Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Az ortodox egyesület mellett a románok civil fóruma is az úzvölgyi katonai temetőnél ünnepelné a hősök napját

Bíró Blanka 2019. május 30., 19:40 utolsó módosítás: 2019. május 30., 21:06

Felháborította a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumát, hogy a csíkszentmártoni önkormányzat lezárta az úzvölgyi katonai temetőt. Csütörtöki közleményükben bejelentették, hogy június 6-án, a hősök napján – csatlakozva az Ortodox Civilizációért Egyesülethez – a sírkerthez vonulnak.

Az ortodox egyesület mellett a románok civil fóruma is az úzvölgyi katonai temetőnél ünnepelné a hősök napját
galéria
Fotó: Pinti Attila

„Miután a román hősök tiszteletére a dormánfalvi polgármesteri hivatal által állított kereszteket megszentségtelenítették, amikor fekete szemeteszsákkal letakarták, miután a románok jogait védő aktivistákat a temető kapujánál bántalmazták, következett a csíkszentmártoni döntés, hogy harminc napig megtiltják a bejárást a temetőbe. Úgy értesültünk, hogy több csoport készül június 6-án az Úz-völgyébe. Támogatjuk a kezdeményezést és csatlakozunk” – olvasható a románok civil fórumának közleményében.

Ugyanakkor nyugalomra intenek, és

arra kérik a románokat, ne válaszoljanak a magyar provokációra.

Szerintük a magyar közösség vezetői provokálnak, „interetnikus álproblémát” próbálnak fenntartani, szembemenve a nemzetközi katonai temetőkre vonatkozó romániai és európai jogrenddel és gyakorlattal.

A közleményben megfogalmazottak szerint megdöbbentette őket, hogy a román hadügyminisztérium nem foglalt állást az ügyben, és követelik, tegyenek meg mindent, hogy a román nemzet hőseinek az ortodox egyház liturgiája szerint adhassák meg a tiszteletet, „bárhol Románia területén, a megyehatároktól függetlenül”.

Az Ortodox Civilizációért Egyesület (Asociația pentru Civilizația Ortodoxă, ASCIOR) korábban nyilvánosságra került beadványában arról tájékoztatják a temető román parcelláját kialakító Dormánfalva polgármesterét, hogy június 6-án 17 órától az egyesület az úzvölgyi katonatemetőben ünnepli a hősök napját, és felkéri a polgármestert, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a román parcella katonai ceremónia keretében történő felavatására.

A Hargita megyei önkormányzat egyébként egy csütörtökön kiadott közleményében úgy fogalmaz, „határozott fellépésre készülnek a csíki elöljárók” az úzvölgyi haditemető ügyében, „több akciót szerveznek” – erről részleteket azonban csak napok múlva közölnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat