HIRDETÉS

A Szent Kereszt felmagasztalását ünneplik

Kömény Kamilla 2017. szeptember 13., 18:13 utolsó módosítás: 2017. szeptember 14., 10:09
HIRDETÉS

Csíkszeredában és Gyimesbükkben is búcsús szentmisét tartanak csütörtökön, Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén.

A Szent Kereszt-templom búcsús szentmise helyszíne lesz Fotó: Veres Nándor

A csíkszeredai Szent Kereszt-templomban az ünnepi szentmisék tizenegy és este hét órakor kezdődnek. A délelőtti misén Urbán Erik ferences szerzetes hirdet igét, délután pedig Tamás József püspök mond szentbeszédet. Ugyanakkor szentségimádást is tartanak reggel nyolc és fél tizenegy, illetve tizenkettő és délután fél hét között.

A Gyimesbükkhöz tartozó Bálványos-pataki kápolnát a Szent Kereszt megtalálására szentelték fel, a búcsús szentmise 12 órától kezdődik, amelynek szónoka Bátor Botond pálos szerzetes lesz.

HIRDETÉS

Szeptember 14-én két eseményre emlékezünk: egyrészt Krisztus keresztjének megtalálására, másrészt visszaszerzésére. A szent keresztet Nagy Konstantin császár édesanyja, Szent Ilona találta meg Jeruzsálemben. A róla szóló legenda szerint a Golgota hegyén talált maradványokat egy beteghez érintették, és amikor Krisztus keresztjének darabját nyújtották neki, meggyógyult. Az ereklyét, amelyet később elraboltak a perzsák, Herakleiosz császár 628-ban szerezte vissza, és vitte őrzési helyére mezítláb, szegényes ruhában, a saját vállán.

Mise Hargitafürdőn

Szent Kereszt felmagasztalása ünnepét követő szombaton, azaz szeptember 16-án déli 12 órakor Hargitafürdőn, az adótorony (relé) közelében felállított keresztnél és romoknál is szentmisét mutatnak be. Gyülekező az Ózon Hotelnél 10 órától, negyed tizenegykor pedig közös indulás a helyszínre. Mivel az út meredeken vezet fel a kereszthez, ezért érdemes annak megfelelő öltözékben, cipőben indulni az útra.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS