Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A száz éve született Schnedarek Ervinre emlékeznek

Székelyhon 2020. január 21., 12:13 utolsó módosítás: 2020. január 21., 12:14

Schnedarek Ervin marosvásárhelyi filmes és pedagógus születésének századik évfordulója alkalmából szerveznek filmvetítést és beszélgetést Marosvásárhelyen csütörtökön a Brăila utca 10. szám alatti régi zsinagóga épületében.

A száz éve született Schnedarek Ervinre emlékeznek
galéria
Forrás: Édentől Keletre Filmklub

Schnedarek Ervin 100 címmel tartanak filmvetítést és beszélgetést a marosvásárhelyi filmes és pedagógus születésének századik évfordulója alkalmából az Édentől Keletre Filmklub, az Erdélyi Audiovizuális Archívum és az András Lóránt Társulat közös szervezésében Marosvásárhelyen, január 23-án, csütörtökön a Brăila utca 10. szám alatti régi zsinagóga épületében, az András Lóránt Társulat székhelyén.

HIRDETÉS

Száz éve, 1920. január 21-én született Schnedarek Ervin (1920–2008), Marosvásárhely legendás filmese és pedagógusa.

Annyira szerette a mozgóképet, hogy önerőből, autodidakta módon tanult meg filmet készíteni az 1950-es években, amikor a városban nagyon kevesen tudták, hogy milyen egy filmkamera.

A Maros-Magyar Autonóm Tartomány idején működő Mozigépész Szakiskola tanára lett, később a Pionírok Házában és a Szakszervezetek Művelődési Házában vezetett filmkört, amely a fotókörhöz hasonlóan kreatív műhellyé vált. A filmklub lehetőséget adott kipróbálni a keskenyfilmes technikákat (8mm és 16 mm), pótolta a korban hiányos filmes képzést, és nem utolsó sorban minőségi szabadidős tevékenységet biztosított.

Schnedarek Ervin a rendszerváltást követően saját filmgyártó céget hozott létre, a hetedik művészetről elnevezett Studio 7-et.

2019. augusztusában egy kiállításon mutatták be Schnedarek Ervin világát, az intézményeket, ahol filmesként dolgozott. Századik születésnapján alkotóként szeretnék bemutatni, hogy méltán tudja elfoglalni a helyét az erdélyi filmtörténetben.

Január 23-án egy beszélgetéssel egybekötött vetítést tartanak az András Lóránt Társulat székházában, ahol premierként vetítik le a 2019-ben a róla készült rövid dokumentumfilmet a Filmtett jóvoltából.

Ezen az estén a 100. születésnap tiszteletére közel 100 videót teszünk közzé az Erdélyi Audiovizuális Archívum weboldalán, a rekollekt.ro-n. Ezek közt kisfilmek, forgatási gyakorlatok, animációk és bemutatófilmek is lesznek az 1960 és 1992 közötti időszakból, melyeket ezentúl online is meg lehet tekinteni. A belépés ingyenes. 

Program:

18:00 – vetítés: Erdély amatőrfilmesek lencséjén keresztül II., Schnedarek Ervin. Rendezte Németh Szabolcs Előd, 2019, 27 perc.
Ez egy websorozat második része, amelyik a Schnedarek Ervin-féle marosvásárhelyi amatőr filmklubról szól, amelyik az 1970-es és 80-as években az egyik legszínvonalasabb filmes műhely volt Romániában. Nemcsak magát a műhelyt és kiemelkedőbb alkotásait, hanem az alkotásokon keresztül az 1980-as évek Marosvásárhelyét mutatják be a filmklub egykori tagjai – Miholcsa Gyula, Toró Annamária és Haáz Sándor – segítségével.
18:30 – vetítés: válogatás Schnedarek Ervin (és diákjai) rövidfilmjeiből
A két Bolyai (dokumentumfilm,1970-es évek)
Nem / Nu (kisjátékfilm,1983)
Farsangtemetés Sófalván (dokumentumfilm,1982)
Rókavadászat (kisjátékfilm, 1970-es évek)
Tóparti Idill (animáció,1975)
19:15 – beszélgetés Schnedarek Erzsébet Evelynnel (Schnedarek Ervin lányával)
moderátor: Blos-Jáni Melinda, Németh Szabolcs Előd
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS