Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

„Kiakasztotta” a Maroskece–Aranyosgyéres közötti autópálya-szakasz a szállításügyi minisztert

Simon Virág 2019. április 16., 22:27 utolsó módosítás: 2019. április 17., 08:35

Helyszíni terepszemlét tartott a Maros megyében épülő autópálya-szakaszokon kedden Răzvan Cuc szállításügyi miniszter. A többórás nézelődés és kérdezősködés után azt mondta, rendkívül elégedetlen a Maroskece–Aranyosgyéres szakaszon történő mozgósítással, ezért szerdára bekérette az építtetőt a szakminisztériumba. Cuc azt sem tartotta kizártnak, hogy szerződést bontanak a céggel.

„Kiakasztotta” a Maroskece–Aranyosgyéres közötti autópálya-szakasz a szállításügyi minisztert
galéria
A szállításügyi miniszter már másodszor terepszemlézik Maros megyében Fotó: Haáz Vince

A tárcavezető márciusi látogatása után kedden ismét Maros megyében  tájékozódott az épülő pályaszakaszokról.

Az észak-erdélyi sztráda Maros megyei szakaszán jelenleg két munkatelepen dolgoznak: Radnót és Maroskece, illetve Maroskece és Aranyosgyéres között. Az első helyszínen az Astaldi cég egyik igazgatója, Raul Burlan  kalauzolta a minisztert. A helyszíni terepszemle során megtekintették a Radnótnál épülő felüljárót, amely lehetővé teszi a pályán haladó autóknak, hogy „felülkerekedjenek” a vasúti átjárón, s  zökkenőmentesen tudjanak majd haladni.

A Maroson átívelő híd részeit külföldről hozott darukkal emelik a helyükre Fotó: Haáz Vince

A Marosbogáton, a Maroson épülő hídnál elhangzott, hogy

hangfogókat is felszerelnek majd a hídra és a pálya ezen szakaszára, mert a létesítmény keresztülszeli a települést, és a házak, sőt a református templom is elég közel esik hozzá.

Az Astaldinak a 17,9 kilométernyi szakaszon sok embere és munkagépe volt, mint elhangzott, összesen 1500 alkalmazottuk van, 150 munkagéppel dolgoznak most ezen a pályaszakaszon. A műszaki igazgató elmondta, legalább 500 munkást tudnának alkalmazni, de nem találni munkaerőt, még sofőrnek sem jelentkezik senki.

Százötven munkagép dolgozik a 17,9 kilométeres szakaszon Fotó: Haáz Vince

Amúgy

száz vietnami útépítő munkás is dolgozik a pályaszakaszon, nekik 1400 eurós fizetést, szállást és étkezést biztosítanak.

Az igazgató többször biztosította a tárcavezetőt, hogy tartani tudják a határidőt, és év végéig járhatóvá válik a Radnót–Marokece közötti autópálya szakasz is.

A Maroskece–Aranyosgyéres közötti szakaszon ezzel szemben szemmel láthatóan jóval kevesebben dolgoztak. Itt a Straco vállalta a 15 kilométeres pályaszakasz megépítését. Răzvan Cuc a csaknem három órás terepszemle után azt nyilatkozta, hogy

rendkívül elégedetlen azzal, hogy az utolsó  szakaszon milyen a mozgósítás.

Ezért bekérette a cég képviselőjét a szaktárcához, és ha nem sikerült a szerződésben vállaltakat teljesítenie és nem tud megfelelően mozgósítani, megteszik „a következő lépést”. Újságírói kérdésre, hogy melyik a következő lépés, a miniszter azt mondta: a szerződés felbontása.

Fotó: Haáz Vince

Cuc arról is beszélt, hogy a Maros megyei utolsó pályaszakaszon, a Nyárádtő–Marosvásárhely közötti rész esetében még mindig az óvási időszak van. A miniszter egyúttal emlékeztetett arra is, hogy előkészítettek egy sürgősségi kormányrendeletet, ami megkönnyítené a közbeszerzéseket, s ami megtiltaná, hogy olyan cég nyújtson be óvást, amelyik nem vett részt a versenytárgyaláson. A közlekedésügyi tárca vezetője szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy évekig késsenek a beruházások a folyamatos fellebbezések miatt.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat