Akiknek nem örömteli ünnep a karácsony

Akiknek nem örömteli ünnep a karácsony

Sok mindent kérnének az angyaltól, de legalább csokit hozna – mondják a gyerekek

Fotó: Gecse Noémi

Amíg a karácsonyt megelőző napokban egyesek azért aggodalmaskodnak, hogy elég szépre és finomra sikeredett-e a bejgli, hogy hányféle ételt készítsenek, hogy tündököljön az egész lakás, addig vannak, akiknek mindez nem merül fel problémaként. Ott jártunk, ahová nem biztos, hogy eljut az angyal. Ott, ahol nagy kenyerekről és töltött káposztákról álmodnak.

Péter Beáta

2017. december 25., 16:352017. december 25., 16:35

Omladozó házak, sárban szaladgáló gyerekek, a közcsapról vizet hordó asszonyok, kukázásból hazatérők – ez a kép fogad, amikor megérkezünk a csíksomlyói, Somlyó utcai cigánytelepre. Már az utca elején körbevesznek, jelezvén, hogy itt a határ, ennél tovább nem mehetünk idegenekként. A kezdeti gyanakvásuk azonban hamar feloldódik, amikor megtudják, hogy csak beszélgetni szeretnénk. Egyik-másik arc ismerős is, a városi kukáknál szoktam látni. Egymás szavába vágva mesélnek,

készülnének ők is a karácsonyra, de nemigen van amiből.

„Nem kapunk sehonnan segítséget, tavaly ilyenkorra már megkaptuk a cukrot, a lisztet, most az sincs.Van, hogy a szocsiált (szociális juttatást) is el akarják vágni. Miből éljenek a cigányok? Munkát sehol nem adnak, mert a magyar, a székely mindenhonnan kimar. Persze, van, hogy az ember belefelejt, hogy nem tud menni hosszabbítani. Az őszintét mondom: a romának nem olyan a memóriája, mint a magyar embernek. Mert a magyar ember megjegyzi, hogy mit mondtak, milyen nap van. A roma azt mondja, ez a hónap, az a hónap, s amikor odajutottak, elvágnak mindent, mert nem tudja, melyik hónapban kellett volna hosszabbíttatni. Összefolynak a napok”– panaszolja az egyikük.

Mint mondják, a gyermekek többnyire járnak iskolába, de nem mindig van cipőjük, ruhájuk, amibe menjenek, ezért „elvágják” a gyerekpénzt.

Idézet
Szólongassák a szülőket, hogy kell engedni a gyermeket iskolába. De ha nincs cipője, hogy menjen? Ötszázhuszonkét lejt kapunk, amiből öten kéne megéljünk. Ezelőtt hatan, de a lányom férjhez ment. Két gyermekem kilencedikes, az egyik megbukott. Nehéz őket iskoláztatni

– magyarázza egyik bőrkabátos férfi.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Van, aki tart lovat, disznót, legtöbben a szemetesekhez járnak gyűjtögetni – üveget, papírt, pillepalackot, vasat, ételt és ruhát. „Megyünk a kukákhoz, flakonyozunk, de még onnan is elkergetnek. A ruhákat a nagy vasszekrényekből szedjük ki kankóval. Ha megfognak, megbüntetnek. Egyszer az egyik leánka bebújt egy ilyen szekrénybe, de nem tudott kijönni, a pompierság (tűzoltóság) szedte ki” – meséli egy nő.

Mindjárt érkezik a vajda is, csak fát vág – tudjuk meg. Láthatóan nagy esemény ez, mert végre van amit vágni.

Idézet
Egy hete engedték meg, hogy bemenjünk az erdőbe fáért, idáig meg volt szigorítva. Egy kicsi négykerekű szekérrel szoktam járni, kimentünk, az erdész megfogott, s akarta hívni a zsándármokat. Ott kellett hagyjam a fát. De amikor ilyen idő van, mivel melegítsek? Menjek a szomszédhoz, lessem meg, hol van a fája, s lopjam el? Így is az van, hogy a cigányok lopják másnak a vagyonát. Nyáron még van napszám, de télre nincs munkánk, nincs amiből keresni. Azt mondják, az élet nem cukor. Mindenhol vannak nehézségek. Van itt egy szomszéd, aki rajtam szokott segíteni, de vannak olyan családok, akik semmit nem kapnak se szocsiált, semmit

– mutat rá a bőrkabátos. Egy másik hozzáteszi, „nyugdíjmunka” kellene, hogy legyen egy kicsi „évidejük”.

A legnagyobb gondjuk, hogy a házaik omlanak rájuk, az eső beesik, ha egy nagyobb eső van, már kell kimerjék a vizet. Amikor esik, tálakban fogják fel a vizet a házban.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

Az utcában lakók jönnek-mennek, cserélődik a körülöttünk álló társaság, kíváncsian méregetnek. Én aggódok a gyermekekért, hogy megfáznak, ők nem. Egy évesek, két évesek sapka nélkül, vékony szvetterben. „Nincs meleg” – mondják kacagva, miközben látják, ahogy fázósan toporgunk a sárban.

Mondják, meg szokták ünnepelni a karácsonyt, a gyermekeik is várják az angyalt.

Van, hogy egy fenyőágat díszítenek fel, ha szerencséjük van, a kukáknál találnak egész fenyőfát.

Ilyenkor több ételt kapnak, a lépcsőházakhoz is tesznek ki számukra.

Kérdésünkre, hogy mit kérnének leginkább az angyaltól, többen is rögtön mondják, egy jó házat, de legalább egy fürdőszobát.

Idézet
Egy kilenc négyzetméteres házban laknak hatan-heten, fürdő nélkül. Amikor a felnőttek mosakodnak, a gyermekeket ki kell küldjék, akármilyen hideg van. Amikor a tizenöt-tizenhat évesek mosakodnak, akkor a család többi tagja megy ki

– magyarázza az egyik ott lakó. Szeretnék, ha legalább a gyermekek kaphatnának ajándékot, ruhát, cipőt, vagy egy kevés édességet.

Öt éve így van ez a ház – mutatják az egyik roskadozó viskót. „Jöjjenek bátran, nem rúg a ló, rossz lovakat nem tartunk gyermekek mellett” – biztatnak amint elhaladunk egy kikötött ló mellett, hogy megtekintsük a ház belsejét, amelyben többnyire csak az összeguberált kacatok vannak.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

„Nem tudom bekertelni az udvart, mert a néptanácsé. Pedig úgy be tudnám virágozni, szép virágokat ültetnék. Engedjék meg, hogy építsünk rendes, normális lakást. Még adót is fizetnénk. Amíg a két kezemet bírom, dolgozok. De a legeslegnagyobb kívánságunk, hogy innen elköltözzünk valamerre. S külön-külön, szanaszét. Mert itt egyben vagyunk, s

Idézet
ha a cigányok egyben vannak, nem jönnek ki jól egymással

– kap hirtelen váratlan fordulatot a kívánságlista.

A beszélgetés visszakanyarodik a tavaly kapott liszthez, cukorhoz. Idén is jól fogna. Volt olyan év, hogy csak karácsony után kapták meg a csomagot, így akkor ülték meg az ünnepet – mondják, hozzáteszik, régebb szaloncukorra is jutott.

Telefont, laptopot – kezdik aztán sorolni már bátrabban a nagyobb gyerekek. „Nagyra vágytok, hej, legalább egy csokoládét hozzon” – zökkenti vissza a valóságba őket egy nő, majd a többi asszonyra ripakodik, örvendjenek, ha az angyal küld valamit, amiből főzhetnek.
És hogy mit főznének szívesen, ha tehetnék?

Töltött káposztát

– vágják rá kórusban az asszonyok. „Jó fazék töltött káposztát s nagy kenyeret melléje” – erősíti meg egy idősebb asszony, látni, hogy lelki szemei előtt már gőzölög is a vágyott finomság.

Galéria

Fotó: Gecse Noémi

„Ezelőtt hét-nyolc éve voltak szép karácsonyaink, akkor több volt a segítség. Készen megkaptuk a csomagokat. Volt egy pap, Tiszti pap, megcsináltatta a töltelékeket, sorjában mindenki kapott. Mindenkinek annyi töltött káposztát adott, hogy elég legyen a családnak. Egy évben hozták feldíszítve a karácsonyfát, cukorkával kirakták, hóembert melléje, a gyerekek örvendek, énekeltek. Éltünk jobb időket is. Nekünk nem egy örömteli ünnep a karácsony. Mindenki szeretné megtartani, csak nincs mód” – összegez az egyik férfi.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 01., hétfő

Tízen kaptak díszpolgári címet, köztük Bölöni László

Tíz kiemelkedő személyiségnek adományozott díszpolgári címet Marosvásárhely polgármestere vasárnap. Köztük van a 71 éves Bölöni László edző is.

Tízen kaptak díszpolgári címet, köztük Bölöni László
2024. július 01., hétfő

Régit, újat kombinál, kitalál, tervez, szervez a dizájner-vállalkozó

Damokos Csaba Sepsiszentgyörgy kulturális életének megkerülhetetlen alakja: bár alapvetően dizájnerként határozza meg magát, szívesen dolgozik színházi előadások és erdélyi magyar filmek látványtervezőjeként.

Régit, újat kombinál, kitalál, tervez, szervez a dizájner-vállalkozó
2024. július 01., hétfő

Órák kérdése, és vége a városnapok miatti forgalomkorlátozásnak Székelyudvarhelyen

Nagyjából már feloldották a városnapok idejére bevezetett forgalom- és parkolási korlátozásokat Székelyudvarhelyen, még néhány óra, és az autósok a megszokott módon közlekedhetnek a városközpontban is.

Órák kérdése, és vége a városnapok miatti forgalomkorlátozásnak Székelyudvarhelyen
2024. július 01., hétfő

Közeleg a Benczúr Gyula-kiállítás zárónapja, egy utolsó tárlatvezetésre várják a közönséget

Még egy utolsó tárlatvezetésen részt vehetnek a Benczúr Gyula festményei iránt érdeklődők Székelyudvarhelyen, a közel négy hónapja megnyitott kiállítás zárónapján, szerdán délután 6 órától – derül ki a Haáz Rezső Múzeum bejegyzéséből.

Közeleg a Benczúr Gyula-kiállítás zárónapja, egy utolsó tárlatvezetésre várják a közönséget
2024. július 01., hétfő

Elmozdul a kánikula egy irányba

Hőséggel indul a július, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn kánikulariadót adott ki az ország területének háromnegyedére.

Elmozdul a kánikula egy irányba
Elmozdul a kánikula egy irányba
2024. július 01., hétfő

Elmozdul a kánikula egy irányba

2024. július 01., hétfő

Duma Duba képekben – ilyen volt a kézdivásárhelyi Sokadalom

Június utolsó hétvégéjén a Kovászna megyei Sokadalom rendezvényére gurult be a Rádió GaGa Duma Dubája. A három nap során ezernél is több érdeklődő fordult meg a mobilstúdiónál és a GaGa-sátornál.

Duma Duba képekben – ilyen volt a kézdivásárhelyi Sokadalom
2024. július 01., hétfő

Akiknek enyhén szólva villany folyik az ereikben

Kétszemélyes kereskedésként indult a most bemutatásra kerülő kézdivásárhelyi cég, akik folyamatosan a tudatos és következetes építkezésben hittek. Rácz Annamária és Rácz Károly szemszögéből ismerhetjük meg a Villex Kft. történetét.

Akiknek enyhén szólva villany folyik az ereikben
2024. július 01., hétfő

Öt rövidfilm, öt élethelyzet – mindannyi női szemmel

Az idei FilmSzereda záróakkordjaként öt rövidfilmet láthatott a közönség vasárnap Csíkszeredában. A filmek közös pontja, hogy az összeset nő rendezte, azonban mind más és más élethelyzetet mutatott be.

Öt rövidfilm, öt élethelyzet – mindannyi női szemmel
2024. július 01., hétfő

Tartálykocsi ütközött személyautóval, öten életüket vesztették a szomszéd megyében – videóval

Öt ember, köztük két kiskorú halt meg hétfő reggel a Suceava megyei Cumpărătura település közelében bekövetkezett közúti balesetben – közölte a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

Tartálykocsi ütközött személyautóval, öten életüket vesztették a szomszéd megyében – videóval
2024. július 01., hétfő

Kezdődik az érettségi írásbeli szakasza, íme a szabályok

A román nyelv és irodalom vizsgával kezdődik hétfőn az idei nyári érettségi írásbeli szakasza az ország 477 vizsgaközpontjában.

Kezdődik az érettségi írásbeli szakasza, íme a szabályok
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!