A nyolcadikosok eredményei alapján rangsorolták az erdélyi iskolákat

A nyolcadikosok eredményei alapján rangsorolták az erdélyi iskolákat

A Bolyai az ország második lejobb iskolájának számít a képességvizsga-eredmények alapján

Fotó: Haáz Vince

Négy év képességvizsgájának eredményei alapján rangsorolták az erdélyi magyar iskolákat az Erdélystat elemzői: a három dobogós helyre két kolozsvári és egy marosvásárhelyi tanintézmény került. Az eredmények másik fontos következtetése azonban, hogy a magyarul tanulók jegyei valamivel elmaradnak az országos átlagtól. Azok az iskolák szerepelnek a kimutatásban, amelyekben általános iskolai oktatás is zajlik.

Szász Cs. Emese

2022. október 14., 08:592022. október 14., 08:59

2022. október 14., 10:162022. október 14., 10:16

Az Erdélystat elmezői 2019 óta minden évben megvizsgálják a magyar tannyelvű nyolcadikos osztályokkal rendelkező iskolák, illetve tagozatok képességvizsga-eredményeit, amelyből aztán kialakítanak egyfajta rangsort az iskolák között, és különböző következtetéseket vonnak le. Most azonban az éves rangsor mellett egy négyéves összehasonlító statisztika és elemzés is született.

Összességében gyengébbek, anyanyelvből jobbak vagyunk

Az elemzés egyik következtetése, hogy a magyarul tanulók eredményei elmaradnak az országos átlagtól:

míg az összes romániai diák 77,2 százaléka zárta sikeresen az egységes felmérést 2019 és 2022 között, addig a magyarul tanulók körében 75 százalék a sikerességi arány.

Országos viszonylatban a matematikavizsga bizonyult a legnehezebbnek, a négyéves romániai vizsgaátlag 6,15, a magyar tagozatok itt is lemaradnak az 5,79-es vizsgaátlaggal.

A magyar tanulók esetében azonban továbbra is a románnyelv- és irodalomfelmérő jelenti a legnagyobb kihívást, a magyarul tanulók összesített románvizsga-átlaga 5,25, ami nagyon messze áll az országos 7,04-es vizsgaátlagtól. Ebben az sem hozott egyelőre áttörést, hogy a 2021-es és 2022-es végzősök már új, differenciált tanterv szerint tanultak és vizsgáztak románból.

Viszont magyar nyelv és irodalomból kiemelkedők az eredmények, minden évben jobbak az országos teljesítménynél, és

ha az anyanyelvet hasonlítjuk össze, vagyis a magyar tanulók magyar eredményeit és a román anyanyelvűek román eredményeit, akkor a magyarok anyanyelvből jobban teljesítenek.

A székelyföldi iskolák teljesítménye a leggyengébb

Az erdélyi régiók közül a székelyföldi (Hargita és Kovászna megyei) iskolák teljesítménye a leggyengébb: 72,3 százalékos sikerességi rátával és 6,12-es képességvizsga-médiával. Ennek elsődleges oka a viszonylag gyenge román osztályzatok, de a matematika eredmények is átlag alattiak. Pozitívum viszont, hogy a beiratkozó tanulók szinte kivétel nélkül részt vesznek a vizsgákon.

A partiumi magyar tagozatok is gyengén teljesítenek, ebben a régióban nagyon alacsony a részvételi arány, illetve mindhárom tantárgyból átlag alattiak az eredmények. Az észak-erdélyi, a közép-erdélyi és a dél-erdélyi teljesítmények nagyjából hasonlók, itt a román osztályzatok már csak kevéssel maradnak el a nem magyar diákok románvizsga-eredményétől, illetve a matematika eredmények is szinte elérik az országos átlagot, főképp a közép-erdélyi megyékben.

Az Erdélystat elkészítette a magyar tannyelvű iskolák és tagozatok rangsorát is, mind a 2022-es vizsgaeredmények alapján, mind pedig a 2019–2022-es időszakra összevonva. A négyéves rangsor elkészítésében összesen 444 iskola, illetve tagozat 31 341 diákjának a képességvizsga-eredményeit vették figyelembe.

Iskolák sorrendje

A négy év összesített eredményei alapján a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai teljesítettek a legjobban (8,40-es média), a dobogó második fokára pedig a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum (8,33) került.

Az elmúlt három évben ez a két iskola osztozott az iskolák rangsorában az első két helyen, 2019-ben és 2020-ban a Bolyai eredményei voltak a legjobbak, 2021-ben a unitárius kollégium eredményei. Kivételt ez alól az idei év képez, amikor a Bolyainak csak a 7. helyre futotta, a kolozsvári tanintézmény azonban megtartotta első helyét.

A négy év rangsorában a harmadik helyet szintén kolozsvári iskola szerezte meg, a Báthory István Elméleti Líceum.

Negyedik helyen áll a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium, a Hargita és Kovászna megyei iskolák közül amúgy csak ez az oktatási intézmény került be a top tízes ranglistába, legközelebb a 20. helyen látunk székelyföldit, a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumot.

Marosvásárhelyi helyzet

Ha városokra bontjuk, azt látjuk, hogy Marosvásárhely legjobb magyar iskolája a Bolyai. Az Európa Általános Iskola az 5. helyet szerezte meg országos viszonylatban, a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum (még szerepel a listában így) a 11-et, a Dr. Bernády György Általános Iskola eredménye pedig a 17. helyre volt elegendő.

Később jön majd a rangsorban a Romulus Guga Általános Iskola, a Művészeti Szakközépiskola, valamint a Liviu Rebreanu Általános Iskola. Ezek futottak be városszinten az első hét helyre, de a Rebreanu országos szinten a 33-nak számít.

Marosvásárhely leggyengébben teljesítő iskolája a Serafim Duicu Általános Iskola volt: 5,38-as átlaggal a 275. az országban. Maros megye leggyengébben teljesítő intézménye pedig a Tancsi Általános Iskola, 2,13-as átlaggal a 428. a 444-ből.

Galéria

A Hargita megyei iskolák közül a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium nyolcadikosai teljesítettek a legjobban

Fotó: Barabás Ákos

Udvarhelyi iskolák a Hargita megyei dobogón

Székelyudvarhelyen a Tamási Áron Gimnázium után a Benedek Elek Pedagógiai Líceum a legjobb, országos szinte a 21., ezt az Orbán Balázs Általános Iskola követi (26. országosan), majd a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium (36.), a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola (55.), a Bethlen Gábor Általános Iskola (90.), a Móra Ferenc Általános Iskola (99.), majd a Székelyudvarhelyi Tompa László Általános Iskola, amelynek eredménye országos szinten a 345. helyre volt elegendő a 4,74-es átlaggal.

A csíkszeredai iskolák közül a Nagy István Művészeti Szakközépiskola teljesítménye a legjobb, de ez országos szinten csak a 31. helyre volt elég; Hargita megyén belül is csak a negyedikre, mert

megyei viszonylatban az első három tanintézmény mind székelyudvarhelyi.

Csíkszeredában a Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum nyolcadikosai teljesítettek második legjobbként (44. országosan), harmadik pedig a Petőfi Sándor Általános Iskola (47.) lett, őket követi a Nagy Imre Általános Iskola (52.), majd a József Attila Általános Iskola (53.). A Xántus János Általános Iskola országos szinten a 405. helyre futott be a 3,53-as átlagával.

Gyergyószentmiklóson a Fogarassy Mihály Általános Iskola eredményei voltak a legjobbak, országos szinten a 64. helyre voltak elegendők, Székelykeresztúron a Petőfi Sándor Általános Iskola nyolcadikosai vizsgáztak a legjobban, de országosan ez csak a 147. helyet jelenti. Hargita megye legrosszabbul teljesítő iskolája a Kőrispataki Általános Iskola volt, ahol a 3,36-os vizsgaátlag az országos 411. helyet jelenti.

Kovászna megye legjobbjai

Kovászna megyében a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium nyolcadikosai vizsgáztak a legjobban, országos szinten a huszadikok a rangsorban, a második a Mikes Kelemen Elméleti Líceum (országosan 37.), harmadik pedig a Nagy Mózes Elméleti Líceum (39.).

Háromszék legrosszabbul teljesítő nyolcadikosai a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskolából kerültek ki Sepsiszentgyörgyről, ők az 1,55-ös átlaggal országosan a 438. helyen vannak a 444-ből.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. október 13., csütörtök

Holtan találtak egy férfit a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson

Egy élettelen testet azonosítottak csütörtökön hajnalban a sepsiszentgyörgyi vasútállomás peronján. A rendőrség tájékoztatása szerint ,a férfi személyazonosságát egyelőre nem tudták kideríteni, a testén nem találtak erőszakra utaló külsérelmi nyomokat.

Holtan találtak egy férfit a sepsiszentgyörgyi vasútállomáson
2022. október 13., csütörtök

Járdára hajtott a kamion, kórházba került egy idős férfi

Kórházba került az a 88 éves férfi, akit elütött egy Hargita megyei rendszámú kamion csütörtökön Gyulakután.

Járdára hajtott a kamion, kórházba került egy idős férfi
2022. október 13., csütörtök

Könyvben utazhatunk november második hétvégéjén

Könyvben utazunk mottóval szervezik meg Marosvásárhelyen november 10-13. között, immár 28. alkalommal a nemzetközi könyvvásárt, amelyen idén  az irodalomra összpontosítanak, így a megszokottnál kevesebb alternatív program lesz.

Könyvben utazhatunk november második hétvégéjén
2022. október 13., csütörtök

Huszonhétezer eurós autót loptak el egy udvarról

Sikerült azonosítani és őrizetbe venni két gyanúsítottat abból a négytagú bűnbandából, akik augusztusban 31 ezer eurós kárt okoztak miután elloptak egy személygépkocsit és más javakat egy Maros megyei udvarról.

Huszonhétezer eurós autót loptak el egy udvarról
Huszonhétezer eurós autót loptak el egy udvarról
2022. október 13., csütörtök

Huszonhétezer eurós autót loptak el egy udvarról

2022. október 13., csütörtök

Több mint ötezer lejjel lett szegényebb egy ölelést követően

Házkutatást tartottak és őrizetbe vettek egy marosvásárhelyi nőt, aki egy férfit megölelve az utcán, kivette és eltulajdonította annak pénztárcáját. A rendőrök az 5500 lejes kár csupán egy részét tudták visszaszerezni.

Több mint ötezer lejjel lett szegényebb egy ölelést követően
2022. október 13., csütörtök

Iskola mellett gyulladt ki egy autó, kiürítették a tanintézetet

Tűz ütött ki a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Szakközépiskola egyik melléképületében csütörtökön. A Hargita megyei hivatásos tűzoltók két tűzoltóautóval és egy elsősegély-nyújtó egységgel szálltak ki a helyszínre. Két diák pánikrohamot kapott.

Iskola mellett gyulladt ki egy autó, kiürítették a tanintézetet
2022. október 13., csütörtök

„Te könnyen beszélsz”

„Te könnyen beszélsz” – ordította torkaszakadtából utánam az egyik futárszolgálat csíkszeredai alkalmazottja, kifülelvén, hogy helyeslően beszélek a csíkszeredai helyi rendőrség munkájáról.

„Te könnyen beszélsz”
„Te könnyen beszélsz”
2022. október 13., csütörtök

„Te könnyen beszélsz”

2022. október 13., csütörtök

Lakótelepi rangsor, amelybe alig fért bele Székelyföld

A legjobb városnegyedekről készített toplistát a Storia.ro ingatlanközvetítő portál. Négy mutató alapján rangsorolták a lakótelepeket, az így összeállított lista első tíz helyét két város uralja: Bukarest és Kolozsvár. Marosvásárhely épp hogy felkerült.

Lakótelepi rangsor, amelybe alig fért bele Székelyföld
2022. október 13., csütörtök

Sok állást kínálnak, számítanak az érdeklődőkre a pénteki állásbörzéken

Frissen lediplomázott, illetve középiskolai tanulmányaikat idén befejezett fiatalok számára szervez állásbörzét a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség pénteken Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen, valamint a Maros megyei városokban.

Sok állást kínálnak, számítanak az érdeklődőkre a pénteki állásbörzéken
2022. október 13., csütörtök

A lakásfűtési segély és az energiapótlék odaítélésére vonatkozó nyomtatványok terjesztési helyei

A Marosvásárhelyi Szociális Igazgatóság biztosítja október 17-étől lakásfűtéshez, a 2022-2023-as hidegszezonhoz, valamint az energiapótlékhoz szükséges nyomtatott űrlapok (Kérelem – egyéni felelősségvállalási nyilatkozat) kiosztását.

A lakásfűtési segély és az energiapótlék odaítélésére vonatkozó nyomtatványok terjesztési helyei
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM