Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Akik a köztéri szemeteseknél szabadulnak meg a kidobott tárgyaktól és az építkezési hulladéktól

Kovács Attila 2019. május 12., 10:01

Jelentősen megnőtt a törvénytelen hulladéklerakás Csíkszeredában, építkezésből, lakásfelújításból származó törmelék, kidobott tárgyak nagy mennyiségben jelennek meg a hulladékgyűjtő helyeken. Ennek a szemétnek nincs gazdája, de el kell szállítani, mert nem maradhat ott.

Nincs gazdája a leürített szemétnek, de el kell szállítani. Kijátszott szabályok Fotó: Gecse Noémi

Gyakori látvány Csíkszeredában, hogy a hulladékgyűjtő helyeken, a háztartási, illetve szelektíven gyűjtött hulladék számára elhelyezett kukák mellé nagyobb mennyiségű építkezési törmeléket, kidobott tárgyat ürítenek le.

Rendszeresen előfordul, hogy autóból pakolják ki a lecserélt, kiselejtezett bútort, lakberendezési tárgyat, gumiabroncsot, szétvert falak maradványait, majd távoznak.

Kész tények előtt

A hulladék-elszállítással megbízott Eco-Csík Kft. alkalmazottai szinte minden esetben a kész tényekkel szembesülnek, de mivel ezt a szemetet sem lehet ott hagyni, el kell szállítaniuk – számolt be kérdésünkre Pál Tamás. A cég igazgatója emlékeztetett,

a háztartási, illetve a szelektíven gyűjtött fém-, papír- és műanyag hulladékon kívül, amelyek számára külön tárolókat helyeznek el, minden más szemét, így az építkezési törmelék leürítése is törvénytelen szemétlerakásnak minősül.

,,Sajnos a városban rendszeresek ezek az esetek a különböző lakótelepeken, sokszor autókkal szállítják egy-egy gyűjtőhelyhez, és nem a kukákba rakják, hanem leürítik a földre” – számolt be tapasztalataikról.

Fotó: Gábos Albin

Hiányzó azonosítás

Az építkezésből, lakásfelújításból, lomtalanításból származó hulladék, kiselejtezett tárgyak számára külön konténert kellene rendelni, és fizetni az elszállításért, ezt pedig sok esetben megspórolják az érintettek. ,,Ami ennél is nagyobb bosszúságot okoz, hogy

a törmeléket beleöntik a földbe süllyesztett tárolókba, amelyeket daruval emelünk ki.

Ezek három köbméter űrtartalmúak, és ha belerakják a betont, az szétszakítja, legutóbb is ez történt” – ismertette. Pál Tamás szerint ha a törvénytelen hulladéklerakást végzőket nem tudják a helyszínen azonosítani, esetleg a szemétben talált iratok vezethetnek a nyomukra. De ilyen eset még nem történt, ezért úgy véli,

az erre feljogosított hatóságok, környezetőrség, polgármesteri hivatal segítségére is szükség lenne a szemetelők azonosításában.

HIRDETÉS

A törvénytelen módon leürített szemetet, törmeléket mindenképp el kell szállítaniuk, ami pluszköltséggel jár. Mint megtudtuk, egy tonna hulladék lerakási ára a lerakóban 120 lej, de a szállítása tovább emeli az árat. Az igazgató szerint idén a tavaszi lomtalanítás, illetve a patakpartok tisztítása, amit még a garázsbontások is követtek, különlegesen nehéz helyzetet eredményezett ebből a szempontból.

A kötelező garázsbontások után április 23-ától egy hét alatt 135 köbméternyi hulladékot szállított el a cég Csíkszeredából, a polgármesteri hivatal megrendelésére elhelyezett konténerekből

– tudtuk meg. Mivel ennek mintegy hetven százaléka a földön volt, a cég alkalmazottai szedték össze, az igazgató szerint 90 köbméternyit illegális hulladéklerakásnak lehet nevezni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS