Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Az 1989-es forradalom székelyudvarhelyi eseményei egy kötetben

Kovács Eszter 2019. december 09., 16:48
HIRDETÉS

Hiánypótló kiadvánnyal rukkolt elő a székelyudvarhelyi RMDSZ: az 1989-es forradalom 30. évfordulójára kötetbe gyűjtötték azon székelyudvarhelyiek visszaemlékezéseit, akik tevőlegesen részt vettek az eseményekben. A korabeli képekkel illusztrált könyv bemutatója december 13-án lesz.

Derzsi László és Ványolós István. A székelyudvarhely 1989-es eseményről szóló kiadványukra hívják fel a figyelmet Fotó: Erdély Bálint Előd

Tavasszal fogalmazódott meg a gondolat, hogy a rendszerváltozás előtti hetek, hónapok székelyudvarhelyi eseményeit egy összegző kötetbe kellene foglalni. A cél kettős, magyarázta Derzsi László ötletgazda, a szövetség helyi szervezetének elnöke.

HIRDETÉS

Egyrészt az utókor számára szerettünk volna kézzelfogható forrást nyújtani azokról az eseményekről, amelyeket ők már nem ismerhetnek. Másrészt tisztelgés ez azok előtt, akik az 1989-es események idején vezető szerepet vállaltak

– magyarázta Derzsi. A kötet Balázs Ferenc fotográfus több mint száz fekete-fehér felvételét is tartalmazza, valamint olyan székelyudvarhelyiek visszaemlékezéseit, akik nemcsak szemlélői, hanem alakítói is voltak az eseményeknek. 

Fotó: Erdély Bálint Előd

Jól? Rosszul? Cselekedni kell

Ilyen tekintetben kettős szerep a Ványolós Istváné: a művészettörténész, önkormányzati képviselő ugyanis nemcsak a kötet szerkesztője, hanem maga is megosztja visszaemlékezéseit a könyvben.

Azokat szólítottuk meg, akik tevőlegesen részt vettek a megmozdulásban. Személyes hangvételű írások ezek

– árulta el a szerkesztő. Többek között Ferenczy Ferenc, Kolumbán Gábor, Balázs Ferenc, Gidó Csaba, Sófalvi László írásai kaptak helyet a kiadványban. „Megvallom, ámulatba ejtett, hogy néhányan korán felismerték, mit kell tenni. Én magam nagyon féltem és zavarodott voltam, de éreztem: részt kell venni. Jól? Rosszul? Cselekedni kell” – elevenítette fel Ványolós István.

Fotó: Erdély Bálint Előd

A Székelyudvarhely 1989 című könyvet december 13-án, pénteken délután 5 órától mutatják be a városháza Szent István-termében.

Az esemény egyfajta panelbeszélgetés lesz a kötetben megszólaltak között, moderál Ványolós István. A kiadványt a helyszínen, illetve Antal Lóránt udvarhelyszéki szenátor Tompa László utca 5. szám alatti irodájában is meg lehet majd vásárolni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS