Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A mínusz húsz fokos fagyban menetelőkre emlékeztek

Antal Erika 2020. január 12., 20:52
HIRDETÉS

A Don-kanyari offenzíva 77. évfordulójára emlékeztek vasárnap este a marosvásárhelyi katolikus temetőben álló emlékműnél.

Bocskai Vince Don-kanyari emlékműve a marosvásárhelyi katolikus temetőben Fotó: Haáz Vince

A gyertyagyújtással és koszorúzással egybekötött megemlékezésen Ábrám Zoltán, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) alelnöke mondott beszédet, Benkő József történész a 77 évvel ezelőtti eseményeket ismertette, valamint Nagy László unitárius lelkész imát mondott. 

Az EMKE szervezésében 2003-ban emlékeztek meg első alkalommal a Don-kanyari áldozatokra, akkor sikerült még hét túlélőt is felkutatni, akik közül ma már senki nincs életben. Abban az évben kezdeményezték a római katolikus temetőben az emlékműállítást is.

Balról jobbra: Benkő József, Ábrám Zoltán és Nagy László Fotó: Haáz Vince

2005 óta Bocskai Vince alkotásánál minden évben megemlékeztek az 1943. januári tragikus eseményekre, néhány alkalommal emléktúrát is szerveztek, hogy jobban megértsék azt, amit a Szovjetunió területén, mínusz húsz fokos fagyban átéltek a magyar katonák.

A vasárnap esti megemlékezést, amelyen hozzávetőlegesen 50–60 személy vett részt, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Maros megyei szervezete és a Marosvásárhelyi 23. Határvadász Hagyományőrző Csoport szervezte.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Nagy László unitárius lelkész Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS