Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Akik a locsolók előtt vizsgálják a tojásokat

Antal Erika 2019. április 04., 14:53

Megkezdődött a tojásforgalmazók ellenőrzése Maros megyében. Eddig több tíz vállalatnál vizsgálódott az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság, amely hat esetben talált szabálytalanságot, és több mint húszezer lejre bírságolt.

Akik a locsolók előtt vizsgálják a tojásokat
galéria
A minta majd a locsolókat érdekli, az élelmiszer-biztonsági szakemberek egzaktabb dolgokra figyelnek Fotó: Péter Beáta

Április 12-ig tart az a tematikus ellenőrző akció, amelynek során a Maros Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság munkatársai a rendőrséggel együttműködve veszik górcső alá a kereskedőket, lerakatokat és árusokat, megnézve, hogy milyen körülmények között szerzik be, szállítják, tárolják és forgalmazzák a tojást.

Kincses Sándor, a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője azt mondta, céljuk a nem megfelelő minőségű áru, a nem megfelelő körülmények közötti tárolás, szállítás és forgalmazás által okozott, az egészségre káros termékek kereskedelemből való kivonása, a lakosság egészségének védelme.

A húszezer lejes bírságot elsősorban a nem megfelelő hőmérsékleten való helytelen tárolás miatt szabták.

A kereskedőnek, valamint a tojást forgalmazó lerakatnak nem csupán a tárolásra kell odafigyelnie, hanem arra is, hogy a termék honnan származik. Ezt ugyanis ha nem tudja hivatalos iratokkal igazolni, büntetésre számíthat.

A közeledő húsvéti ünnepekre való tekintettel egyre nagyobb figyelmet igényel az, hogy megfelelően tárolt tojást forgalmaznak-e a kereskedők, és hogy mi kerül a fogyasztókhoz. Marosvásárhelyen a piacokon a környékbeli kistermelők ilyenkor házi tojást is kínálnak, ami nyugodtan fogyasztható, mert

a piaci árusokat is folyamatosan ellenőrzik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat