HIRDETÉS

A lakóközösség jóindulatán múlik a kedvezmény megítélése

Dósa Ildikó 2017. április 20., 14:36
HIRDETÉS

Nem kell közös költséget fizetni a háromévesnél kisebb gyerekek után, ha a tulajdonosi társulások is úgy döntenek. Klaus Johannis államfő pénteken kihirdette a kisgyerekes családoknak kedvező törvényt. A székelyudvarhelyi lakástulajdonosi társulásoknál a közeljövőben döntenek a kedvezményről.

Kevesebb közköltség a kisgyerekes családoknak – a lakóközösség mondja ki a végső szót Fotó: Pál Árpád

A székelyudvarhelyi, Bethlen-negyedi 5-ös számú lakástulajdonosi társulásnál már nem sokkal a törvénytervezet március 21-ei elfogadása után napirendre került a háromévesnél kisebb gyerekek után fizetendő közös költség eltörlésének kérdése. A társulás éves közgyűlésén az a javaslat született, hogy a tömbházfelelősök lehetőleg a hónap végéig beszéljenek a lakókkal, és lépcsőházanként döntsék el, élnek-e a mentesítés lehetőségével – közölte lapunkkal Szolga Tibor, a társulás elnöke.

Valószínűnek tartja, hogy azokban a tömbházakban, ahol sok a kisgyerekes család, pozitívan fogadják a törvényt, ahol viszont csak két-három gyerek esetében lenne költségkiesés, ott lehet, hogy kevesebb lesz a támogató. Mivel ily módon

HIRDETÉS

a költségeket újra kell osztani, és a többi lakóra terhelik a kieső összeget,

Szolga szerint ennek nem fog mindenki örülni. Van, ahol ez csupán pár lej pluszt jelent, azonban véleménye szerint az engedmény azokban a lépcsőházakban eredményezhet majd leginkább többletköltséget, ahol a lakók nem rendelkeznek saját hőközponttal és gázórával, és a konyhai gázfogyasztást a lakásban élők száma alapján fizetik.

Úgy lett volna korrekt, ha ezt az összeget a kormány vagy az önkormányzat átvállalja. Az, hogy nem én fizetem, hanem a szomszéd, nem egészen helyes

– véli a társulás elnöke.

A Gyopár lakótársulásnál május első felében tartják az éves közgyűlést, amelyen a tömbházfelelősök mellett a lakók is részt vehetnek. A gyűlés napirendjében szerepel a háromévesnél kisebb gyerekek utáni közös költség eltörlésének lehetősége is – tudtuk meg Ciontoş Sándor elnöktől. Nem tudja, hogyan fognak dönteni a törvény által biztosított lehetőségről, azonban ő úgy gondolja, elég lett volna ha a felső korhatár csak egyéves korig terjed. Elmondta, a törvényt még nem olvasta, azonban arra kíváncsi, hogy ha a kedvezményezett kiskorúak kiesnek a lakástulajdonosi társulás nyilvántartásából, fűtéstámogatás igénylése esetén miként fognak majd eljárni.

A megtakarítás értéke lépcsőházanként változik

A közös költségben többnyire a szemétszállítási díj, a lépcsőházi világítás költsége, az egyéb költségek, toronyházakban a lift működtetésének költsége oszlik meg a lakrészekben élő személyek száma szerint, továbbá távfűtéses lakások esetében az elfogyasztott gáz költsége. Amennyiben egy lakószövetség úgy dönt, hogy a három éven aluli gyermek után nem kell közös költséget fizetni, az érintett családok havonta hozzávetőleg az egy személy után fizetendő 7,35–7,50 lejes szemétszállítási díj, az 1–2 lejes lépcsőház-világítási díj, a lépcsőházanként változó összegű – általában 5–20 lejes összegű – egyéb költségek, valamint adott esetben a 3–5 lejes lifthasználati díj, a távhőrendszeren lévő tömbházak esetében pedig az elfogyasztott gáz egy főre jutó költségének kifizetése alól mentesülhetnek.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS