Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Aranymisét mutatott be Székelyudvarhelyen Pakó Benedek

Molnár Melinda 2019. május 12., 19:14

A húsvétot követő negyedik vasárnapot papokért, szerzetesekért ajánlja fel a világegyház. A hivatások világnapja a székelyudvarhelyi Jó Pásztor Papok és Idősek Otthonának legnagyobb évenkénti saját ünnepe. Idén az otthon lakója, Pakó Benedek tb. kanonok, ny. plébános aranymisén adott hálát ötvenéves papi szolgálatáért.

Aranymisét mutatott be Székelyudvarhelyen Pakó Benedek
galéria
Fotó: Barabás Ákos

Akik idén ünneplik pappá szentelésük félévszázados évfordulóját, azok Ferenc pápával egy évben kezdték papi szolgálatukat – hallottuk a szintén aranymisés Jakubinyi György Miklós, a gyulafehérvári főegyházmegye érsekének paptestvéréhez írott levelében.

Vallomások

Isten szolgája, Márton Áron püspök egykori növendékéről az érseki laudációban elhangzott, hogy

a legnehezebb években vállalta a papi hivatást.

Fotó: Barabás Ákos

Benci atya, ahogy paptestvérei, de mi, a tanítványai is nevezték, két történést idézett fel hivatásívéből. 1944-ben Hatolykán született. Édesanyja már születése előtt a Szűzanyának ajánlotta fel gyermekét. A kis Benedek hároméves korában, a szerzetesrendek feloszlatásakor, ferences nagybátyjával együtt imádkozva érezte meg, hogy neki is a papi hivatást kell választania. Arany jubileumán mindössze annyit árult el a személyesen megélt viszontagságokból, hogy

14 éves korában nyitotta meg az akkori titkosszolgálat a megfigyelési dossziéját, amely végül 864 oldalt számlált.

132 pap volt börtönben, köztük Áron püspök is, ám az egyház, ha akkoriban a templom falai közé szorítva is, de megmaradt.

Munkás szolgálati évek

Később Petrillára illetve Aninószára helyezték. Szászrégenben tucatnyi mezőségi leányegyházba is kijárt, és folyamatosan építkezett – szellemi és lelki értelemben egyaránt. Régenben szórványgyülekezetekből fogadott, és taníttatott gyermekeket, hasonlóképpen Görgényszentimrén is ezzel a céllal tartott fenn házat. Felépíttette a Noé bárkája közösségi házat, és Radnótfáján, a maréknyi katolikusnak maga tervezte és finanszírozta a hármashalom alakú kápolna építését.

Fotó: Barabás Ákos

Ma más kihívásokkal találja szembe magát a kereszténység, de a jubiláns vallja: a Jó Pásztornak gondja van arra, hogy „aki hisz, el ne vesszen”. A tanító, szentségi egyházban a papok mellett sok elkötelezett világi is tovább adja a hitet a családokban és a rájuk bízottaknak.

Az aranymisés Pakó Benedek a Jó Pásztornak, szüleinek, Márton Áron püspöknek, az egyháznak és Jézus világi munkatársainak köszönte meg hivatását és annak kiteljesedését.

Nagy Gergely, az intézmény vezetője a „példás papi életért” mondott hálát. Az aranymisés áldás előtt imádkoztak a papi és szerzetesi hivatásokért, az otthon jelenlegi és elhunyt lakóiért valamint az ott dolgozókért.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat