Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

„A szabadságnak nincs nemzetisége” – Zuhogó esőben emlékeztek az aradi vértanúkra Marosvásárhelyen

Szász Cs. Emese 2019. október 06., 17:13
HIRDETÉS

Zuhogó esőben emlékeztek Marosvásárhelyen az RMDSZ október 6-ai megemlékezésén: szokás szerint a Székely Vértanúk emlékművénél hajtottak fejet a 170 évvel ezelőtt mártírhalált halt szabadságharc áldozatainak emléke előtt.

Fotó: Gálna Zoltán

A verses, zenés megemlékezésen a beszélők gyakran vontak párhuzamot a százhetven évvel ezelőtti múlt és a jelen között. Elsőként Szabó László református lelkipásztor szólt az egybegyűltekhez, azt hangsúlyozta, hogy

emlékezni fontos, nem csak a rangban előttünk állókra, hanem a történelmi nagyjainkra is.

Ma sokszor elhangzottak az aradi tizenhármak utolsó mondatai – fogalmazott a református lelkész, aki azt kívánta, olyan államférfijaink legyenek ma is, akiknek nem csak az utolsó szavaira érdemes odafigyelni.

Fotó: Gálna Zoltán

Soós Zoltán az RMDSZ polgármester-jelöltjeként szólalt fel a megemlékezésen. Úgy vélte, az aradi 13 vértanú olyan eszméket képviselt, amelyek ma nem értékek Marosvásárhely vezetőségének.

Isten, haza, család. Szabadságvágy, igazságérzet és jó ügybe vetett hit. Csupa olyan eszme, ami elszántságot eredményezett a csatatereken, ami erőt adott ahhoz, hogy kardcsörömpölés közepette vagy a bitófa árnyékában, de a hősök képesek legyenek szembenézni a biztos halállal. Eszmék és értékek, amelyeket ma is követendő nemes ideákként emlegetünk, eszmék, amelyeket itt Marosvásárhelyen a választott vezetők mégis évtizedek óta mellőznek

– mondta Soós Zoltán, aki szerint jelenleg az elszalasztott lehetőségek városában élünk, ahol egy teljes generáció úgy nőtt fel, hogy csak a magyarázkodást hallotta: ezt sem lehet, azt sem lehet.

Fotó: Gálna Zoltán

Maros Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc szerint 170 évvel ezelőtthöz képest sok minden változott, és ma nem karddal kell küzdeni jogainkért. „Harminc évvel ezelőtt onnan indultunk, hogy egyetlen közintézményen sem voltak magyar feliratok, nem volt önálló magyar középiskolánk és egyetemünk, nem ünnepelhettük szabadon egyházi és nemzeti ünnepeinket.

Mára sok minden megváltozott, de Marosvásárhelyen a hivatali anyanyelvhasználat még mindig korlátozott, ma is rossz szemmel néznek ránk, ha kétnyelvű utcaneveket követelünk, és a nacionalista szlogeneket még mindig előszeretettel használják, hogy marosvásárhelyieket a marosvásárhelyiek ellen fordítsanak

– mondta Péter Ferenc rámutatva, hogy pedig a forradalom egyik legnagyobb tanulsága éppen az volt, hogy a szabadságnak nincs nemzetisége. Hozzátette: a kivégzett tizenhárom tábornok közül többen nem is voltak magyar nemzetiségűek, de a szabadság eszméje egy táborba egyesítette őket, és közös sorsot teremtett számukra.

Fotó: Gálna Zoltán

Az ünnepség keretében fellépett Szabó Előd könnyűzene- és Kásler Magda népdalénekes, verset is hallhattak a jelenlévők, majd a  megemlékezés a magyar és székely himnusszal és koszorúzással ért véget.

HIRDETÉS

Fotó: Gálna Zoltán
Fotó: Gálna Zoltán
Fotó: Gálna Zoltán
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS