A számok is bizonyítják, szükség van a testnevelés tanárképző szakra

A számok is bizonyítják, szükség van a testnevelés tanárképző szakra

Fotó: Borbély Fanni

Székelyföldön hiánypótló felsőoktatási képzéssel jelentkezik a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara: a 2024/2025-ös tanévben elindítják a testnevelés tanárképző szakot. Ősszel tizenöt tandíjmentes és tíz tandíjas helyre lehet majd jelentkezni.

Kozán István

2024. június 14., 15:232024. június 14., 15:23

Elegendő egyetlen számadat ahhoz, hogy megértsük, miért is kell testnevelés szakot indítani a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karán. Hargita megyében a tanfelügyelőség adatai szerint a 2023-24-es tanévben még mindig nyolcvanhárom testnevelés szakos katedra volt szabad az általános és középiskolákban. Vagyis

gyakorlatilag több tucatnyi iskolában látja el olyan felnőtt a testnevelés órai teendőket, akinek nincs megfelelő képesítése – vagy egyetlen testnevelés tanárnak több iskolát kell „lefednie”.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Tonk Márton: egyetemi küldetésről van szó

Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora több kollégájával közösen pénteken Csíkszeredában részletezte a testnevelés szak elindításának hátterét.

„A Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Ügynökség (ARACIS) legutóbbi ülésén engedélyezte a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara keretében a testnevelés szak elindítását, ezáltal

minden akadály elhárult az előtt, hogy a soron következő tanévben (2024-25) ezzel a képzéssel bővüljön a kínálatunk.

Ha egyetemi szinten nézzük, akkor a sport és testnevelés szakkal 33 alapszakra bővül a Sapientia egyetem alapképzéses portfóliója, és ezekhez társul 13 mesterszak; Kolozsváron ősszel geopolitika mesterszakot is indítunk ősztől” – sorolta a rektor. Mint részletezte, az egyetem missziójának tekintette mindig is, hogy reagáljon az adott térségekben megfogalmazott kezdeményezésekre. „Most pont egy ilyen történetről van szó:

Idézet
sportfejlesztések tekintetében Székelyföld egy évtizede különösen nagyot haladt előre, ide fog csatlakozni az egyetem szakmai utánpótlás kinevelése terén.

Ma már örömmel mondhatjuk el, hogy a Sapientia Egyetem Sepsiszentgyörgyi Karán tavaly elindult sport és edző szak mellé a csíkszeredai sport és testnevelési szakot is oda tudjuk rendelni. Értelemszerűen egy olyan fejlesztésről van szó, ami közös »törzsön« kíván zajlani, ezek a szakok ugyanis egymásra fognak épülni.”

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Felszólalása végén jelképesen kilépett a csíkszeredai térből, amikor így fogalmazott:

Idézet
remélem, nem fog bombasztikusan hangzani, de a tényállásnak megfelel, hogy a Sapientiának oroszlánrésze van abban, hogy ha ma megnézzük az erdélyi magyar felsőoktatás mutatóit, akkor elmondhatjuk, Székelyföldön (Marosvásárhelyt is természetesen ide számolva) tanul az Erdélyben magyarul tanulók mintegy ötöde.”

Lázár Ede: stratégiai szempont volt a helyszínválasztás

Lázár Ede, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának dékánja hat évet ugrott vissza az időben. „2018-ban keresett meg Tánczos Barna, a Mens Sana Alapítvány elnöke és Nagy Attila, a Székelyföld Jégkorong Akadémia elnöke azzal az igénnyel, hogy kezdjünk együtt gondolkodni a szakmai képzésen, ugyanis erre hatalmas az igény Székelyföldön. Időközben megszületett a kuratóriumi döntés, így el is kezdtük a munkát. Mocsai Lajos, a budapesti Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem akkori rektora hatalmas lendülettel javítgatta és adta a tanácsokat a tantervünkkel kapcsolatban.

Idézet
Az mindenképp stratégiai szempont volt, hogy Csíkszeredában épüljön ki ez a sporttudományi terület.

A partnereink segítségét ki kell emelnem, akik a létesítményeik rendelkezésünkre bocsátásával támogatnak: ilyen a Székelyföld Jégkorong Akadémia és az FK Csíkszereda. Nagy reményekkel vágunk bele” – fogalmazott a dékán.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Nagy Attila: a harmadik pontot is kipipáltuk

Nagy Attila, a Székelyföld Jégkorong Akadémia elnöke azt a nyitottságot köszönte meg az egyetemnek, amivel évekkel ezelőtt fogadta az ő megkeresésüket.

Idézet
Évekkel ezelőtt láttuk, hogy a magyar állami támogatásból megvalósuló fejlesztéseknek és a továbblépésnek kihagyhatatlan része lesz egy ilyen típusú felsőoktatási képzés, hiszen egy sportág fejlesztéséhez elsősorban infrastruktúrára, majd elegendő gyereklétszámra van szükség, aztán pedig megfelelő számú és megfelelően képzett szakemberre. Ezzel a lépéssel a harmadik pontot is kipipáltuk”

– tekintett vissza a közelmúltba Nagy Attila, aki az akadémia elnöki teendői mellett egy ideje a Román Jégkorong-szövetség elnöki teendőit is ellátja.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Miklóssy Ildikó: íme a részletek

Miklóssy Ildikó, a Sapientia Egyetem Biomérnöki Tanszékének vezetője a részletekbe is beavatott. „A testnevelés szak felépítése megfelel az országos szabványoknak, azonban vannak olyan eltérések, amiket érdemes kiemelni.

Idézet
Hároméves nappali alapképzésről van szó, a tantárgyak nagyobb arányban tartalmaznak majd gyakorlati tevékenységet, mint más egyetemek hasonló szakjai; még edzőtáborokat is tartalmaz a tanterv.

Érdekességként megemlítem, hogy mi is beépítettük azt, ami a nyugati egyetemeken a sporttudományokban egy ideje helyet kapott: ilyen például a biokémia vagy a táplálkozástudomány tantárgy. De a funkcionális edzéstervezés is helyet kapott a tantervben” – sorolta a tanszékvezető.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Az őszi felvételivel kapcsolatosan jelezte:

gyakorlati feladatok lesznek, tulajdonképpen kizáró jellegű mozgáskészség-felmérés lesz, az elméleti részt pedig majd az érettségi jegy adja.

Kinek ajánlják ezt a szakot? – kérdeztük. „Testnevelő tanárokat fogunk képezni az alapképzésen. Hargita megyében a tanfelügyelőség adatai szerint a 2023-24-es tanévben még mindig 83 testnevelés szakos katedra volt betöltetlen. Itt jegyzem meg:

Idézet
pedagógiai modult is biztosítunk, így aki nálunk tanul, az majd bármelyik romániai általános és középiskolában taníthat.”

Ide kapcsolódóan a rektor megjegyezte: „segítségül fogunk hívni egy kiváló magyarországi szakmai partnert, a budapesti Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet, amely már az akkreditációs folyamatban is minden szakmai segítséget megadott; a budapesti egyetem oktatói fogják tanítani majd az alapozó tantárgyakat.”

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

És a végére egy kis ráadás

Radák Zsolt, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektorhelyettese, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának professzora online volt jelen a pénteki sajtóeseményen; ő egy kutatásukról ejtett szót.

Idézet
Hatvanhat olimpiai bajnokot vizsgáltunk meg egy kutatásunkban Magyarországon, és egyértelműen ki tudtuk mutatni, hogy esetükben sokkal lassúbb az öregedés folyamata, mint másoknál. Ez is bizonyítja a sport rendkívüli fontosságát.”

Trandafir Norbert úszó olimpikon 2016-ban költözött Marosvásárhelyről Csíkszeredába, évek óta tart úszóedzéseket a Csíki Csobbanóban. Ő a sajtóeseményen azt mondta, hogy már ideérkezésekor amellett érvelt, hogy

nagy szükség van ilyen irányú képzésre, hiszen „már a középiskolákban sincs sportosztály, ami hatalmas hiányosság egy ilyen sportvárosban.

Gratulálok önöknek, hogy elindították a felsőfokú képzést, bízom benne, hogy nem túl későn. Én ugyanis azt látom, hogy Csíkszeredában nagyon kevés a szakember, ezért óriási segítségünkre lesznek az új kollégák. Mert tudjuk, hogy akik más városban végzi el a testnevelési egyetemet, azok közül nem mindenki jön haza.”

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 14., péntek

Erdély elmagyarosításával riogatta nemzettársait a román nacionalista – videó

Súlyos kijelentéseket tett Úzvölgyében Mihai Tîrnoveanu, a Nép Útja (Calea Neamului) egyesület vezetője csütörtökön: párhuzamot vont Erdély és Besszarábia között, szerinte egyik helyen magyar, a másikon orosz agresszióval kell megküzdeniük a románoknak.

Erdély elmagyarosításával riogatta nemzettársait a román nacionalista – videó
2024. június 14., péntek

Nem mondhatjuk, hogy nincs családbarát szálláshely, étterem és program Hargita megyében

Idén harmincegy Hargita megyei szálláshelyet, éttermet, turisztikai programot, látványosságot, valamint rendezvényt ítéltek családbarátnak: a Visit Harghita – Family-friendly tanúsítványt Csíkvacsárcsiban adták át.

Nem mondhatjuk, hogy nincs családbarát szálláshely, étterem és program Hargita megyében
2024. június 14., péntek

EMSZ: Marosvásárhelyen helye van a versenynek

Amíg a nemzetárulózós RMDSZ-esek tisztségben vannak, Marosvásárhelyen mindig lesz politikai alternatíva – olvasható az EMSZ marosvásárhelyi szervezte által küldött közleményben.

EMSZ: Marosvásárhelyen helye van a versenynek
2024. június 14., péntek

Elered, eláll, elered, eláll az eső – így néz ki a péntek időjárási szempontból

Az ország 24 megyéjére és Bukarestre érvényes sárga jelzésű riasztást adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt.

Elered, eláll, elered, eláll az eső – így néz ki a péntek időjárási szempontból
2024. június 14., péntek

Lángok csaptak fel egy parajdi étterem konyhájában

Tűz ütött ki egy parajdi étterem konyhájában péntek délelőtt, a helyszínre hivatásos és önkéntes tűzoltók is kivonultak – adja hírül a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Lángok csaptak fel egy parajdi étterem konyhájában
2024. június 14., péntek

Szombattól ismét látogatható lesz a parajdi sóbánya

Egyhónapos kényszerbezárás után szombaton, június 15-én újra kinyitják a parajdi sóbányát, a hétvégétől újra látogatható a föld alatti komplexum kezelőbázisa.

Szombattól ismét látogatható lesz a parajdi sóbánya
2024. június 14., péntek

Egy év alatt közel 14 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés Romániában

Idén áprilisban márciushoz képest 32 lejjel (0,6 százalékkal) 5217 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Egy év alatt közel 14 százalékkal nőtt a nettó átlagfizetés Romániában
2024. június 14., péntek

Így néz ki a mandátumok eloszlása Hargita megyében a végleges eredmények szerint

A június 9-ei választásokon az RMDSZ jelöltjei elnyerték a Hargita megyei polgármesteri tisztségek, megyei és helyi tanácsosi tisztségek többségét és a megyei tanácselnöki tisztséget is.

Így néz ki a mandátumok eloszlása Hargita megyében a végleges eredmények szerint
2024. június 14., péntek

Károkat okozott a vihar Maros megyében

Kifödött tetőzet, útra, házra és elektromos kábelekre dőlt fák a csütörtök esti vihar következményei Nagysármáson – tájékoztat a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Károkat okozott a vihar Maros megyében
Károkat okozott a vihar Maros megyében
2024. június 14., péntek

Károkat okozott a vihar Maros megyében

2024. június 14., péntek

Újabb forgalomváltozás – elkezdik a Hargita utcai körfogalom építését

Újabb forgalmi módosításokkal kell számolni Csíkszereda Székelyudvarhely felőli városkijáratánál: a Hargita és Hajnal utca kereszteződésénél elkezdik a tervezett körforgalom kialakítását – olvasható a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán.

Újabb forgalomváltozás – elkezdik a Hargita utcai körfogalom építését
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!