Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Akik a tűzoltáshoz nélkülözhetetlen eszközöket vásároltak az adófelajánlásokból

Tamás Gyopár 2017. március 30., 17:13

Eredményes volt az a legutóbbi kampány, mely során a gyergyócsomafalvi önkéntes tűzoltók bekopogtak falustársaikhoz, cégekhez, hogy adójuk 2 százalékát utalják az egyesületnek. Összesen 2230 lejt fordíthattak új, nélkülözhetetlen eszközökre. Ezeket mutatták be szerdán délután a tűzoltószertárnál.

Akik a tűzoltáshoz nélkülözhetetlen eszközöket vásároltak az adófelajánlásokból
galéria
Folyamatosan bővül az önkéntes tűzoltók eszköztára Fotó: Király Boglárka

Értelme volt annak, hogy felhívtuk a csomafalviak figyelmét arra, hogy a tűzoltóegyesületnek utalhatják adójuk két százalékát. Igaz, mind a huszonöten házaltunk. Nem maradt az államkasszában az a pénz, és olyan célokra fordíthattuk, ami a közösség javát szolgálja.

Én arra buzdítanék mindenkit, hogy éljen a lehetőséggel, és ajánlja fel egyesületnek, alapítványnak, iskolának az adója két százalékát, hiszen a nemes célokat támogatni kell

– fogalmazott Köllő Pongrác önkéntes tűzoltó.

Az új eszközöket is bemutatták, elsőként a jó minőségű, 900 lejes víztakarékos sugárcsövet, amely több művelet elvégzésére alkalmas. Szabályozni lehet a vízmennyiséget, el is lehet zárni, ami nagyon fontos, mert minden liter víz számít tűzesetkor. Az autó tartálya 2000 literes, és adódhat eset, hogy pontosan ötven liternyi kellene még ahhoz, hogy megelőzzünk egy katasztrófát. Védekező vízsugár, és füstelnyomó funkciója is van – sorolta a tűzoltó, hogy mi mindent „tud” az új cső, a régivel ellentétben, amelyet nem lehetett elzárni sem.

Négy távbeszélő rádiót is vásároltak, amelyek szintén nélkülözhetetlenek. „Adott esetben van néhány száz méter távolság az autó és a tűzoltótömlő vége között, ilyenkor kommunikálni kell, főként sötétben nagyon hasznos. Nem beszélve az erdő vagy bozóttűz esetén, ahol nagy távolságokra vannak egymástól a tűzoltók. Mobiltelefonon értekezni bevetéskor lehetetlen, folyik a víz, zúgnak a szivattyúk, az autók, ropog a tűz, kesztyű a kezünkön, sisak a fejünkön, képtelenség a telefonálás. Ezeknek a segédeszközöknek a hatósugara 16 km, és minden készülékhez külön rejtett fülhallgató tartozik, amit kámzsa, sisak alá be lehet tenni. Egy kis, öltözetre rögzíthető gombbal működtethetők a rádiók, fél méterről is veszik a hangot, és persze, vízállók. Egy amszterdami cégtől 220 euróért vásároltuk a félprofi segédeszközöket. Bár szükség esetén a csapat használja,

a közösséget szolgáljuk velük.

Még maradt néhány lej, amiből teleszkópos autómosó kefét vásároltunk, ami szintén hiánycikk volt” – magyarázta az asztalon elhelyezett, frissen beszerzett tárgyakról.

Ideje volt újra cserélni a régi sugárcsövet Fotó: Király Boglárka

Speciális szivattyú beszerzése a cél

Az utóbbi időben többször is felszerelésekkel bővült a 130 éves múlttal rendelkező önkéntes tűzoltó egyesület, a folyamatos eszközbeszerzésnek viszont nincs vége. A helyi önkormányzat az állandó fenntartója az egyesületnek, a fogyóanyagokat biztosítja az üzemanyagtól kezdve a tömlőjavításon át a gumicsizmákig. Idén egy speciális szivattyúval kellene bővüljön az eszköztár, ez szerepel a tervben, hiszen szükség lenne rá. „A falu nagy részében borvízkutak vannak, a jelenlegi szivattyúkkal lehetetlen kiszivattyúzni a vizet a szénsav miatt. Pedig többen is segítséget kértek, mert szennyeződés került a kútjukba, és az árvíz utáni kúttisztításhoz is elengedhetetlen lenne” – hangzott el az indoklás. Sikeresen pályáztak korábban a megyei tanács kiírásain, idén is próbálkoznak, de úgy vélik, túl bonyolult idéntől a közbeszerzés. A csoport tagjai önkéntesek, és mindenkinek van munkahelye, ezért nehezebb lesz a pályázás. „De nem adjuk fel, próbálkozunk” – tette hozzá Köllő Pongrác.

Kigyúlt kéménybe ecetet

Idén nem kellett kivonuljanak tűzesethez, volt viszont egy kéménytűz, amit egyszerű háztartási ecettel megfékeztek. Köllő Pongrác kérésünkre a „receptet” is megosztotta: bárhol kigyúl a kémény, a legközelebbi kéményajtón 2-3 liter ecetet öntsünk be, a lángokat megfékezi. Nem ajánlatos viszont kazánba önteni. Tavaly viszont akkora árvíz volt a faluban, hogy az idősebbek sem emlékeztek hasonlóra, és a szászfalusiak házai nagy veszélyben voltak. Év végén pedig egy asztalosműhely tetőzete gyulladt ki, ott kellett menteniük, amit lehetett.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat