A nyolcadikosok eredményei alapján rangsorolták az erdélyi iskolákat

A nyolcadikosok eredményei alapján rangsorolták az erdélyi iskolákat

A Bolyai az ország második lejobb iskolájának számít a képességvizsga-eredmények alapján

Fotó: Haáz Vince

Négy év képességvizsgájának eredményei alapján rangsorolták az erdélyi magyar iskolákat az Erdélystat elemzői: a három dobogós helyre két kolozsvári és egy marosvásárhelyi tanintézmény került. Az eredmények másik fontos következtetése azonban, hogy a magyarul tanulók jegyei valamivel elmaradnak az országos átlagtól. Azok az iskolák szerepelnek a kimutatásban, amelyekben általános iskolai oktatás is zajlik.

Szász Cs. Emese

2022. október 14., 08:592022. október 14., 08:59

2022. október 14., 10:162022. október 14., 10:16

Az Erdélystat elmezői 2019 óta minden évben megvizsgálják a magyar tannyelvű nyolcadikos osztályokkal rendelkező iskolák, illetve tagozatok képességvizsga-eredményeit, amelyből aztán kialakítanak egyfajta rangsort az iskolák között, és különböző következtetéseket vonnak le. Most azonban az éves rangsor mellett egy négyéves összehasonlító statisztika és elemzés is született.

Összességében gyengébbek, anyanyelvből jobbak vagyunk

Az elemzés egyik következtetése, hogy a magyarul tanulók eredményei elmaradnak az országos átlagtól:

míg az összes romániai diák 77,2 százaléka zárta sikeresen az egységes felmérést 2019 és 2022 között, addig a magyarul tanulók körében 75 százalék a sikerességi arány.

Országos viszonylatban a matematikavizsga bizonyult a legnehezebbnek, a négyéves romániai vizsgaátlag 6,15, a magyar tagozatok itt is lemaradnak az 5,79-es vizsgaátlaggal.

A magyar tanulók esetében azonban továbbra is a románnyelv- és irodalomfelmérő jelenti a legnagyobb kihívást, a magyarul tanulók összesített románvizsga-átlaga 5,25, ami nagyon messze áll az országos 7,04-es vizsgaátlagtól. Ebben az sem hozott egyelőre áttörést, hogy a 2021-es és 2022-es végzősök már új, differenciált tanterv szerint tanultak és vizsgáztak románból.

Viszont magyar nyelv és irodalomból kiemelkedők az eredmények, minden évben jobbak az országos teljesítménynél, és

ha az anyanyelvet hasonlítjuk össze, vagyis a magyar tanulók magyar eredményeit és a román anyanyelvűek román eredményeit, akkor a magyarok anyanyelvből jobban teljesítenek.

A székelyföldi iskolák teljesítménye a leggyengébb

Az erdélyi régiók közül a székelyföldi (Hargita és Kovászna megyei) iskolák teljesítménye a leggyengébb: 72,3 százalékos sikerességi rátával és 6,12-es képességvizsga-médiával. Ennek elsődleges oka a viszonylag gyenge román osztályzatok, de a matematika eredmények is átlag alattiak. Pozitívum viszont, hogy a beiratkozó tanulók szinte kivétel nélkül részt vesznek a vizsgákon.

A partiumi magyar tagozatok is gyengén teljesítenek, ebben a régióban nagyon alacsony a részvételi arány, illetve mindhárom tantárgyból átlag alattiak az eredmények. Az észak-erdélyi, a közép-erdélyi és a dél-erdélyi teljesítmények nagyjából hasonlók, itt a román osztályzatok már csak kevéssel maradnak el a nem magyar diákok románvizsga-eredményétől, illetve a matematika eredmények is szinte elérik az országos átlagot, főképp a közép-erdélyi megyékben.

Az Erdélystat elkészítette a magyar tannyelvű iskolák és tagozatok rangsorát is, mind a 2022-es vizsgaeredmények alapján, mind pedig a 2019–2022-es időszakra összevonva. A négyéves rangsor elkészítésében összesen 444 iskola, illetve tagozat 31 341 diákjának a képességvizsga-eredményeit vették figyelembe.

Iskolák sorrendje

A négy év összesített eredményei alapján a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai teljesítettek a legjobban (8,40-es média), a dobogó második fokára pedig a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum (8,33) került.

Az elmúlt három évben ez a két iskola osztozott az iskolák rangsorában az első két helyen, 2019-ben és 2020-ban a Bolyai eredményei voltak a legjobbak, 2021-ben a unitárius kollégium eredményei. Kivételt ez alól az idei év képez, amikor a Bolyainak csak a 7. helyre futotta, a kolozsvári tanintézmény azonban megtartotta első helyét.

A négy év rangsorában a harmadik helyet szintén kolozsvári iskola szerezte meg, a Báthory István Elméleti Líceum.

Negyedik helyen áll a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium, a Hargita és Kovászna megyei iskolák közül amúgy csak ez az oktatási intézmény került be a top tízes ranglistába, legközelebb a 20. helyen látunk székelyföldit, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot.

Marosvásárhelyi helyzet

Ha városokra bontjuk, azt látjuk, hogy Marosvásárhely legjobb magyar iskolája a Bolyai. Az Európa Általános Iskola az 5. helyet szerezte meg országos viszonylatban, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum (még szerepel a listában így) a 11-et, a Dr. Bernády György Általános Iskola eredménye pedig a 17. helyre volt elegendő.

Később jön majd a rangsorban a Romulus Guga Általános Iskola, a Művészeti Szakközépiskola, valamint a Liviu Rebreanu Általános Iskola. Ezek futottak be városszinten az első hét helyre, de a Rebreanu országos szinten a 33-nak számít.

Marosvásárhely leggyengébben teljesítő iskolája a Serafim Duicu Általános Iskola volt: 5,38-as átlaggal a 275. az országban. Maros megye leggyengébben teljesítő intézménye pedig a Tancsi Általános Iskola, 2,13-as átlaggal a 428. a 444-ből.

Galéria

A Hargita megyei iskolák közül a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium nyolcadikosai teljesítettek a legjobban

Fotó: Barabás Ákos

Udvarhelyi iskolák a Hargita megyei dobogón

Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnázium után a Benedek Elek Pedagógiai Líceum a legjobb, országos szinte a 21., ezt az Orbán Balázs Általános Iskola követi (26. országosan), majd a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium (36.), a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola (55.), a Bethlen Gábor Általános Iskola (90.), a Móra Ferenc Általános Iskola (99.), majd a Székelyudvarhelyi Tompa László Általános Iskola, amelynek eredménye országos szinten a 345. helyre volt elegendő a 4,74-es átlaggal.

A csíkszeredai iskolák közül a Nagy István Művészeti Szakközépiskola teljesítménye a legjobb, de ez országos szinten csak a 31. helyre volt elég; Hargita megyén belül is csak a negyedikre, mert

megyei viszonylatban az első három tanintézmény mind székelyudvarhelyi.

Csíkszeredában a Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum nyolcadikosai teljesítettek második legjobbként (44. országosan), harmadik pedig a Petőfi Sándor Általános Iskola (47.) lett, őket követi a Nagy Imre Általános Iskola (52.), majd a József Attila Általános Iskola (53.). A Xántus János Általános Iskola országos szinten a 405. helyre futott be a 3,53-as átlagával.

Gyergyószentmiklóson a Fogarassy Mihály Általános Iskola eredményei voltak a legjobbak, országos szinten a 64. helyre voltak elegendők, Székelykeresztúron a Petőfi Sándor Általános Iskola nyolcadikosai vizsgáztak a legjobban, de országosan ez csak a 147. helyet jelenti. Hargita megye legrosszabbul teljesítő iskolája a Kőrispataki Általános Iskola volt, ahol a 3,36-os vizsgaátlag az országos 411. helyet jelenti.

Kovászna megye legjobbjai

Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium nyolcadikosai vizsgáztak a legjobban, országos szinten a huszadikok a rangsorban, a második a Mikes Kelemen Elméleti Líceum (országosan 37.), harmadik pedig a Nagy Mózes Elméleti Líceum (39.).

Háromszék legrosszabbul teljesítő nyolcadikosai a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolából kerültek ki Sepsiszentgyörgyről, ők az 1,55-ös átlaggal országosan a 438. helyen vannak a 444-ből.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 26., vasárnap

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen

Lakótelepekre, városbejáratokhoz, parkokba, parkolókba is kerül térfigyelő kamera Székelyudvarhelyen. A 355 különböző típusú térfigyelő kamera révén növekedhet majd a közbiztonság, csökkenhet a bűncselekmények száma.

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

Csak közepes mennyiségű az idei akácméz-termés. A méhészek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termés nagybani felvásárlási ára olyan alacsony lesz, hogy nem fogja megérni nekik értékesíteni az akácmézet.

Nem a legjobb az idei akácméztermés
Nem a legjobb az idei akácméztermés
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!