Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A tervezett egy éven belül nem készült el az Összetartozás temploma

Szász Cs. Emese 2019. augusztus 02., 11:52

Bár eredetileg az augusztus első szombatján esedékes Bözödújfalusi Találkozóra tervezték az Összetartozás templomának átadását, a tavaszi és nyár eleji esőzések miatt sokáig nem haladtak a munkálatok, így még nem készült el az istenháza. Az augusztus 3-ai találkozót ezért idén is az egykori falu határában lévő emlékparkban rendezik meg.

Az Összetartozás temploma még április végén. Azóta már a falazás zajlik Fotó: Facebook/Bözödújfaluért Egyesület

A hagyományoknak megfelelően augusztus első szombatján tartják a Bözödújfalusi Találkozót az egykori település határában lévő emlékparkban. Az eseményre nemcsak a bözödújfalusiak, de az elszármazottak is haza szoktak térni, sok külföldi úgy időzíti szabadságát, hogy ezen az alkalmon itthon legyen.

HIRDETÉS

A találkozó 11 órakor katolikus misével kezdődik, amelyet Bözödújfalu egykori szülötte, Andrási Elemér plébános celebrál, majd unitárius istentiszteletet tart Szombatfalvi József nyugalmazott esperes, aki szintén bözödújfalusi elszármazott, vele emlékeznek meg az elhunytakról is. Az istentiszteletet ünnepi műsor és beszédek követik, Csibi Attila polgármester mellett például Tóth László csíkszeredai főkonzul is beszédet mond az emlékparkban, délután pedig nem maradhat el a közös étkezés, beszélgetés.

Eredetileg ekkor kellett volna átadni az Összetartozás templomát is, amely a víz alá temetett falu római katolikus templomának helyén fog állni, de sajnos még nem sikerült befejezni.

Mint azt Átyin A. Kata, az erdőszentgyörgyi polgármesteri hivatal sajtóreferense a Székelyhonnak elmondta, az építkezést az esős időjárás miatt kellett a nyár elején leállítani, ugyanis az alaphoz vezető földtöltés, amelyen a munkagépek közlekedtek, teljesen átázott.

Amikor újra neki lehetett fogni az építkezésnek, akkor már nem akartuk, hogy a gyorsaság a minőség kárára menjen, így lemondtunk arról, hogy augusztus elejére elkészüljön. Most már a falazásnál tart a templom építése, a befejezésére még nem tudunk határidőt mondani, de halad a kivitelező

– fogalmazott a sajtóreferens.

Az Összetartozás templomának alapkövét amúgy pont egy évvel ezelőtt, augusztus első szombatján helyezték el. Ahogy Személy Dénes, a Bözödújfaluért Egyesület elnöke korábban elmondta, amikor öt éve összedőlt a tó vizében álló római katolikus templom, a felszámolt település, Bözödújfalu szimbóluma, az egyesület elhatározta, hogy nem hagyja veszni a jelképet, gyűjtésbe kezd, és valamit létrehoz annak helyén.

Bár akkor még nem döntötték el, hogy mi lesz az, egy kereszt vagy templom, akkora hátszelet kaptak, hogy belevágtak a gyűjtésbe, és úgy határoztak, az adakozókedv és a gyűjtés eredményességének függvényében kezdik majd el az építkezést. Így fogtak neki aztán az Összetartozás temploma építésének. Az istenházában – mivel Bözödújfalu kiköltöztetett lakóinak, a vízzel elöntött falunak állít emléket – helyet kap a településen egykor jelen volt valamennyi vallási felekezet jelképe: római katolikus, református, unitárius, görögkatolikus, görögkeleti és székely szombatos szimbólumok.

A templomnak nem cserép-, hanem üvegteteje lesz, amelyet éjszakánként megvilágítanak,

a közel 18 méter magas toronyba pedig lépcső vezet majd, hogy kilátóként is használható legyen.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS