Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A Székely Nemzeti Tanács megalakulásának évfordulóját ünnepelték

Antal Erika 2018. október 28., 17:04
HIRDETÉS

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg szombaton a marosvásárhelyi vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét.

Fotó: Haáz Vince

A Vártemplomban gyűltek össze szombat délután az EMNT és az SZNT elöljárói és küldöttei, hogy a száz évvel ezelőtti, Kolozsváron megtartott nemzetgyűlésre emlékezzenek, és megerősítsék azt, hogy

továbbra sem mondanak le Székelyföld területi autonómiájáról, folytatják a küzdelmet érte.

HIRDETÉS

Az erdélyi románok is kisebbség Romániában

Henter György vártemplomi lelkipásztor köszöntötte elsőként az egybegyűlteket és hirdetett igét, majd Tőkés László Csokonai Vitéz Mihály Marosvásárhelyi gondolatok című költeményével kezdte ünnepi beszédét. Elmondta, 1703-ban, 1848-ban, 1956-ban, tehát egyszer minden száz évben talpra áll a nemzet és harcol a jogaiért, hasonlóképpen most is, amikor az önrendelkezés, az autonómia van kitűzve a zászlajára. Az 1918. december 1-i gyulafehérvári nagygyűlésen együtt lakó népekről és nem nemzeti kisebbségekről beszéltek – figyelmeztetett Tőkés, hozzátéve, hogy Sabin Gherman televíziós műsorvezető ma nem a magyarokat tartja a legnagyobb nemzeti kisebbségnek Romániában, hanem az erdélyi románokat.

Tehát közösen kell az autonómiáért harcolni

– hangsúlyozta. Tőkés László rámutatott arra is, hogy az eltelt száz év alatt nem hogy nem történt meg mindaz, amit ígért az új hatalom, de ma már mindennapos a magyarellenesség Romániában. Trianonra a legjobb válasz az autonómia, az, hogy „valamennyi nemzeti közösség önrendelkezhessen” – mondta Tőkés.

 

Fotó: Haáz Vince

„Eljött az eddig volt ideje”

Izsák Balázs, az SZNT elnöke arról beszélt, hogy

a háromszor visszadobott, a székelyföldi autonómiára vonatkozó kezdeményezést, negyedszer is be kell nyújtani,

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott pedig a száz éve elhangzott ígéretekről és azok semmibevételéről értekezett. Szilágyi Zsolt, a 15 évvel ezelőtt újjáalakult SZNT és a megalakult EMNT szerepét hangsúlyozta az autonómiáért folytatott küzdelemben. Mezei János, a Magyar Polgári Párt választmányi elnöke arra mutatott rá, hogy egy ilyen nagyszámú, egyik napról a másikra nemzeti kisebbséggé vált közösséget természetszerűen illeti meg az önrendelkezés joga.

Száz év után úgy érezzük, eljött az eddig volt és tovább nincs ideje

– hangsúlyozta.

Fotó: Haáz Vince

Elfogadott határozatok

Az együttes ülés határozatot fogadott el a Székelyföld területi autonómiájára vonatkozó törvénytervezet és a személyi elvű autonómiáról szóló törvénytervezet újbóli parlamenti beterjesztéséről.

Határozatban kérték az elítélt és politikai fogolynak tekintett Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátását.

Egy másik határozatban a történelmi régiók gazdasági önrendelkezésére tettek javaslatot a román törvényhozásnak.

Az SZNT az ülésen Gábor Áron-díjban részesítette Csapó Józsefet, a tanács korábbi elnökét, a Székelyföld autonómia-statútumtervezetének a kidolgozóját,

aki rossz egészségi állapota miatt nem tudott jelen lenni az ülésen.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS