Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Alakul: idén három kilométeren lesz új burkolat a Hargitafürdőre vezető úton

Kovács Attila 2019. szeptember 28., 12:00

Már aszfaltúton lehet megtenni a Hargitafürdőre vezető út egy részét, megkezdték az új burkolat elterítését. Az útfelújítást jövőben fejezik be, idén 3 kilométeres szakaszon készül el az aszfalt.

Alakul: idén három kilométeren lesz új burkolat a Hargitafürdőre vezető úton
galéria
Új burkolat készül az úttesten. Régóta várt kedvező változás Fotó: Gábos Albin

A Tolvajos-tetőn levő Hármaskereszttől Hargitafürdő felé fordulva az autósok frissen elterített aszfalton haladhatnak, mivel szerdán megkezdték az első aszfaltréteg elhelyezését. Miután augusztusban a kivitelezéssel megbízott cég alkalmazottai egy traktor vontatta géppel törték darabokra a meglévő töredezett, kátyús, aszfalttal foltozott beton burkolatot, következett a hengerelés, majd szükséges tört kő réteg elhelyezése és tömörítése.

Mindezt a korábban ismertetett ütemterv szerint 3 kilométeres szakaszon végezték el, a 13A jelzésű országúttól kezdve – a fennmaradó részen változatlanul a régi, töredezett betonúton kell közlekedni, ott csak jövőben lesz változás.

A Hargitafürdőre vezető 138A jelzésű megyei besorolású út egyik sávján kezdték teríteni az aszfaltot, az esőzés kissé megzavarta a munkálatot, de a következő napokban ezt folytatják. Mint a helyszínen megtudtuk, kedvező időjárási körülmények mellett

kevesebb mint egy hét szükséges a 3 kilométeres útszakasz mindkét sávján a hátralevő munkálat elvégzésére,

így akár már jövő héten végezhetnek. Noha az összesen 5,5 kilométer hosszúságú út felújítása ezzel még csak részben történik meg, az autós közlekedés körülményei így is sokat javulnak.

Fotó: Gábos Albin

A megyei út korszerűsítési költségeit korábban 8,8 millió lejre becsülték, az idén lezárt közbeszerzési eljárás után aláírt szerződés végül 8,6 millió lejben rögzítette a munkálatok értékét. A közbeszerzésen nyertes csíkszeredai ING Service Kft. júniusban kapott megbízást a felújítás elvégzésére a Hargita megyei tanácstól.

A korszerűsítés kivitelezési idejét 10 hónapban jelölték meg a téli időszakot nem számolva, így a munka jövőben fejeződik be.

Fotó: Gábos Albin

Nem volt egyszerű az előkészítés, a felújításhoz szükséges kiviteli tervek elkészítése elhúzódott, mivel a kiírásra helyi tervező nem jelentkezett, csak Jászvásárról és Szucsáváról volt érdeklődés. Olyan kivitelezési javaslat is felmerült, hogy a meglévő, betonból készült burkolatot távolítsák el, ez viszont jelentősen növelte volna az árat. Végül a betonlapok törése, és ezek alapozáshoz történő felhasználása mellett döntöttek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat