HIRDETÉS

 

A régizene mindig képes megújulni

Péter Beáta 2017. július 16., 22:33
HIRDETÉS

Számos szép zenei élményt kínált kilenc napon keresztül a Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely vasárnap este az olaszországi La Rossignol koncertjével és reneszánsz táncházzal zárult.

HIRDETÉS

Fotó: Puskás Renáta

A fesztivál alatt több zenei évfordulóról is megemlékeztek: 450 éve született Claudio Monteverdi, 250 éve hunyt el Georg Philipp Telemann, 330 éve Kájoni János. A rendezvény fő témáját pedig a reformáció 500 éves évfordulója adta. A fesztivál ugyanakkor egy saját évfordulót is ünnepelt, tíz évvel ezelőtt szervezték meg ugyanis a Régizenei Nyári Egyetemet, amely ezúttal a fesztivállal egy időben zajlott 85 diák részvételével.

Amint azt a résztvevők és az oktatók is elmondták,

több hozadéka is van az országban egyedülálló nyári egyetemnek, hisz a hangszertanulás, repertoárbővítés, stílusismeret mellett az egymással való zenélésre és a közönség előtti megmutatkozásra is nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők.

Fotó: Ádám Gyula

Filip Ignác Csaba, a fesztivál művészeti vezetője szerint sokat elárul az is, hogy a Barokk Fesztiválzenekar tagjainak nagy része csíkszeredai zenész.

Itt van egy erős mag, és hogy csíkszeredai zenészekből össze lehet állítani egy zenekart, annak a hozadéka, hogy beindult ez a nyári egyetem ezelőtt tíz évvel.
Telt házas koncertek

A Barokk Fesztiválzenekar péntek este koncertezett a Szent Ágoston-templomban nagy számú közönség előtt. „Nagy dolognak tartom, hogy Csíkszereda ekkora közönséget tud előállítani, ez nem egy rockegyüttes, vagy egy nagy buli, hanem ez egy komolyzenei kategória, és hogy ekkora közönség Csíkszeredában összegyűl, egy nagyon magas kulturális színvonalra vall” – mutatott rá a művészeti vezető.

A nyolc országból érkező fellépők is úgy vélik, hogy nagyon jó közönsége van a fesztiválnak.

Szombat este az olaszországi Ensemble Les Nations és a magyarországi, hollandiai és németországi tagokból álló Ensemle Cantilene koncertezett. Ez utóbbi alapítója, Anneke Boeke hangsúlyozta,

ritka jelenség az is az Európában hasonló rendezvények között, hogy itt a szülők gyerekekkel érkeznek, és ez egy nagy kincs, oda kell figyelni rá.

Elmondta, őket nem zavarják a gyerekek, számukra is nagy öröm, ha minden generáció hallja ezt a fajta zenét. A gyereksírásnál zavaróbb egy előadó számára, ha egy mobiltelefon csengőhangja szólal meg koncert közben. Filip Ignác Csaba hozzátette, van, amikor zavaró, de van ennek jó vetülete is, mert

korán kap impulzust ebből a fajta zenéből a gyermek és lehet, hogy könnyebben fog nyitni később ebbe az irányba.

Fotó: Ádám Gyula

Figyelnek a gyerekekre

A fesztivál szervezői – Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Cultura Nostra Egyesület, társszervező Csíkszereda Polgármesteri Hivatala – akárcsak az elmúlt években, a gyerekeket is megszólították. Szombaton a Mikó-vár udvarán Reneszánsz Gyereknapot tartottak, ahol kézműves foglalkozásokban és reneszánsz játékokban vehettek részt a gyerekek a Pörgettyű Játszóház, a Talentum Játszóház és az Arany Griff Rend közreműködésével. A foglalkozások mellett

nagy élményt nyújtott a kisebb-nagyobb fesztivállátogatóknak, hogy magukra ölthettek lovagi felszerelések darabjait, a teljes „harci díszbe” való beöltözésre viszont nem sokan vállalkoztak, egy tizenötödik századi lovag harci felszerelése ugyanis negyvenöt kilogrammot nyomott.

Nyomot hagyott a fesztivál

Vasárnap délelőtt a szentmisék és istentiszteletek után a csíkszeredai templomokban különböző koncerteket hallgathattak meg az érdeklődők. Délután a magyarországi Musica Historica koncertjén a reformáció korának magyarországi zenéjét ismerhette meg a közönség, ezt követően pedig az olasz reneszánsz ünnepségek zenéjét és táncát az olaszországi La Rossignol együttesnek köszönhetően. A Csíkszeredai Régizene Fesztivált reneszánsz táncház zárta.

Amit elterveztünk, az összejött. Nagyon jó együttesek voltak, magas színvonalú koncertek, jó hangulat, jókedv, sok közönség, ennél többet szervező nem is kívánhat. Az együttesek is meg voltak elégedve, mondták, hogy nagyon szeretnek itt lenni Csíkszeredában és szívesen jönnek máskor is

– összegzett lapunknak a fesztivál végén Filip Ignác Csaba, aki úgy véli, a régizene mindig képes megújulni, új mondanivalóval és új élményekkel szolgálni.

Fotó: Ádám Gyula

„A régizene fesztivál nyomott hagyott a város életében. Nagy dolog, ha telt házak vannak és nem árt bővíteni minden korosztálynak és minden társadalmi rétegnek. A régizenét nem úgy kell nézni, hogy valamikor rég volt érdekes, mert a zene, amikor szól, akkor már jelen. Akkor nincs is régizene, akkor szól, akkor hat, amikor játsszák.

Most is ugyanaz történik, mint háromszáz évvel ezelőtt: az emberek megszülettek, éltek, szomorúak voltak, örültek. Ez van kifejezve a zenében, ami mindig aktuális

– fogalmazott a fesztiváligazgató.

Fotó: Kiss Szilárd
Fotó: Kiss Szilárd
Fotó: Szőcs Lehel
Fotó: Szőcs Lehel
Fotó: Szőcs Lehel
Fotó: Puskás Renáta
Fotó: Puskás Renáta
Fotó: Ádám Gyula
Fotó: Ádám Gyula
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS