Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Napelem oda, ahová nem érnek el a villanykábelek

Széchely István 2019. április 22., 21:38 utolsó módosítás: 2019. április 22., 21:53
HIRDETÉS

Első alkalommal indította el az Országos Környezetvédelmi Alap az áramszolgáltatási hálózatra hiányosan csatlakoztatott települések számára kiírt pályázati programját, amelyben napelemrendszerekre igényelhetnek támogatást olyan települések, ahol a háztartások nem vagy csak egy részük van csatlakoztatva a villamossági hálózatra. Hargita megyében több tíz település lehet haszonélvezője a programnak.

Ha az önkormányzatok pályáznak, napelemek biztosíthatják majd az áramot a villamossági hálózattól távol eső háztartásokban. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A 230 millió lejes költségvetésű programot nemrég indította el az Országos Környezetvédelmi Alap, az érintett önkormányzatok július 10-éig nyújthatnak be pályázatokat háztartásonként legfeljebb 25 ezer lej értékű napelemrendszerek megvásárlására és felszerelésére.

A támogatás haszonélvezői főként olyan vidéki települések lehetnek, amelyekhez áramellátással nem rendelkező elzárt falvak, tanyák tartoznak.

A támogatási kérelmeket a megyei tanácshoz kell benyújtaniuk az önkormányzatoknak. Az igénylési feltételek szerint olyan lakóházak esetében kérhető a támogatás, amelyek legalább két kilométeres távolságra vannak a legközelebbi áramellátási hálózattól.

Sokakat érinthet

Mivel a kiírást nemrég tette közzé a környezetvédelmi alap, azt még nem tudni, hogy Hargita megyében mekkora az érdeklődés a településvezetések részéről a program iránt, de az már ismert, hogy meglehetősen hosszú a potenciálisan érintett helységek listája – tudtuk meg Borboly Csabától.

HIRDETÉS

A megyei tanács elnöke elmondta, mivel az intézménynek koordináló szerepe van a programban, Hargita megye minden lehetséges kisebb zugát felmérték, és

mintegy húsz olyan települést azonosítottak, amely pályázhat a lakóházak ekképpen történő villamosítására.

„A Hargita megyei lista elég vaskos. Szeretnénk kihasználni ezt a programot, mert háztartásonként 25 ezer lejes támogatásra van keret” – fogalmazott a megyei tanács elnöke.

Ellehetetlenített Kisvillany program

A megyei tanácsnak korábban volt egy hasonló célú projektje, a Kisvillany programban az érintett települések és a megyei tanács nagyjából fele-fele arányú költségmegosztással finanszírozták az elektromos áram elvezetését az e tekintetben elszigetelt helységek háztartásaiba. A programot azonban az Országos Energiaszabályzó Hatóság (ANRE) gyakorlatilag ellehetetlenítette a munkálatokra vonatkozó feltételek túlbürokratizálásával, ezért is fektet most nagy hangsúlyt a megyei tanács az újonnan indult villamosítási programra – közölte Borboly Csaba.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS