Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ártatlannak vallják magukat, Ráduly a börtönt, Szőke a közmunkát vállalja, ha úgy hozza az ítélet

Antal Erika 2019. szeptember 23., 21:45

Száz százalékosan ártatlannak vallom magam, és büszkén megyek börtönbe, ha ezt az ítélet hozzák – mondta Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Hasonlóképpen ártatlannak vallotta magát Szőke Domokos alpolgármester is, aki a bíró felvetésére, hogy ha az ítélet úgy hozza, vállalna-e közmunkát, azt válaszolta, igen.

Szőke Domokos és Ráduly Róbert Kálmán elhagyja a Maros megyei törvényszék épületét. Október 7-én térhetnek vissza, ítélethirdetésre Fotó: Haáz Vince

A két csíkszeredai elöljáró négy éve tartó korrupciós ügyében hétfőn délután érdemlegi tárgyalást tartottak a Maros megyei törvényszéken. Ráduly és Szőke is jelen volt, illetve a védőügyvédeik, valamint a Csíkszeredát képviselő jogász is. A délre kitűzött tárgyalás végül délután kettőkor kezdődött el, ahol előbb az ügyész sorolta fel a vádpontokat.

Ezek között – amint erről már többször is írtunk – hivatali beosztással való visszaélés szerepelt, hivatali gépjármű személyes célokra való használata, építkezési engedély kibocsátása, a kulturális és vallásügyi hivatal engedélyének hiánya a Sapientia csíkszeredai karának építkezésénél – az ingatlan az ortodox templom mellett helyezkedik el –, a városi sportcsapat önkormányzati kisbusszal történő szállítása, illetve egy tervezői cégnek fizetett összeg törvénytelensége.

A két elöljáróval szemben Csíkszereda városát képviselő Májai László írásban adta át az üggyel kapcsolatos észrevételeit és következtetéseit. Lapunk érdeklődésére elmondta, semleges félként vesz részt ebben a folyamatban, és mint hangsúlyozta, elfogadja a bírói döntést, akár pozitív, akár negatív a polgármesterre és alpolgármesterre nézve,

egyik pártján sem áll.

A védőügyvédek következtek, akik pontról pontra elemezték az ügyész által megfogalmazottakat, megcáfolva azokat, és hangsúlyozva, hogy védenceik nem követtek el törvénytelenséget.

Paragrafusok, törvénycikkelyek magyarázata, ismertetése következett. Elhangzott többek közt, hogy a kulturális és vallásügyi hivataltól megkapták az engedélyt, sőt

az ortodox egyház is jelezte, nem tartja magát károsultnak,

és nem is áll szándékában részt venni az ügyben. Az építkezési engedéllyel kapcsolatban elmondták, azt előbb a városi főépítész láttamozta, aki szakmailag ellenőrizte a tervet minden szempontból, majd a hivatal titkára írta alá, és legvégül a polgármester.

HIRDETÉS

Az is kiderült a védőbeszédekből, hogy az a vád sem állja meg a helyét, miszerint a város 80 ezer euróval károsult volna, mert a Sapientia nem fizetett különböző járulékokat. Az egyetemeknek ugyanis nem kell ezeket kifizetniük.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester szintén kielemezte és

megcáfolta az ellene felhozott vádakat.

Azzal kezdte, hogy eddig azt hitte, az igazságszolgáltatás úgy működik, ha valaki törvénytelenséget követ el, akkor az a bizonyítékok alapján megkapja a büntetését. Ehhez képest az ő ügyében 17 kötetnyi anyag gyűlt össze.

Ismertette, a tervezőcég, miután kifizette a vagyoni biztosítékot a polgármesteri hivatalban egy közbeszerzési pályázatra, pert indított, és megnyerte azt a városháza ellen, így a befizetett összeget visszakapta. Most ezt a pénzt Rádullyal akarják újból kifizettetni.

Ártatlannak vallják magukat a csíkszeredai elöljárók Fotó: Haáz Vince

Ami a hivatali gépkocsi használatát illeti, a polgármester elmondta, pihenőszabadság ideje alatt, vagy családi utazásra soha nem használta azt, viszont az országban sokat utazik vele, hiszen polgármesterként jogában áll városi rendezvényekre, sport- és kulturális eseményekre járnia, mert így szerezhet tapasztalatot, rálátást, hogy hogyan dolgoznak mások, ily módon tanulhat új dolgokat – mondta.

Szőke Domokos védelmére mondott beszédében ugyancsak azt hangsúlyozta, ezek

koholt vádak, megalapozatlanok, és teljes mértékben ártatlannak vallja magát.

„Remélem, sikerült tisztáznom és bizonyítanom, hogy nem követtem el ezeket. Ártatlannak tartom magam” – mondta.

Az ítélethirdetést október 7-re tűzte ki a bíró. Amint Máthé Attila ügyvéd érdeklődésünkre elmondta, amennyiben bűnösnek találja a bíró a két elöljárót, megfellebbezik a döntést.

Mi fog történni október 7-én?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS