2024. június 10., hétfő

Negyedik mandátumát kezdheti meg Bokor Tibor Kézdivásárhelyen

Fölényes győzelmet aratott a vasárnapi helyhatósági választásokon Bokor Tibor, Kézdivásárhely hivatalban levő polgármestere, a szavazatok több mint 70 százalékát megszerezve. A helyi önkormányzatban várhatóan háromnegyedes többséget szerez az RMDSZ.

Negyedik mandátumát kezdheti meg Bokor Tibor Kézdivásárhelyen
2024. június 10., hétfő

Továbbra is Butyka Zsolt vezetheti Tusnádfürdőt

Nem sikerült a visszatérés Albert Tibornak, Tusnádfürdő egykori polgármesterének, a négy évvel ezelőtt őt legyőző Butyka Zsolt lesz továbbra is Tusnádfürdő polgármestere.

Továbbra is Butyka Zsolt vezetheti Tusnádfürdőt
2024. június 10., hétfő

Kirívó incidensek nélkül zajlott le a választás Hargita megyében

„Súlyos esetek és kirívó incidensek nélkül” zajlott a vasárnapi választás Hargita megyében. A hatóságok nyolc esetben léptek közbe, ezek közül hét szabály-, míg egy törvénysértésnek minősült.

Kirívó incidensek nélkül zajlott le a választás Hargita megyében
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!