Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Az MPP feljelentette a magyarok ellen uszító „civileket”

Gergely Imre 2019. február 05., 15:18 utolsó módosítás: 2019. február 05., 15:21

A gyergyószentmiklósi ügyészségen nyújtotta be kedden Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke azt a feljelentést, amelyben magyarellenes uszítás, gyűlöletkeltés és felbujtás miatt emelt panaszt Dan Tanasă és a közösségi médiában vele együttműködő Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) ellen.

Az MPP feljelentette a magyarok ellen uszító „civileket”
galéria
Mezei János több polgári pártos elöljáró kíséretében nyújtotta be a panaszt Fotó: Székelyhon

„Betelt a pohár. A Magyar Polgári Párt megálljt int a gyűlöletkeltésnek. A panasszal »levertük a cöveket«, tovább nem hátrálunk az ügyben. Nem nézhetjük tétlenül a nemzetünk elleni uszítást, nem hagyhatjuk, hogy tovább mérgesedjen az etnikai feszültség. Mi a békés együttélés ügyét tűztük zászlónkra.

Székelynek születtünk, székelyekként kívánunk élni és szülőföldünkön békés székely jövőt szeretnénk biztosítani gyermekeinknek.

Nincs helyük tehát közösségünkben az etnikai feszültségeket keltő »Tanasăknak«” – fogalmazott a panasz kedd délelőtti beiktatása utáni sajtótájékoztatóján Mezei János.

Az MPP elnöke leszögezte: a beadvány célja, hogy a hatóságok állapítsák meg annak a személynek a vétkességét, aki gyűlöletkeltő tevékenységével tizenegy éve folyamatosan azon dolgozik, hogy éket verjen a románok és a magyarok közé.

Székely szimbólumaink, anyanyelvünk fontosak számunkra. Elfogadhatatlan, hogy megtiltják számunkra hogy kitűzzük középületeinkre zászlónkat, amely az identitásunkat jelképezi, vagy hogy tilos számunkra az, hogy középületeinkre anyanyelvünkön helyezhessünk el feliratokat

– jelentette ki Mezei, utalva arra, hogy Dan Tanasă perei nyomán sorban kötelezik az önkormányzatokat a zászlók és magyar feliratok levételére.

Ugyanakkor a panasz a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) ellen is szól, amely felkarolja és terjeszti a Dan Tanasă által a magyarokkal szemben gerjesztett gyűlöletet – hangzott el az ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Székelyhon

A dokumentum benyújtására Mezei Jánost több MPP-s polgármestere is elkísérte, jelen voltak a polgári párt további vezetői is.

A pártelnök ugyanakkor bejelentette:

aláírásgyűjtést indítanak, és kérik mindazokat, akik a Dan Tanasă és a FCRCHM ellen indított panasszal egyetértenek, hogy aláírásukkal jelezzék ezt.

Felkérnek minden magyar szervezetet, hogy karolja fel a kezdeményezést és vegyen részt az aláírásgyűjtésben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat