Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A tavalyihoz képest kisebb költségvetésből gazdálkodik Maros megye

Antal Erika 2020. február 20., 17:53
HIRDETÉS

Elfogadta a Maros megyei önkormányzat a 2020-as évi költségvetését. Az idén, mivel megváltozott a fejkvóta, ami korábban 450 lej volt lakosonként, ebben az évben 275 lej, jóval kevesebb pénzből gazdálkodnak a megyei intézmények.

A tavalyihoz képest kisebb költségvetésből gazdálkodik Maros megye
galéria
Fotó: Haáz Vince

Ami a jövedelmet illeti 798 millió lej jut Maros megyének, a költségek összege viszont eléri a 900 millió lejt. Péter Ferenc tanácselnök elmagyarázta, a különbség a tavalyról megmaradt 101 millió lejből adódik.

A 900 millióból 648 millió lejt az intézmények működésére szánt az önkormányzat, 252 milliót pedig fejlesztésekre.

HIRDETÉS

A megyei önkormányzat alárendelt intézményei közül a legnagyobb a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság, amelynek működését a törvény előírása szerint 90 százalékban a kormánynak kellene finanszíroznia. Ennek ellenére,

csupán 19 százalék jut a központi költségvetésből, a többit a megyei tanács biztosítja, abban a reményben, hogy a júliusi költségvetés-kiigazításkor a szükséges többi összeghez is hozzájut az intézmény.

A húsz alárendelt intézmény működtetése a legfontosabb – hangsúlyozta Péter Ferenc, hozzátéve, hogy új fejlesztések az idén nem lesznek, a tavaly elkezdett projektek folytatására viszont nagy hangsúlyt fordítanak. „Azok a beruházások, amelyeket tavaly elkezdtünk, vagy készen állnak a projektek, folytatódnak” – fogalmazott a tanácselnök.

A beruházásokra szánt 252 millióból 122 millió lejt olyan Európai Uniós projektre fordítanak, amely a munkálatok elkészültével visszatérül az Uniótól – mondta Péter Ferenc, aki

a Kultúrpalota és a néprajzi múzeum renoválását, a Nyárádtő és Dicsőszentmárton, valamint a Szentágota és Segesvár közötti megyei utak javítását emelte ki.

A megyei tanács idén a civil szervezeteket összesen 2,4 millió lejjel támogatja. Ebből 500-500 ezer lej jut a kulturális és sport szervezeteknek, valamint az egyházaknak. Az ifjúsági pályázatokra 100, míg a szociális tevékenységekre 800 ezer lej vissza nem térítendő összeg jut.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS